Annonce
Debat

Fraværsregler stærkt inspireret af krone-gemme

Annonce

Synspunkt: Hvis du ikke når hen til klassen i tide, så er du dømt ude. I hvert fald det halve af skoledagen. Det lyder måske som reglerne for kronegemme. Det er det bare ikke. Lige nu minder fraværsregistreringen i folkeskolen utrolig meget om reglerne i kronegemme. Hvis dit barn kommer bare fem minutter for sent, har de ulovligt fravær en halv dag. Lyder det rimeligt?

Nej. Det synes jeg egentlig heller ikke, men fidusen er, at det skal være nemt for kommunen at finde ud af, om de skal tage jeres børne- og ungeydelse fra jer. Derfor er det meget nemmere at regne i halve og hele dage. Spørger du kommunen, siger de, at det handler om at motivere børn og unge til at komme i skole.

Fair nok. Men hånden på hjertet, så ville mit 14-årige jeg tænke: “Godt! Jeg har allerede fået en halv dags fravær, hvorfor blive hængende til fysik?” Jeg var smuttet ned i Super Brugsen, havde købt noget slik og var gået en tur i skoven for nyde friheden. Særligt hvis jeg gik i folkeskolen i dag. Der er ikke meget tid til frihed eller fritid. Kald det, hvad du vil.


Hvorfor blive ved med noget, der hverken giver mening eller er retfærdigt?


Det her er den nationale “strategi” for at holde styr på dit barns fravær. Skolerne har fået at vide, at der godt kan være forskellige løsninger fra kommune til kommune. Derfor udtrykte mine kollegaer og jeg vores utilfredshed med “strategien” til kommunen. Den er ikke alene uretfærdig, men den er også svær at holde styr på i virkeligheden.

Hvis tysklæreren Tove har dømt Thomas ude, hvad skal jeg så gøre i dansk senere på dagen? Det kan være, at Thomas har valgt at blive i skole i stedet for at cykle i Super Brugsen efter slik, men der står på min liste, at han er fraværende. Hvad skal jeg gøre her? Skal jeg bare lade som om, at han ikke er der? Mit forslag ville være, at jeg krydsede af på min liste, at Thomas er her, men sådan fungerer virkeligheden ikke. Thomas var så fraværende i 5 minutter af Toves tysktime, at det tæller for en halv dag.

Så Thomas må lige holde ud til om eftermiddagen, hvor han kan få lov til at være rigtigt til stede i matematik. Min kommune synes, trods vores mange input, at dette stadig er den bedste løsning. Derfor “prøver vi det lige indtil foråret og evaluerer igen”. Det er her jeg står af. Hvorfor bliver ved med noget, der hverken giver mening eller er retfærdigt?

Børn og unge mennesker er i skole så mange timer allerede. De fleste møder troligt op i skole hver dag, selvom mange savner deres frihed til at gå til fodbold, håndbold eller til bare til at ligge og kigge op i himlen. De accepterer, at skoledagen er rigtig lang. De må affinde sig med, at dem, som har magten til at forkorte skoledagen, ikke gider. Skylder vi dem i det mindste ikke at lade være med at lyve? Enten er de til stede, ellers er de ikke. Lad os nu få ændret det fraværssystem, så det er retfærdigt. Hvor svært kan det være?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce