Annonce
Udland

Frankrig rydder stor migrantlejr ved Dunkerque

Philippe Huguen/Ritzau Scanpix
Sportshal og omliggende teltlejr lukkes efter at have huset hundredvis af migranter i en årrække.

Fransk politi ryddede tirsdag en skolehal ved den nordlige havneby Dunkerque for omkring 1000 migranter.

Det skete, efter at en domstol havde fastslået, at en lejr på stedet både var sundhedsfarlig og et sikkerhedsproblem.

Myndighederne åbnede i december 2018 sportshallen for migrantfamilier, som manglede ly mod vinterkulden.

Siden blev der oprettet en stadigt voksende lejr på stedet, hvor omkring 800 migranter boede i telte omkring den stopfyldte idrætshal.

Omkring 170 personer - de fleste irakiske kurdere - havde fået pladser inde i hallen.

Politiaktionen begyndte tirsdag morgen. De første, som blev sendt væk, var unge mænd og teenagere, som rejste alene. Alle blev sat på busser og flyttet til modtagelsescentre, hvor de kan søge asyl.

Det aktuelle område har været et samlingssted for irakiske kurdere, og de seneste år har de franske myndigheder flere gange revet lejre ned.

Mange har søgt til området ved Dunkerque i håb om at få en mulighed for at komme til Storbritannien.

En domstol i byen Lille gav tidligere i denne måned ordre til lukning af en lokal idrætshal, efter klager fra lokale myndigheder og indbyggere, som henviste til vold, kriminalitet og uroligheder i lejren.

Frankrig og Storbritannien og andre EU-lande forsøger at udbygge et tættere samarbejde, der blandt andet skal forebygge opførelser af slumlejre, som det skete i den franske havneby Calais.

"Junglen" i Calais, hvor flygtninge og migranter samledes i håbet om at nå Storbritannien på den anden side af kanalen, blev ryddet i 2016. Forinden var det adskillige gange kommet til masseslagsmål mellem forskellige grupper af migranter.

Den franske ombudsmand, Jacques Toubon, har beskyldt myndighederne for at forsøge at gøre migranterne "usynlige" ved at rydde deres lejre regelmæssigt uden at give dem muligheder til at gøre noget andet end at søge til en ny lejr.

Præsident Emmanuel Macron har sagt, at asylsager skal håndteres hurtigt, når der er tale om flygtninge, mens såkaldte økonomiske migranter skal deporteres hurtigt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce