Annonce
Kultur

Franck A må holde lukket: Udlejer har intet hørt om problemer

Det er langt fra gået gnidningsfrit, siden Franck A genåbnede i Odense. Tidligere på året valgte to af de tre indehavere at sælge deres andel til nordmanden Njål Gaute Solland. Foto: Sugi Thiru

Et stykke A4-ark med en besked om "midlertidigt lukket" satte tirsdag gang i spekulationerne om Franck A's fremtid i Odense. Udlejeren af lokalerne har intet hørt, og indehaveren Claus Skovsted ville i går ikke forklare baggrunden for lukningen.

Er ordene "midlertidigt lukket" første skridt på vejen mod en permanent lukning eller vil odenseanerne også fremover have mulighed for at besøge restaurant Franck A?

Det spørgsmål er der sikkert mange, der har stillet sig, efter at folkene bag den kendte Odense-restaurant tirsdag satte en besked på døren, der kortfattet meddelte, at restauranten var midlertidigt lukket.

Spørgsmålet må dog indtil videre forblive ubesvaret.

I løbet af tirsdagen havde vi flere gange telefonisk kontakt med Claus Skovsted, der ejer Franck A sammen med nordmanden Njål Gaute Solland. Men han ville endnu ikke svare på de spørgsmål om restaurantens fremtid, der naturligt har rejst sig i kølvandet på beskeden.

Restaurantens hjemmeside og side på Facebook tilbyder heller ingen forklaring. På sidstnævnte blev der så sent som mandag eftermiddag lagt en opfordring op om at tage forbi Franck A efter en koncert på Studenterhuset på lørdag.

Annonce
Det var tirsdag ikke muligt at finde ud af, hvad baggrunden var for den midlertidige lukning af Franck A. Foto: Sugi Thiru

Udlejer har intet hørt

Udlejeren af Franck A's lokaler på Jernbanegade, Per Moltzen, havde tirsdag eftermiddag heller ikke hørt noget om baggrunden for skiltet i ruden.

- Jeg har hørt fra bekendte i Odense, at der var sat et skilt op om, at de havde lukket midlertidigt. Det er sådan set alt, hvad jeg ved, sagde Per Moltzen, der hverken ville be- eller afkræfte forlydender om, at folkene bag Franck A skylder for flere måneders husleje.

- Det kan jeg ikke oplyse noget om. Det er en sag mellem Franck A og mig, sagde han.

Franck A i Odense er midlertidigt lukket. Foto: Sugi Thiru

Uenighed førte til brud

Franck A genåbnede i november sidste år - fire år efter at det legendariske spisested første gang måtte lukke ned og overlade lokalerne til Jensens Bøfhus.

Der gik dog ikke mere end fire måneder, før der skete et markant skifte i ejerkredsen, da Palle Skov Jensen og Per Hallundbæk Hansen solgte deres andel af Franck A til nordmanden Njål Gaute Solland.

Den tilbageværende ejer Claus Skovsted lagde i den forbindelse ikke skjul på, at de tre daværende ejere ikke havde været enige om, hvilken retning de skulle gå med Franck A.

- Det er ingen hemmelighed, at Per, Palle og jeg ikke altid har været helt enige om retningen, så der er indgået mange kompromiser. Når man er tre ejere, kan det blive noget rod, fordi der altid er én, der er nødt til at sluge en kamel. Det håber jeg, vi undgår ved at være to og ikke tre ejere, sagde Claus Skovsted, der også afgav en del af ejerskabet for flere af hans andre virksomheder til Njål Gaute Solland i forbindelse med handlen omkring Franck A.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce