Annonce
Assens

Frederik fik 02 og en kæmpe krammer

Mandag formiddag kunne de første studenter på Vestfyns Gymnasium og Det Blå Gymnasium i Glamsbjerg sætte deres huer på hovedet.

Glamsbjerg: - Jeg trak selvfølgelig det eneste, jeg ikke ville op i.

Frederik Vejsgaard fra Assens skulle mandag formiddag redegøre for Vergils latinske epos om den trojanske helt Æneas. Det kan være en hård nød at knække, og Frederik Vejsgaard fejrede da også sin karakter 02 som en halv hjemmebanesejr, da han som den første blev student på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg.

Nu venter der Frederik Vejsgaard en lille ferie, inden han om nogle uger rejser til St. Albans nord for London og indlogerer sig hos sin kusine Katrine Vejsgaard Veje, der tjener til dagen og vejen som professionel fodboldspiller i storklubben Arsenal.

- Jeg regner med at blive boende i London i et år, men jeg ved endnu ikke helt, hvad jeg skal lave. Men jeg skal nok finde på noget i London, fortæller Frederik Vejsgaard, efter hans farmor Inge Vejsgaard har sat den røde studenterhue på hans hoved.

Annonce
Josefine Jantzen fra Glamsbjerg blev mandag den første student på EUX-linjen på Det Blå Gymnasium (handelsgymnasiet). Hun satser nu på at blive optaget på frisørskolen i Odense. Foto: Søren Plovgaard

Frisørskole og praktik i Tyskland

På Det Blå Gymnasium var farven på studenterhuen rød, sort og blå, da 19-årige Josefine Jantzen fra Glamsbjerg en halv time tidligere kunne kalde sig student. Hun har taget en EUX - en uddannelse, hvor man kombinerer en erhvervsuddannelse med et gymnasialt forløb.

Josefine Jantzen fik 7 i afsætningsøkonomi, og hun trak emnet promotion og marketing.

- Jeg har gået på kontorlinjen på EUX, men nu har jeg søgt ind på frisørskolen i Odense. Jeg får svar på, om jeg er optaget, senest 6. juli. Jeg har et fritidsjob hos ABC Lavpris i Glamsbjerg, så hvis jeg ikke får en plads på frisørskolen, har jeg altid det at falde tilbage på, siger Josefine Jantzen, der havde sin forældre Maria og Kenneth Jantzen og sin 13-årige lillesøster Kathrine ved sin side, da hun fik studenterhuen på.

Omtrent samtidig med at Josefine Jantzen kunne kalde sig student, kom Signe Marie Skovsted fra Odense ud fra eksamenslokalet på Det Blå Gymnasium. Hendes sidste eksamensfag som HHX-studerende var virksomhedsøkonomi, og det klarede hun til et 7-tal.

20-årige Signe Marie Skovsted har fundet en praktikplads i Schweinfurt i Tyskland under den såkaldte PIU-ordning. PIU er en forkortelse for praktikplads i udlandet.

Vestfyns Gymnasium sender i år 180 studenter videre ud i livet, mens 45 elever på Det Blå Gymnasium i år tager en studentereksamen på HHX og EUX.

Frederik Vejsgaard blev den første student på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg. Mandag formiddag var han oppe i faget oldtidskunsdskab. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce