x
Annonce
Udland

Fransk udenrigsminister venter forbitret brexit-opgør

Benoit Tessier/Reuters
Jean-Yves Le Drian advarer briterne om, at de to sider kan komme til at "flå hinanden i stykker".

Den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, advarer briterne om, at de kommende brexit-forhandlingerne kan blive meget hårde, og at de to sider kan komme til at "flå hinanden i stykker".

Annonce

Han siger også, at det bliver vanskeligt for Storbritannien at opnå dets mål om en frihandelsaftale inden årets udgang.

- Jeg forudser, at parterne kommer til at stå stejlt over for hinanden i forhandlinger om handel og om en mekanisme for de fremtidige relationer. Vi kommer til at flå hinanden i styrke, siger Le Drian, som er en af præsident Emmanuel Macrons nære allierede.

Han er den seneste af en række højtstående repræsentanter for den franske regering, som har advaret om, at forhandlingerne bliver svære.

Forhandlingerne ventes først at blive indledt i næste måned, men Storbritannien og EU står allerede langt fra hinanden i spørgsmål om regelsæt for britiske finansvirksomheders adgang til EU efter brexit.

- Men det er sådan, at forhandlinger er. Alle vil forsvare deres egne interesser, siger Le Drian og tilføjer:

- Storbritannien forlod formelt EU for to uger siden men handler stadig som et medlemsland i en overgangsperiode frem til nytår.

De tilbageværende 27 EU-lande er for øjeblikket ved at positionere sig i optakten til forhandlingerne, hvor særligt Frankrig har markeret sig med krav - blandt andet i de vanskelige forhandlinger om fiskeri.

Frankrig og flere andre EU-lande - herunder Danmark - ønsker at blive ved med at kunne fiske i britisk farvand. Briterne ønsker fuld autonomi og begrænset adgang for europæiske fiskere.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har givet sig selv 11 måneder til at få en aftale på plads med EU, trods advarsler om at det er meget kort tid til så komplekse forhandlinger.

Den britiske regeringsleder har sagt, at briterne altid vil samarbejde med EU om forsvars- og sikkerhedspolitik.

Johnson sagde op til brexit, at "menneskeheden har brug for, at Storbritannien fører an og bliver ledende i frihandel".

Johnson sagde samtidig, at briterne står frit, når der skal defineres nye aftaler, og at de ikke vil gå ind i et alt eller intet-kapløb med EU.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce