Annonce
Odense

Fregatbesøg i Odense: Officiel velkomst til skibets besætning

Anført af Hjemmeværnets Musikkorps Syd marcherede besætningen om bord på fregatten Peter Willemoes fra Østre Kaj til rådhuset på Flakhaven. Foto: Sugi Thiru
Borgmesteren var vært ved den officielle velkomst for fregatten Peter Willemoes' besætning, og inden da marcherede de 173 besætningsmedlemmer fra skibet ved Østre Kaj til rådhuset sammen med Hjemmeværnets Musikkorps Syd.

Et nygift par og deres familier må foran rådhuset på Flakhaven lørdag formiddag have undret sig over, hvorfor Hjemmeværnets Musikkorps Syd og en skibsbesætning iført sort tøj og hvide kasketter pludselig kom marcherende hen til dem.

Det var dog ikke til ære for det nygifte par, men fordi besætningen fra fregatten Peter Willemoes officielt skulle modtages på rådhuset af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og kommunen, fordi Odense er adoptionsby for skibet.

Marchen begyndte allerede ved fregatten, som fredag lagde til ved Østre Kaj efter at have sejlet fra flådestationen i Korsør og ind gennem Odense Fjord og Odense Kanal. Den blev anført af Hjemmeværnets Musikkorps Syd, og lige i hælene på det fulgte de 173 besætningsmedlemmer i bedste stil, selv om kommandørkaptajn Kim Nybo Skjødt senere indrømmede, at march ikke er sømændenes metiér. Det var der dog næppe nogen, der kunne se.

Inden havde borgmesteren holdt tale for besætningsmedlemmerne og budt dem velkommen til Odense.

- I har været ude i verden de steder, hvor det har brændt mest på. I har hjulpet med at fjerne kemiske stoffer i Syrien, og I har sammen med amerikanerne leveret flystøtte til landoperationer i Syrien i kampen mod IS, sagde Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Besøg fregatten

Fregatten Peter Willemoes ligger ved Østre Kaj i Odense Havn, og lørdag havde flere tusinde mulighed for at se skibet indefra. Resten af besøget i Odense forløber således:

Søndag d. 9. juni:

14.00-17.00: Åbent skib. (Bemærk: 2000 besøgende)

Mandag d. 10. juni:

Afsejling med kurs mod Færøerne, Grønland og Nordnorge. Skibet letter formentligt anker omkring klokken 9.00 anden pinsedags formiddag, og kan derefter ses stævne ud gennem kanalen, Odense Fjord, Gabet og videre ud i Kattegat.

Adoptionsby for fregatten

Borgmesteren kom i sin tale til besætningen også ind på, at Odense er glad for at have rollen som adoptionsby for fregatten.

- Odense er desværre ikke længere en garnisionsby, og vi er heller ikke en søfartsby i traditionel forstand. Så meget desto mere er det en ære, at Odense blev valgt som adoptionsby for dette imponerende krigsskib. Et skib, som i øvrigt er bygget cirka 15 kilometer herfra på Lindø Staalskibsværft. Peter Willemoes var ikke det sidste skib, der sejlede ud derfra, men det var tæt på, sagde Peter Rahbæk Juel.

Der blev lyttet koncentreret til borgmesterens tale, selv om nogle af besætningsmedlemmer kan have været lidt trætte og tunge i hovedet, for efter at fregatten fredag anløb Odense fik besætningen frie tøjler til at gå i land. Det benyttede flere sig af, og ifølge borgmesterens forlydender til ud på de små timer.

- At vi blev valgt som adoptionsby giver os mulighed for at styrke båndet til Søværnet, men også at vise Søværnet, hvad vi kan her i Odense og på Fyn. Så nyd jeres ophold her, inden turen går nordpå mod Arktis, sagde Peter Rahbæk Juel videre.

Gaver udveksledes

Borgmesterens tale begyndte dog et helt andet sted, nemlig med en indledning af et af H.C. Andersens eventyr om havet og den lille havfrue.

- Hvis der er nogen, som kan bekræfte, hvordan havet ser ud helt derude i horisonten, må det være jer, der sejler om bord på Peter Willemoes, sagde Peter Rahbæk Juel.

Gaverne var dels en figur i bronze og rav af den lille havfrue lavet af den fynske kunstner Susan Boch, og dertil H.C. Andersens samlede historier og eventyr.

- Jeg håber, at I vil bladre lidt i dem, og læse dem, hvis tiden ude på et af de syv verdenshave kommer til at føles for lang, sagde borgmesteren.

Kommandørkaptajn Kim Nybo Skjødt kvitterede med våbenskjold, et billede af fregatten til havs, og en whiskyflaske med logoet for Peter Willemoes i et 76 millimeter kanonhylster lavet af maskinfolkene om bord på skibet.

Fregatten Peter Willemoes har 173 besætningsmedlemmer, og selv om nogle af dem havde været i byen fredag aften i Odense var alle oppe og klar til den officielle modtagelse af borgmesteren på rådhuset. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce