Annonce
Indland

Frem og tilbage: Venstre holder liv i regionerne

Tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark Carls Holst (V) er nu folketingsmedlem og kommunalordfører. Venstre har ført en zigzag-kurs over for regionerne, men vil lige nu bevare dem. Arkivfoto: John Randeris

Venstre har op til regionsrådsvalget ingen aktuelle ønsker om at nedlægge regionerne, lover kommunalordfører Carl Holst. Regionerne har levet op til de syv punkter, Venstre i 2015 stillede som krav for deres overlevelse.

Partiet Venstre har vaklet mellem at ville bevare regionerne og nedlægge dem, siden partiformand Lars Løkke Rasmussen stod fadder til dem i forbindelse med kommunalreformen, der trådte i kraft i 2007.

10 år er gået. Senere på måneden er der igen valg til regionsrådet, og lige nu er regionerne i good standing, hvis man spørger partiets kommunalordfører, Carl Holst, der selv var regionsrådsformand i Region Syddanmark fra 2007 til 2015, hvor han blev valgt til Folketinget.

- Vi har ikke for nærværende planer om at nedlægge regionerne, konstaterer han.

Op til Folketingsvalget i 2015 præsenterede Venstre regionerne for 'en sidste chance' - syv krav, som de fem regioner har skullet leve op til i den aktuelle valgperiode for at bevare partiets opbakning.

Kravene handler om at løse nogle af de store udfordringer i sundhedsvæsnet, og Carl Holst vurderer, at det er lykkedes indtil videre - uden at han vil gå i detaljer:

- Regionerne er ikke fejlfri, og meget kan blive bedre. Men man må konstatere, at de også har leveret forbedringer af sundhedsvæsenet. Det ville være upassende at gå dem efter én for én. Men helt overordnet kan vi se, at det går fremad, siger han.

Målene er det vigtigste, mener den tidligere regionsrådsformand, ikke hvad man kalder det organisatoriske led, der administrerer sundhedsvæsenet.

De syv krav til regionerne

1. Ventetiden til diagnose og behandling skal nedbringes.Ventetiden skal være kortere, så man hurtigt kan blive udredt og behandlet. Da kravet blev fremsat var ventetiden i gennemsnit næsten 50 dage for en operation, og 4 ud af 10

patienter blev ikke udredt inden for de lovede 30 dage.

2. Mere lighed i sundhed.

Der burde være en ensartet høj kvalitet på tværs af landet. Der er alt for store regionale forskelle på ventetiderne til behandling. Overlevelsesmulighederne varierer, afhængigt af hvor i landet man bor. Den geografiske ulighed i sundhed skal reduceres med bedre brug af blandt andet telemedicin og et styrket nært sundhedsvæsen.

3. Kræftpatienterne skal behandles til tiden.

Kræftpatienter skal behandles akut og til tiden. Op mod hver fjerde kræftpatient blev i 2015 ikke behandlet til tiden inden for den fastsatte forløbstid i kræftpakkerne.

4. Overbelægningen skal reduceres markant.

Overbelægningen skal reduceres markant. Der blev ved fremsættelsen af kravet refereret til, at patienter - ikke mindst ældre medicinske patienter - ofte ligger

på gangene.

5. Der skal indføres patientansvarlige læger.

Patientansvarlige læger skal indføres for kræftpatienter og derefter udbredes til andre dele af sundhedsvæsenet. For mange patienter er det ofte uklart, hvilken læge der har ansvaret. Det skaber utryghed og øger risikoen for fejl.

6. Større fokus på demens og kroniske sygdomme.

Kroniske patienter skal tilbydes en mere målrettet, systematisk og sammenhængende indsats. Samtidig skal demenssygdomme opspores og diagnosticeres hurtigere.

7. Hurtig og effektiv genoptræning.

Man skal hurtigere og mere effektivt kunne få genoptræning, så færdigbehandlede patienter kan vende tilbage til en normal hverdag.

Flere krav

Som regionsrådsformand i Region Syddanmark var han varm fortaler for at bevare de folkevalgte regionale råd. Hans egen region blev ofte fremhævet positivt for at holde budget og leve op til målene for regionens sygehuse.

Alligevel ønsker han ikke at bedømme sin tidligere arbejdsplads i forhold til de syv krav:

- Jeg er ikke enkeltsagspolitiker. Jeg vil kun vurdere regionerne samlet. Når det er sagt, så glæder jeg mig over, at Region Syddanmark i forhold til regional udvikling og økonomi, men også alle målbare elementer i sundhedsvæsenet, ligger i top på de fleste. Det er et faktum, og det glæder jeg mig over som borger i regionen, men også med den fortid, jeg har.

Der er ikke nogen planer om at evaluere på regionernes efterlevelse af de syv krav. Der er tale om en løbende proces, hvor der kan støde nye krav til - eksempelvis i forbindelse med økonomiaftaler.

- Sådan skal det være for et sundhedsvæsen, der forandrer sig konstant. De teknologiske muligheder bliver bedre og bedre, og når man kan mere, skal man også levere mere. I dag kan man foretage behandlinger, man ikke kunne for 10 år siden, siger Carl Holst.

- Kravene til regionerne har gjort noget ved effektiviteten og ventetiderne. For 15 år siden var der folk, der ventede over et år på behandlinger. Det har man gjort noget ved, men det betyder ikke, at så kommer der ikke nye krav. Borgernes krav og forventninger stiger, og det er vel helt naturligt. Vi lever i et velfærdssamfund, hvor vi gerne skulle opleve forbedringer.

Hidtil har produktivitetskrav fyldt meget i aftalerne mellem den siddende regering og regionerne, men som noget nyt er det årlige krav på to procents forbedring nu sat i bero. Det kan blandt andet give plads til at forbedre kvaliteten af behandlingerne, forklarer Carl Holst.

Spidskandidaterne tørner sammen

Mandag aften mødes 10 spidskandidater til regionsrådet i Region Syddanmark til debat i Fyens Stiftstidendes Café Stiften. Det er i avisens bladhus i Odense. Kandidaterne skal blandt andet diskutere deres egen eksistens - som regionsrådsmedlemmer - men også de mange dårlige sager, der har forfulgt politikerne og administrationen i de senere år.

For første gang i mange år - og siden Carl Holst (V) stoppede som regionsrådsformand - er der spænding om valgresultatet.

Arrangementet er gratis for abonnenter, men er dog allerede udsolgt.

Annonce

Ikke noget alternativ

Han mener, at opfattelsen af regionerne som en midlertidig konstruktion indtil videre er modbevist.

- Jeg er efter 10 år med regionerne af den overbevisning, at konstruktionen ikke er fejlfri, men jeg har aldrig kunnet set et alternativ til et regionalt foranket sundhedsvæsen. Det kan jeg umiddelbart stadig ikke. Hvad fremtiden bringer, må tiden vise. Lige så vel som mange forudsagde, at regionerne ikke ville overleve i 10 år og tog fejl, ville det være upassende at sige noget om, hvordan Danmark ser om 10 år fra nu.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre veje

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Sport

Marienlyst-sportschef - vi betaler kun bonus, hvis man spiller og hvis man vinder

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

47-årig fængslet for storstilet narkohandel i Odense

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Annonce