Annonce
SØSIDEN

Fremgang for lystsejladsmuseet: 20.000 gæster sidste år

- Min far og Henry Rasmussen havde fælles bedsteforældre, fortæller Thorleif Poulsen og peger på foto af bedstefaderen, bådebygger Hans Poulsen (1831-1920) i arbejde på Frederiksø. Tv. museumsinspektør Nils Valdersdorf, er har koordineret den nye særudstilling. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Netop åbnet: Ny særudstilling om Svendborg-drengen Henry Rasmussen, der blev verdenskendt yacht-konstruktør.

SVENDBORG: Samarbejdet mellem Svendborg Museum og det frivilligt drevne Danmarks Museum for Lystsejlads førte sidste år til, at bådmuseet på Frederiksøen blev besøgt af 20.000 gæster. Det er en markant fremgang i forhold til tidligere sæsoner, oplyser museumsinspektør Nils Valdersdorf, Svendborg Museum.

Foruden lystsejladsmuseets egen samling var sidste sæsons store trækplaster særudstillingen ”Frihedens Værksted” om den sejlende eventyrer Troels Kløvedal.

Dette års nye særudstilling i samarbejdet mellem de to museer har historien om Svendborgs store yacht-konstruktør, Henry Rasmussen og hans tilknytning til Svendborg, som tema.

Annonce
Som barn sejlede Thorleif Poulsen med Henry Rasmussen fra Svendborg til Lundeborg i hans yawl, Hera IV.  En halvmodel af yawlen indgår i udstillingen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Købte sin læreplads

Henry Rasmussen var født i Svendborg i 1877, udlært bådebygger på Sophus Webers værft i Gammel Hestehauge og etablerede det verdenskendte værft, Abeking & Rasmussen i Lemwerder, Tyskland.

Fra 1941 købte og drev Henry Rasmussen sin gamle læreplads ved Svendborgsund. Til sin død i 1959 stod Svendborg ham nær, og han besøgte byen sejlende i sine smukke yachter.

Jeg husker, at han var en stor mand og talte som en bjørn.

Thorleif Poulsen, Svendborg - pensioneret bådebygger

Thorleif Poulsen, pensioneret bådebygger fra Svendborg, har familiære bånd til Henry Rasmussen:

- Min far og Henry Rasmussen havde fælles bedsteforældre. Som barn sejlede jeg med ham fra Svendborg til Lundeborg i hans yawl, Hera IV. Jeg husker, at han var en stor mand og talte som en bjørn.

- Jeg tror, at udstillingen kan bygge bro mellem dem, der interesserer sig for lystsejlads og dem, der har besættelsestiden som interesse, siger Nils Valdersdorf fra Svendborg Museum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Netop en halvmodel af Hera IV er udstillet blandt andre Henry Rasmussen-relaterede effekter.

- Vi har gravet i arkiver, breve, artikler, og Thorleif har stillet unikke fotografier og slægtsbøger til rådighed, forklarer Nils Valdersdorf.

FAKTA: Henry Rasmussen, yachtkonstruktør og værftsejer fra Svendborg

Af Søren Stidsholt Nielsen

Henry Rasmussen var født i Hallind Skov ved Svendborg i 1877 og døde i Tyskland i 1959, 82 år.

Henry Rasmussen kom i lære som bådebygger på Sophus Webers værft i Gammel Hestehauge ved Svendborg i første halvdel af 1890'erne.

Allerede som 11-årig var Henry Rasmussen engageret i forskellige former for kapsejlads både i Svendborgsund og i Øresund.

I sidste halvdel af 1890'erne kom Henry Rasmussen til Lind Hansens værft i Odense og lærte at bygge større træskibe i en supplerende uddannelse som skibstømrer. I Svendborg-sammenhæng er værftet kendt for at have bygget krydstoldjagten Viking leveret i 1897.

Henry Rasmussen styrkede sine maritime kompetencer med stålskibsbyggeri hos B&W i København og uddannede sig også som konstruktør af skibe. Omkring 1900 fik Henry Rasmussen job som skibsingeniør på værftet Bremer Vulkan i Bremen. Her mødte han maskiningeniør Georg Abeking (1881-1970). I 1907 grundlagde de sammen Abeking & Rasmussen Boots- und Jacht-Werft i Lemwerder ved floden Weser.

Abeking & Rasmussen voksede sig hurtigt stort med op til 800 ansatte. Værftet blev kendt verden over for formfuldendte lystyachter af ypperste kvalitet, selvom der også bygges mange andre slags fartøjer.

Abeking trak sig ud i 1925, og fra 1931 var Henry Rasmussen eneejer af værftet med uændret firmanavn.

I 1927 blev Henry Rasmussen tysk statsborger, så han kunne stille op for Tyskland i international sejlsport.

I 1940-1941 overtog Henry Rasmussen værftet i Gammel Hestehauge.

I 1944 blev tre værfter ved Svendborgsund ramte af sabotage, fordi de byggede for tyskerne. Henry Rasmussens værft var et af dem.

Efter krigen fortsatte Henry Rasmussen driften af sit værft i Lemwerder. Han blev stærkt hyldet, da han selv fyldte 80 år og værftet 50 år i 1957. Henry Rasmussen omkom ved en bilulykke nær hjemmet ved Bremen i 1959. Svendborg Avis (i dag Fyns Amts Avis) bragte en fire spaltet nekrolog under overskiften "Kendt svendborger død efter et færdselsuheld".

Nutidens Abeking & Rasmussen-værft ligger stadig i Lemwerder og har omkring 450 ansatte. Antal byggede fartøjer siden 1907: 6500, heraf ca. 2600 sejlbåde. Direktør er Hans M. Schaedla med familiemæssig tilknytning til stifteren Henry Rasmussen.

Bøger mm: Historien om Henry Rasmussen (og værftet i Gammel Hestehauge) er fortalt af Kaj Nykjær Jensen i Svendborg Museums årbog 2005, i bådbladet Yachts artikelserie "Meister die Linien" samt i flere bøger om store bådkonstruktører, bl. a. "The Encyclopedia of Yacht Designers" (2004). Også værftet Robbe & Berkings fornemme magasin Goose skildrede i forbindelse med en tidligere udstilling historien på både tysk og engelsk.

Annonce

- Den kan bygge bro

De mange Henry Rasmussen-billeder, plancher og kort kan ses til 7. august.

Særudstillingen er en del af projektet Den Blå By til styrkelse af fortællingen om Svendborg som søfartsby.

- Jeg tror, at udstillingen kan bygge bro mellem dem, der interesserer sig for lystsejlads og dem, der har besættelsestiden som interesse, siger Nils Valdersdorf.

Udstillingens plancher er skrevet  på dansk og tysk. Her fortælles historien om Sophus Weber-værftet, som Henry Rasmussen var udlært på og senere købte. Værftet lå, hvor Svendborgsund Marina og kollegiet ligger i dag. Foto: Søren Stidsholt NielsenAnnonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Faaborg-Midtfyn

Trods løfter om hurtig tilbagebetaling: Plejehjemsbeboere og efterladte venter stadig på millionbeløb

Annonce