Annonce
Fyn

Drev narkofabrikker på Nordfyn: Østeuropæere får lange fængselsstraffe

To østeuropæere med bopæl på Fyn forlod torsdag morgen domhuset i Odense med lange fængselsstraffe i bagagen. Arkivfoto: Michael Bager
En litauer og en polak skal begge mange år i fængsel efter optrevlingen af narkoproduktion og -handel på Nord- og Nordvestfyn. Begge skal desuden udvises, besluttede Retten i Odense torsdag formiddag.

Retten i Odense så ikke med milde øjne på de narkoforbrydelser, som en litauer og en polak begik i 2018, da den afsagde dom i deres retssager torsdag morgen. Den ene skal 13 år i fængsel, den anden skal samme sted hen i syv år, og begge skal udvises, besluttede retten.

42-årige Nerijus Kuprysblev idømt fængsel i 13 år for blandt andet at have produceret 15,5 kilo amfetamin og at have gået med våben i det offentlige rum. Han er fra Litauen men boede i Veflinge i nærheden af Søndersø, da han blev anholdt. Han har nægtet sig skyldig og ankede straks dommen til landsretten.

38-årige Slawomir Jan Bilski fik en dom på syv års fængsel for salg og besiddelse af store mængder narkotika, blandt andet amfetamin, kokain og skunk. Han er polak, men har haft bopæl i Grindløse mellem Bogense og Otterup. Han har indrømmet nogle af anklagepunkterne, nægtet sig skyldig i andre og udbad sig betænkningstid med hensyn til en anke.

Begge blev kendt skyldige i alle anklagepunkter og blev udover fængselsstraffen også udvist fra Danmark. De er stadig i varetægtsfængsel.

Annonce

Stor narkoproduktion fører til lang straf

Fængselsstraffen til Nerijus Kuprys er relativ lang - et mord giver ofte en straf på 12 år.

- Det skyldes, at der er flere alvorlige lovovertrædelser, at han har produceret meget store mængder narko, og at produktionen er foregået i Danmark, siger Klaus Lauridsen, der er specialanklager ved Fyns Politi.

Han havde opfordret til en dom på 14 års fængsel til Nerijus Kuprys og syv års fængsel til Slawomir Jan Bilski. Litauerens forsvarer havde krævet frifindelse, mens polakken ifølge sin forsvarer kunne idømmes et til halvandet års fængsel.

Amfetamin fra Harndrup

Ifølge politiet producerede Nerijus Kuprys 12 kilo amfetamin på en gård i Harndrup på Nordvestfyn, mens 3,5 kilo blev fremstillet i en garage i Søndersø på Nordfyn. John Christoffersen, der ejer gården i Harndrup, er tidligere blevet idømt 11 års fængsel, og også ejeren af garagen er blevet dømt.

Under efterforskningen placerede politiet blandt andet et vildtkamera i Jerstrup Skov øst for Bogense, hvor der var etableret et skjult narkolager flere steder i jorden - blandt andet under en træstub.

Nerijus Kuprys har under hele sagen nægtet at udtale sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce