Annonce
Erhverv

Fremgang for butikker: Laveste antal tomme butikker på Fyn i otte år

Der er stadig tomme butikslokaler rundt omkring på Fyn, men det går bedre. Arkivfoto

Det går bedre med udlejningen til butikker og detailhandel på Fyn, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Bedst ser det ud i Odense, mens der stadig er en del tomme lokaler - også flere end i Ejendomstorvets statistik - i de mindre byer.

Nøgletal for dankortomsætning og forbrugertillid samt senest opjustering af væksten i 4. kvartal antyder, at der for alvor er ved at komme mere gang i detalihandelen. Og nu bekræfter en frisk opgørelse fra ejendomsportalen Ejendomstorvet.dk, at det på Fyn ikke står helt så skidt til med detailhandelen, som man nogle gange får indtrykket af med historierne om lukkede butikker en masse.

Især er udviklingen i Odense positiv, mens det ser lidt mere mudret ud i flere af kommunerne rundt om på Fyn. Det generelle billede er dog ifølge Ejendomstorvet.dk, at det går bedre og bedre med at udleje butikslokaler på Fyn og de fleste andre steder i landet.

I de seneste otte år har der samlet set ifølge Ejendomstorvets opgørelse aldrig været så få tomme lokaler inden for detailhandel og butik, som der er lige nu på Fyn. I uge 14 stod der ifølge opgørelsen, der bygger på informationer for 80-90 pct. af det samlede mæglermarked for erhvervsejendomme, 135 butikslokaler tomme på Fyn. Heraf naturligt nok den største del i Odense med 90 lokaler, som der p.t. ikke er nogen aftale om udlejning af.

- Særligt det seneste halvandet år er der kommet liv i mange fynske butikslokaler, hvor tomgangen (tomme lokaler som andel af de samlede butiksarealer, red.) er faldet støt kvartal for kvartal og samlet set ret markant, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

- Faktisk skal vi helt tilbage til 2008 (lige før finanskrisen, red.) for at finde færre ledige lejemål end nu. Yderligere et sundhedstegn er, at niveauerne for den betalte leje er steget de seneste kvartaler og ligger meget højere end for fem år siden, tilføjer han.

Annonce

Ejendomstorvet.dk

Ejendomstorvet.dk ejes af danske erhvervsmæglere ligesom søsterportalen boligsiden.dk og har landets største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 10.000 erhvervsloklaer og ejendomme.Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer.

Ejendomstorvet.dk har mere end 100.000 besøg hver måned.

Kilde: Ejendomstorvet.dk

Især tallene for de mindre kommuner kan være behæftet med usikkerhed, fordi flere mindre mæglere ikke nødvendigvis indgår i Ejendomstorvets statistik.

Storudlejer: Det er rigtigt nok

Det må være sød musik i ørerne for en af Odenses største udlejere af lokaler inden for detailhandel og butik, Karsten Bill Rasmussen. Han har denne kommentar til Ejendomstorvet.dk's opgørelse:

- Tendensen er helt rigtig. Det er også, hvad jeg oplever i min forretning. Vi har halveret vores tomgang gennem de seneste par år, men der er stadig et stykke ned til tiden før finanskrisen. Så langt ned er det dog ikke sikkert, vi kommer igen.

Fyn bedst uden for hovedstaden

I flere år kæmpede Fyn med flere tomme butikslokaler end resten af landet. Men det billede er nu vendt, og Fyn har siden 2012 haft færre tomme butikker end landsgennemsnittet. Uden for hovedstadsområdet har Fyn den laveste butiks-tomgang, fremgår det af Ejendomstorvets opgørelse.

Helt så godt som før finanskrisen er det dog ikke. Før finanskrisen stod to procent af de fynske butikslokaler tomme. Ved indgangen til 2017 var tallet 4,7 pct. efter et stabilt fald fra midten af 2015, hvor det lå på 5,5 procent. Trods faldet er der altså stadig et stykke vej til de gyldne tider i første halvdel af 00'erne.

Nybolig Erhverv Odense bekræfter tendensen i Fyns største by, idet mægleren oplever stor efterspørgsel på butikslokaler, bl.a. takket være byomdannelsen og letbanen.

- Tomgangen for butikker vil falde yderligere, i hvert fald i det centrale Odense, hvor der bliver investeret meget i disse år. Samtidig oplever vi interesse fra flere internationale kæder for at etablere sig i byen, siger erhvervsmægler Andreas M. Jensen fra Nybolig Erhverv Odense.

Uensartet for resten af Fyn

I Svendborg ser det tilsvarende positivt ud, et forhold der bekræftes af formanden for Shopping Svendborg, Mogens Balle Jørgensen, der melder om stort set fuldt belagt i bymidten. De 10 tomme lejemål, der ifølge statistikken findes i kommunen, må ligge andre steder end i Svendborgs bymidte, noterer han.

Andreas M. Jensen fremhæver, at i Kerteminde har det været relativt let at få udlejet flere mindre lejemål, og i Nyborg har Nybolig haft flere fremvisninger end normalt. Dog er der lige nu en del tomme butikker i den indre del af Nyborg, mens Ringe også oplever en del flere tomme butikker, end det fremgår af Ejendomstorvets statistik.

Forskellene kan skyldes, at Ejendomstorvets opgørelse baseres på 80-90 pct. af markedet, og flere mindre mæglere med ledige lejemål indgår ikke nødvendigvis i statistikken. Et forhold, er især gør sig gældende i de mindre byer uden for Odense.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce