Annonce
Fyn

23 fynske anmeldelser på otte timer: Regnen ramte Sydvestfyn særlig hårdt

Viadukten ved Lindebjerg var lørdag formiddag stadig mærket af regnskyllet. Foto: Nils Svalebøg
På otte timer indløb 23 anmeldelser om vand på kørebaner eller oversvømmede huse på Fyn. I Kauslunde ved Middelfart var en kostald med 280 køer i fare for at blive oversvømmet med vand fra de omkringliggende marker.

Ud på fredag aften kunne det mærkes hos Beredskab Fyn og Trekantområdets Brandvæsen, at sluserne fra himlen havde stået vidtåbne det meste af dagen.

I tidsrummet 20:45 og otte timer frem måtte fynske borgere ikke færre end 23 gange ringe efter hjælp til at bekæmpe vandmasser, der enten forhindrede kørsel på veje eller steg op fra kloakker med kurs mod boligområder.

Særlig hårdt ramt var den sydvestlige del af øen, der stod for 19 af de 23 opkald. Som vagthavende ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist forklarer, kan man meget præcist tegne en linje tværs over øen - fra Bogense og ned til området lige nord for Svendborg.

Og særligt borgere i Middelfart Kommune blev først ramt af det våde vejrfænomen, der ved sommerhusområdet i Vedelshave ved Baaring Vig betød, at et hus blev oversvømmet.

Annonce
Lørdag morgen var det ikke til at se, at der havde stået 30 centimeter vand i viadukten under jernbanen ved Kongsgårdsvej i Nørre Aaby 12 timer inden. Foto: Nils Svalebøg

Køerne kunne ikke sove

Ti opkald drejede sig om, at der stod vand på kørebanen, og her af var der tre gange tale om viadukter i Nørre Aaby, Middelfart og den sydvestlige del af Odense. I et enkelt tilfælde var fire biler ganske enkelt kørt fast i vandmasserne, og det skete ved 23.30-tiden på Stegstedvej i Odense V.

Allerede inden havde et opkald fra Kauslundevej i Middelfart klokken 22:11 gjort myndighederne opmærksomme på, at en kostald med 280 stykker kvæg var ved at blive oversvømmet. Landmanden havde selv sat en pumpe på sin traktor, mens indsatsen fra Trekantområdets Brandvæsen supplerede med flere pumper, forklarer indsatsleder og brandinspektør Ulrik Stehle.

- Når vandet står højt på vejbanen, kan vi ikke gøre noget, men når dyr eller menneskers liv er i fare, går vi ind, og da vi kom, stod vandet op mod 20 cm. i den del af stalden, hvor køerne skulle sove, forklarer han.

Ifølge Ulrik Stehle var køerne ved at blive malket et andet sted i stalden, mens de sover i det oversvømmede område, der ind til vandet begyndte at løbe ind fra markerne var overstrøet med halm.

- Landmanden havde fjernet det våde halm, og vandet var pumpet væk, så der var klar til køerne. Men da vi forlod stedet ved midnat, lod vi den ene pumpe stå, siger Ulrik Stehle.

Tre steder i Svendborg

Også borgere uden for den vejrmæssige grænse oplevede et regnskyl ud over det sædvanlige.

På Jessens Mole i Svendborg blev klokken 01:01 meldt om et sprunget kloakdæksel, der gav en masse kloakvand på kørebanen, og i Svendborg blev der de næste timer desuden meldt om vand på kørebanen ved Gammel Skårupvænge og Centrumpladsen. Det sidste sted startede vandmængden en pumpealarm.

Vejbanen ved Erholm Slot var lørdag formiddag stadig mærket af nattens regnskyl. Foto: Nils Svalebøg
Klokken 20:45 fredag aften indløb første melding om vand på vejbanen - det var i Bogense - og siden fortsatte vandmængden med at genere fynboer det emste af natten. 23 anmelder fik Fyns Politi. Foto: Colourbox
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce