Annonce
Nyborg

Fredericia Vold gennem 350 år

Fredericia Vold omfatter blandt andet en stribe velbevarede byporte. Her Prinsens Port. Arkivfoto: Claus Fisker.
Annonce

Fredericia: Fredericia og Nyborg er de eneste byer i Danmark, der stadig har deres volde - eller i hvert fald en god del af voldene.

Forskellen er, at Fredericia har bevaret langt det meste af sit vold-anlæg, mens hovedparten af voldene i Nyborg blev gravet væk for omkring 120 år siden.

Fredericia blev anlagt som fæstningsby så sent som i midten af 1600-årene, og Fredericia Vold har fået en central placering i Danmarks-historien ikke mindst på grund af det berømte slag 6. juli under 1. slesvigske krig i 1849.

Allerede efter Danmarks nederlag mod tyskerne i 1864, stod det dog klart, at jordvolde ikke længere kunne bruges til forsvar og fæstningen blev nedlagt.

Men i stedet for at rive voldene ned, købte kommunen hele voldområdet i 1914 og i 1917 blev hele herligheden fredet.

Nyborgs militære anlæg er meget ældre end voldene i Fredericia. Allerede fra 1200-årene var Nyborg befæstet, og Nyborg kom jo også til at spille en central rolle i Danmarks-historien blandt andet som en slags hovedstad i middelalderen.

Nyborg Fæstning blev også nedlagt efter 1864-nederlaget - nemlig i 1869 og frem til år 1900 forsvandt de fleste af voldene, mens voldgravene blev liggende dog i en formindsket udgave. De tilbageværende volde i Nyborg blev fredet i 1913.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce