Annonce
Fyn

Fredericias største skulpturudstilling tager form

Værker af Jens Galschiøt, der er kendt for sine politiske skulpturer, bliver opstillet i Fredericia.

Fredericia: Kunstværker af Jens Galschiøt, skaberen af Guldkalven på Rådhuspladsen, bliver i løbet af onsdag stillet op rundt omkring i byen. Således lægges sidste hånd på den udstilling, Fredericia Kunstforening kalder "den største skulpturudstilling i Fredericia nogensinde".

Jens Galschiøt har glædet sig til at fremvise sine værker for fredericianerne.

- Modsat mange andre kunstnere kan jeg godt lide at udstille i mindre byer. I de store byer er der en million udstillinger, kunsten kan forsvinde i. Der er en spændende tæthed i mindre byer, folk kender hinanden og kan snakke og diskutere. Mine skulpturer er debatterende, og nogen skal bære diskussionen videre. Derfor passer de godt til en by af Fredericias størrelse, siger Jens Galschiøt.

Fredericia Kunstforening præsenterer en kunstrute, man kan følge gennem byen for at se værkerne af Jens Galschiøt. Kunstruten starter i Ridesalen i Bülows Kaserne og fortsætter ned gennem Danmarksgade, går over Gothersgade og slutter ved det yderste af Gl. Havn, hvor kunstværket "Freedom to pollute", på dansk "frihed til at forurene", står. Kunstværket forestiller frihedsgudinden med en rygende fakkel i hånden, og har som langt de fleste af Galschiøts skulpturer et politisk budskab.

- Galschiøt er kendt for at lave skulpturer med politiske budskaber. Hans værker får ikke altid lov at stå så længe, for han stiller dem gerne op for at provokere, siger Poul Jacobsen, formand for Fredericia Kunstforening.

Mine skulpturer er debatterende, og nogen skal bære diskussionen videre. Derfor passer de godt til en by af Fredericias størrelse

Jens Galschiøt, kunstner
Jens Galschiøt fjerner gips fra toppen af sin isbjørneskulptur. Skulpturens top er gået i stykker, efter den ramte en bro under transport. Foto: Kristine Lund Nydahl

Ubærligt

Der bliver udstillet 14 store skulpturer i byen, som skal stå frem til 10. september.

Værket "Unbearable", der forestiller en isbjørn, der bliver spiddet af en graf over menneskets CO2-forbrug, skal udstilles for enden af Danmarksgade. Isbjørnen blev udstillet ved klimatopmødet i Paris i 2015, og skal efter Fredericia videre til Bonn.

- Inden skulpturen skal videre, skal den muligvis forbi Galschiøts værksted. Grafen skal egentlig være 24 centimeter længere på grund af udviklingen i CO2 forbruget, siden den sidst var udstillet.

Jens Galschiøt prøver også at lave en aftale med blandt andre Al Gore om at få den udstillet i Central Park, som en kommentar til Trumps manglende klimapolitik, siger Poul Jacobsen.

Isbjørnen og flere af Jens Galschiøts skulpturer, der skal udstilles, ankommer fra Odense. Foto: Kristine Lund Nydahl
Annonce

Ni hjemløse kommer til byen

På græsset foran Bülows Kaserne udstilles en korsfæstet gravid teenager, som et symbol på dem, der er imod den fri abort. Guldkalven får selskab af værket "Min indre svinehund", og en skulptur, der forestiller flygtninge, bliver udstillet på havnen. Desuden bliver ni statuer af hjemløse placeret foran butikker rundt omkring i byen.

Flere skulpturer og modeller i mindre skala er udstillet i Ridesalen. Den største skulptur på Bülows Kaserne er det 60 meter lange værk "550+1". Værket portrætterer underkroppen på 550 mænd, der alle står i en lang kø for at have sex med en nigeriansk prostitueret. Antallet 550 dækker over gennemsnittet for, hvor mange mænd en nigeriansk prostitueret har samleje med om året.

Jens Galschiøts værker sætter fokus på mange forskellige problematikker. Der er særligt to emner, han håber, udstillingen vil inspirere folk til at snakke om.

- Der er to ting, jeg mener, er virkelig vigtige at diskutere. Den ene er klimaforandringerne og flygtningestrømmen, det fører med sig. Den anden er religion, og hvordan islam, kristendommen og jødedommen river hinanden i stykker, siger kunstneren.

Udstillingen bliver åbnet af borgmester Jacob Bjerregaard fredag den 18. august klokken 17.00 i Ridesalen på Bülows Kaserne.

Jens Galschiøt selv kommer til byen og holder tale til kulturnatten 1. september. Der er gratis adgang til udstillingen i Ridesalen.

Formanden for Fredericia Kunstforening, Poul Jacobsen (til venstre), taler med Jens Galschiøt. Foto: Kristine Lund Nydahl
Værket "550+1" i Ridesalen på Bülows Kaserne. Foto: Kristine Lund Nydahl
Den korsfæstede gravide teenagepige skal hejses op. Foto: Kristine Lund Nydahl
En af de ni hjemløse, der er kommet til Fredericia. Foto: Kristine Lund Nydahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce