Annonce
Nordfyn

Fredslys i Søndersø: Først med fly, så med tog

Billede fra da fredslyset blev tændt i Odense Domkirke i 2009. Arkivfoto: Line Weldingh

Søndag 2. december tænder fredslyset alterlys i Søndersø Kirke. Budskabet som følger med handler om fællesskab og tolerance som forudsætningen for fred.

Søndersø: Fred har behov for et tolerant fællesskab lyder budskabet, som ankommer i Søndersø Kirke søndag 2. december sammen med fredslyset, der skal tænde alterlyset ved sognepræst Ulrik Andersens gudstjeneste.

Sct. Georgildets lokale søstre og brødre har igen i år hentet lyset den sidste del af rejsen hjem til Nordfyn, fra Betlehem. Siden 1996 har fredslyset hvert år rejst den lange vej med fly, tog og bil.

Fredslyset starter med den evige flamme i Betlehem, som rejser med fly til Østrig, tager toget og bilen videre op til Tyskland og videre til Danmark, hvorefter lyset tændes i Søndersø Kirke, som mange andre steder på Nordfyn. Fredslysets rejse ender dog ikke i Danmark, men rejser videre til både Sverige, Norge og Finland. Traditionen startede 10 år tidligere i Østrig, men nåede dengang endnu ikke helt til Danmark.

Forfatteren Flemming Meyer skriver i sin tekst om fredslysets tema for 2018, som kan læses på Sct. Georgsgildets hjemmeside, blandt andet om, at det er både i store og små anliggender, tolerancen skal være til stede, sågar helt ned i relationen til naboen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce