Fyn: De seneste to år har de fynske virksomheder haltet bagefter med at bruge digitale markedsføringsværktøjer. I stor grad har virksomhederne heller ikke gjort administrationen lettere i det daglige arbejde.
En undersøgelse lavet af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Erhvervshus Sydjylland om de syddanske virksomheders digitaliseringsgrad viser, at 41 procent af de fynske firmaer har en lav grad af digitalisering i 2020.
Et lokalt smedefirma i Bogense har indtil nu været en af de virksomheder, som har haft en lav grad af digitalisering med en simpel hjemmeside, hvor der ikke har været mulighed for at shoppe løs.
Senere i år kan Frank Engstrøm, som ejer Nordfyns Svejser, tage kvantespring, da han i øjeblikket overvejer at investere tid og penge i at få lavet en webshop en gang for alle.
- Vi er kommet frem til, at vi gerne vil prøve at se, om vi kan lave en salgsplatform. Det vil være færdige produkter, som folk skal købe. Det er produkter som cykelstativer, pullerter eller blomsterstativer.
Digitaliseringsbarometeret for 2020
41 procent af de fynske firmaer har slet ikke digitaliseret deres forretning eller kun gjort det i lav grad i 2020.
Tallene viser også, at 18 procent af de fynske firmaer er højt digitaliseret.
Barometeret for 2020 gør det klart, at de sidste 41 procent af de fynske firmaer har en mellem grad af digitalisering. Det kan være indenfor e-handelsløsninger med webshop eller digital markedsføring.
Sammenlignet med undersøgelsen fra 2018 er der ikke sket alverden, da kun fem procent af virksomhederne i Syddanmark, som var lavt digitaliseret, har lavet forbedringer.
Andelen af højt digitaliserede virksomheder er steget fra 16 til 18 procent siden 2018.
Han tilføjer, at bestyrelsen i en grundejerforening også skal have mulighed for at få pakket skraldespandene ind eller få anskaffet nye cykelstativer til gården.
- Der er mange private kunder, der også være interesseret i vores varer, og hvorfor så ikke sælge til dem. Primært vil det være kommuner, entreprenører eller gartnere, som arbejder ude i felten og har brug for alverdens ting.
Har styret dagene efter ordrer
Forretningsgangen i Nordfyns Svejser har hidtil været, at ordrene er blevet håndteret, når de er kommet ind.
Nordfyns Svejser
Virksomhed laver smedeopgaver som inddækninger til skraldespande og pullerter.
Er startet tilbage i 2000 af Frank Engstrøm, som fortsat ejer firmaet.
Var et af de første firmaer på Nordfyn til at tilbyde CE-mærkede produkter.
Har også en svejserobot i samlingen, der har syv aksler og kan indgå i en serieproduktion.
Frank Engstrøm fortæller, at antallet af web-butikker er vokset markant, men fokus for firmaet har været at nå de ordrer, som løbende er tikket ind.
- I coronatiden er der rigtig mange, der har været nødt til at handle på en webshop. For vores vedkommende har vi ikke haft en webshop før, fordi vi er en smedevirksomhed, hvor vi har haft travlt med at producere det, vi skulle.
Frank Engstrøm, ejer af Nordfyns SvejserVi er gode til at producere og løse opgaver indenfor vores felt. Vi er ikke gode til at gå digitalt, og det er lidt en ny verden, som vi skal ind i.
Han tilføjer, at der ofte kommer store bestillinger, som de fem til seks ansatte har rigeligt travlt med at nå at færdiggøre.
- Vi laver for eksempel inddækninger til skraldespande. Der har vi kunder, som bestiller 20 eller 25 stykker af dem, og så laver vi dem. Ugen efter har vi en ordre i København, hvor en hel kælder skal fyldes op med cykelstativer, som skal monteres. Vi har hele tiden handlet lidt efter ordrerne.
Millionomsætning indenfor kort tid
Smedebranchen er fortsat et håndværksfag, og Frank Engstrøm medgiver, at han godt ved, hvor virksomhedens evner ligger henne.
- Vi er gode til at producere og løse opgaver indenfor vores felt. Vi er ikke gode til at gå digitalt, og det er lidt en ny verden, som vi skal ind i. Der er vi nødt til at købe noget know-how og få nogen til at holde os i hånden. Det er skridtet, som vi skal tage.
Hvis Frank Engstrøm en dag beslutter sig for at få en webshop, regner han med at bruge en del penge hver måned på relevant markedsføring.
Han gætter på, at webshoppen indenfor relativ kort tid vil have en større ordretilgang.
- Vi vil starte ud med at have en omsætning på et par millioner kroner ret hurtigt.
Flere forhindringer for digitalisering
Lars Bergholdt, forretningschef for sparring hos Erhvervshus Fyn, rådgiver sammen med sine kolleger cirka 350 virksomheder hvert år med at få en mere digital hverdag.
Han fortæller, at virksomhederne oftest har mellem fem og 30 ansatte, og det gør, at kernekompetencerne til mere digitalisering ikke er til stede.
- De har ikke de rigtige medarbejdere i huset, der brænder for digitalisering og ved noget om, hvad der skal til på nogle bestemte områder til at få implementeret nogle nye systemer, der gør hverdagen lettere.
Han tilføjer, at en større digital satsning også kræver en pose penge, og i flere tilfælde vil andre områder i første omgang få tilført økonomi.
- For de flestes vedkommende er digitalisering ikke noget, der bliver prioriteret højt. Har virksomheden en forretning, der vækster, så er det lidt mere lagerkapacitet, og software, der gør hverdagen lettere, er ikke højt på listen, da den daglige drift skal sikres.