Annonce
Trekantområdet

Freddie fra Kolding skal stå i spidsen for 340.000 europæiske tandlæger

Tandlæge Freddie Sloth-Lisbjerg fra Kolding skal over en treårig periode stå spidsen for 340.000 tandlæger i EU. Foto: Søren Gylling
Den koldingensiske tandlæge Freddie Sloth-Lisbjerg er blevet valgt til præsident for stor, europæisk sammenslutning af tandlæger.

Kolding: En af Danmarks mest omtalte tandlæger bor lige midt i Kolding på hjørnet af Fredericiagade og Graacksvej, og han skal nu stå i spidsen for hele 340.000 tandlæger i Europa.

Tandlæge Freddie Sloth-Lisbjerg skal nemlig være præsident for Council of European Dentists (CED) de næste tre år.

Han blev valgt med 50 ud af 50 mulige stemmer i forbindelse med organisationens årlige generalforsamling i Bruxelles, skriver Tandlægeforeningen.

Annonce

- Jeg er enormt stolt og føler mig en smule smigret, da det viste sig så stor opbakning til mig, som der gjorde. Jeg glæder mig rigtig meget til formandsarbejdet i CED, som er en forening, som jeg allerede er en del af, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Den koldingensiske tandlæge er allerede et velkendt ansigt i den danske tandlægeverden, blandt andet fordi han i syv år har været formand for Danske Tandlæger, der betød en lang rejsetur fra Kolding til København. Mødeaktiviteten bliver dog noget mindre hos CED, fortæller den erfarne tandlæge fra Kolding.

- Jeg skal til Bruxelles, hvor CED har kontor, en gang om måneden, og dertil kommer vi til at have et par videomøder om ugen. Hertil skal jeg også besøge forskellige tandlægeforeninger rundt om i de europæiske lande. Men jeg har også fået strenge instrukser fra nogle af mine patienter og kolleger på klinikken om, at det her ikke må tage for meget af min tid. Det har jeg lovet dem, så jeg skal nok finde tid til begge dele, forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg.

EU-lovgivning fylder mere

Det bliver dog ikke en helt nem opgave, som den erfarne tandlæge kommer på, når han skal forsøge at forme arbejdet for de 340.000 tandlæger på tværs af de 27 EU-lande og de fire EØS-lande, herunder Storbritannien.

Beslutningskraften ligger nemlig hos de nationale sammenslutninger, som eksempelvis Dansk Tandlægeforening, men på det overordnede niveau har CED stor indflydelse.

- Organisationen er blandt andet med til at afkode den stigende mængde EU-lovgivning, som også omfatter sundhedsområdet. Det var indtil corona-virussen et område, der stod uden for EU-apparatet. Det er ved at ændre sig, og det får selvfølgelig også betydning for danske tandlæger, siger Freddie Sloth-Lisbjerg og fortsætter:

- Uddannelsesområdet er også et felt, som fylder rigtig meget i CED-arbejdet. Som tandlæge skal man hele tiden på efteruddannelse for at sikre, at man er ajour med den nyeste viden og redskaber. Og er man tandlæge i Danmark, kan man jo i princippet arbejde i et hvilken som helt EU-land, men det kræver så at sige fælles spilleregler, og dem er CED med til at fastlægge.

Annonce

Tandlæge-turisme et stort emne

Et af de områder, hvor CED som organisation senest har behandlet, er den såkaldte tandlæge-turisme. Det dækker over, når eksempelvis danskere, briter eller spanier tager til især Ungarn og Tjekkiet for at få lavet meget store og flere tandlæge-opgaver på én gang. Det er en slags turisme, som har været stigende i de senere år.

- Derfor var vi i CED også nødt til at lave et sæt spilleregler for, hvordan den slags tandlægeopgaver må og skal foregå. Det lykkedes vi faktisk med, og det viser, at man med de rigtige og saglige argumenter sagtens kan nå frem til enighed. Men det er klart, at der kan være meget stor forskel på, hvordan jeg arbejder som tandlæge hjemme i Kolding og til, hvordan det foregår på en praksis i Prag, fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg.

Freddie Sloth-Lisbjerg - kort fortalt

  • Uddannet tandlæge i 1983 og driver i dag klinikken Harald - Tandlægehuset Kolding. 
  • Var i 2011-2018 formand for Danske Tandlæger, men har også været i bestyrelsen i Council of European Dentists (CED)
  • Her også været cheftandlæge hos den kommunale tandpleje i Give, men i år 2000 købte Freddie Sloth-Lisbjerg tandlægeklinik i Kolding. To år senere kom hustruen med og i 2003 hustruens bror.
  • I Kolding blev Freddie Lisbjerg valgt ind i bestyrelsen for den lokale tandlægeforening, og i 2011 blev han landsformand efter i to år at have siddet i hovedbestyrelsen.
Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce