Annonce
Debat

Fredning af Hesbjerg Skov. Carsten vil på ski for dine penge

Annonce

Odense Kommune (OK) kører på et budget, der svarer til, at du og jeg lægger et månedsbudget for 14 dage i håb om at få en lønstigning undervejs. Dermed vil vi kunne lægge et budget for de resterende 14 dage uden underskud. Samtidigt har man bedt de hjemmeboende børn om at betale ekstra for at blive boende. Assens Kommune har også en økonomi, hvor man kan ønske sig flere velfærdsøkonomiske tiltag.

For 40 år siden stod Carsten O. Hansen, lokalt bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening (DN), på ski på Dyred Banke. Det har ikke været muligt i ca. 35 år, men det vil han gerne lave om på.

Hans gode ven fra bestyrelsen, Edmund Madsen fra Hesbjerg landsby, har i mange år været sur på den lokale bonde, der opkøbte jord ved Hesbjerg skov og dermed berøvede ham udsigten til at etablere en verdensfredsskov, et naturparadis på jord. Med den gik ånden i fristaden Hesbjerg tabt ifølge Edmund, som han udtalte over en kop hjemmedyrket te til en journalist fra Fyens Stiftstidende (16. januar 2010). Hånd i hånd har Carsten og Edmund nu fundet løsningen på deres problem. Området ved Hesbjerg skov skal fredes. Koste hvad det koste vil. Nu vil de både på ski og have paradis på jord.

Til det formål har de allieret sig med de stærke kræfter fra DN's hovedsæde. De har gennem mange år brygget på, hvad man kan gøre. Vigtigst af alt står behovet for at få mere adgang til arealerne, så skiene kan få en gang voks igen (man må håbe, at vi også får sne).

Makkerparret har været i marken for at finde flere argumenter og har heldigvis fundet en sommerfugl, som umiddelbart er på retræten i Danmark. Sommerfuglen stortrives og breder sig i Østeuropa, men det er jo langt fra paradis. OK har heldigvis forestået en undersøgelse af sommerfuglen og dens levesteder i og omkring Hesbjerg-skoven, hvor den er fundet. De private lodsejere har for så vidt været positive omkring fundet af sommerfuglen og vil gerne indgå frivillige aftaler med OK om gode betingelser for den. Det er OK dog ikke interesseret i på nuværende tidspunkt.

DN har til lejligheden også fundet et argument om, at megen løvskov er konverteret til nåleskov. Det er en udlægning af sandheden, som Donald Trump ville være stolt af. Sandheden er, at lodsejerne i området har konverteret megen landbrugsjord til løvskov for at få dejlig natur, og generelt har gjort rigtigt meget for naturen. DN har da også udtalt, at fredningen såmænd ikke har til formål at gøre andet, end det lodsejerne gør i dag. Man kunne spørge sig selv om, hvorfor der så er behov for en fredning? Sandheden er, at en fredning af området ved Hesbjerg skov ikke er til gavn for naturen, men for Carsten og Edmund.

En fredning er en mindre ekspropriering, dvs. jorden bliver ikke overtaget, men der kommer mange begrænsninger på, hvad den enkelte lodsejer må gøre på egen jord. Der vil blive etableret nye stier ind over naturfølsomme områder, lodsejere skal søge om tilladelse, hvis de vil fælde egne træer og OK skal betale for at gennemføre naturpleje efter en plejeplan, som udarbejdes i samarbejde med DN.

En ekspropriation er som bekendt heller ikke gratis, og det er her, at du kommer til at betale for Carstens skitur. En fredning vil komme til at koste millioner i erstatning. Hvem skal betale? Det kommer borgerne i Odense og Assens til.

Kære Peter Rahbæk Juel og Søren Steen Andersen, skal borgerne i Odense og Assens kommune give Carsten og Edmund en tur på ski, eller bør vi bruge pengene til en bedre service i kommunen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce