Annonce
Fyn

23 fynske anmeldelser på otte timer: Regnen ramte Sydvestfyn særlig hårdt

Viadukten ved Lindebjerg var lørdag formiddag stadig mærket af regnskyllet. Foto: Nils Svalebøg
På otte timer indløb 23 anmeldelser om vand på kørebaner eller oversvømmede huse på Fyn. I Kauslunde ved Middelfart var en kostald med 280 køer i fare for at blive oversvømmet med vand fra de omkringliggende marker.

Ud på fredag aften kunne det mærkes hos Beredskab Fyn og Trekantområdets Brandvæsen, at sluserne fra himlen havde stået vidtåbne det meste af dagen.

I tidsrummet 20:45 og otte timer frem måtte fynske borgere ikke færre end 23 gange ringe efter hjælp til at bekæmpe vandmasser, der enten forhindrede kørsel på veje eller steg op fra kloakker med kurs mod boligområder.

Særlig hårdt ramt var den sydvestlige del af øen, der stod for 19 af de 23 opkald. Som vagthavende ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist forklarer, kan man meget præcist tegne en linje tværs over øen - fra Bogense og ned til området lige nord for Svendborg.

Og særligt borgere i Middelfart Kommune blev først ramt af det våde vejrfænomen, der ved sommerhusområdet i Vedelshave ved Baaring Vig betød, at et hus blev oversvømmet.

Annonce
Lørdag morgen var det ikke til at se, at der havde stået 30 centimeter vand i viadukten under jernbanen ved Kongsgårdsvej i Nørre Aaby 12 timer inden. Foto: Nils Svalebøg

Køerne kunne ikke sove

Ti opkald drejede sig om, at der stod vand på kørebanen, og her af var der tre gange tale om viadukter i Nørre Aaby, Middelfart og den sydvestlige del af Odense. I et enkelt tilfælde var fire biler ganske enkelt kørt fast i vandmasserne, og det skete ved 23.30-tiden på Stegstedvej i Odense V.

Allerede inden havde et opkald fra Kauslundevej i Middelfart klokken 22:11 gjort myndighederne opmærksomme på, at en kostald med 280 stykker kvæg var ved at blive oversvømmet. Landmanden havde selv sat en pumpe på sin traktor, mens indsatsen fra Trekantområdets Brandvæsen supplerede med flere pumper, forklarer indsatsleder og brandinspektør Ulrik Stehle.

- Når vandet står højt på vejbanen, kan vi ikke gøre noget, men når dyr eller menneskers liv er i fare, går vi ind, og da vi kom, stod vandet op mod 20 cm. i den del af stalden, hvor køerne skulle sove, forklarer han.

Ifølge Ulrik Stehle var køerne ved at blive malket et andet sted i stalden, mens de sover i det oversvømmede område, der ind til vandet begyndte at løbe ind fra markerne var overstrøet med halm.

- Landmanden havde fjernet det våde halm, og vandet var pumpet væk, så der var klar til køerne. Men da vi forlod stedet ved midnat, lod vi den ene pumpe stå, siger Ulrik Stehle.

Tre steder i Svendborg

Også borgere uden for den vejrmæssige grænse oplevede et regnskyl ud over det sædvanlige.

På Jessens Mole i Svendborg blev klokken 01:01 meldt om et sprunget kloakdæksel, der gav en masse kloakvand på kørebanen, og i Svendborg blev der de næste timer desuden meldt om vand på kørebanen ved Gammel Skårupvænge og Centrumpladsen. Det sidste sted startede vandmængden en pumpealarm.

Vejbanen ved Erholm Slot var lørdag formiddag stadig mærket af nattens regnskyl. Foto: Nils Svalebøg
Klokken 20:45 fredag aften indløb første melding om vand på vejbanen - det var i Bogense - og siden fortsatte vandmængden med at genere fynboer det emste af natten. 23 anmelder fik Fyns Politi. Foto: Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce