Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fra USA via Saudi Arabien til Svelmø

Med udsigt til Lille Svelmø: Jan Villebro fotograferet ved vejs ende, hvor Østergyden fra Aastrup munder ud i havstokken.

Moderne tider i sommerlandet: Landmand Jan Villebro driver kviehotel med havudsigt og er turistguide på Svelmø

AASTRUP: Man kan sejle til Store Svelmø, og faktisk kan man vade over til Lille Svelmø ved lavvande.

Men man kan også håbe på godt vejr lørdag formiddag og lade sig transportere på traktor til Lille Svelmø og videre ad den smalle landtange til Store Svelmø.

Jan Villebro, som ejer det halve af øen, kører traktorturen hver lørdag klokken 11 her i sommertiden, forudsat der er tilslutning nok.

Han har en gård i Østergyden. Her har han etableret kviehotel med havudsigt. Den er aldeles flot, efter at den lange staldvæg, der blokerede for udsigten, er revet ned. Her er plads til 300 "hotelgæster":

- Det ser jo lidt koldt ud om vinteren; men det generer dem aldrig en snus!

Han købte stedet for 17 år siden og drev de næste 15 år et stort landbrug med godt 100 køer; men så måtte han vente fem år på, at myndighederne skulle færdigbehandle en ansøgning om tilladelse til at udvide kostalden og det blev for meget.

Annonce
En af kviehotellets gæster hilser på. Jan Villebros egen besætning begrænser sig i dag til 30 moderfår, som går på Svelmø.

Hvedeproducent i Saudi-Arabien

- Jeg fik til sidst lov; men dét, jeg havde søgt om, var på det tidspunkt ikke længere aktuelt, fortæller han.

Jan Villebro, 44, er uddannet landmand og har prøvet lidt af hvert. Efter nogle år som bestyrer af en gård i USA kom han i 1986 til Saudi-Arabien. Klimatisk passede det fint med, at høsttiden i USA var overstået, når høsten i det arabiske land skulle begynde. Det rige Saudi-Arabien ønskede at være selvforsynende med hvede. Regeringen tilbød fire gange verdensmarkedsprisen mod at etablere vandingsanlæg, og Jan Villebro var med til at producere masser af hvede; men efter tre år var de for mange om budet, og efterspørgslen kunne ikke følge med:

- Det stod ingen steder skrevet, hvornår araberne skulle afhente kornet.

- De sidste år, jeg var dernede, blev vi nødt til at bygge dobbelt silokapacitet for at kunne rumme høsten, fordi de ikke havde nået at hente det forrige års høst.

Efter Saudi-Arabien fulgte en tid som bestyrer på en gård i Ulbølle, det varede kun to år - "vi kunne ikke rigtig enes" - men Jan Villebro nåede at blive forelsket i det sydfynske, hvor han i dag har slået rod med kone og børn, tvillinger på 15 og en efternøler på ti år.

Da halvdelen af Svelmø blev sat til salg, besluttede han at købe, "og det har jeg ikke fortrudt!". Den anden halvdel er nu sat til salg, og Jan Villebro kunne måske være interesseret, hvis det ikke var for prisen: 10,5 millioner kroner for de 10-11 hektar. Han har 30 moderfår gående på en del af sin jord, resten ligger brak. Tre stendiger deler øen op i fire lige store marker, og hans er dem, der ligger til venstre for tangen ved landgang.

Gårdene brændte

Her lå engang to gårde, såkaldte tvillinggårde. Ejerne ragede uklar, byggede en mur tværs gennem gården og trak lod om jorden. Gårdene nedbrændte i 1976, men en gammel lade og "Berlinermuren", som Jan Villebro kalder den, står der stadig.

Han købte det nye, store stuehus af en tysk freelance-journalist, der efter adskillige år i Danmark har danskkundskaberne og ejendomsretten på sin side. I dag bor han i et lille hus på Svelmø, mens det større er lejet ud til to tyske familier.

En 18 meter høj skrænt med - siger Jan Villebro selv - Sydfyns bedste udsigt er et af udflugtsmålene for hans traktorture. Man ser helt til Als.

Lille Svelmø vokser

Vejret ændrer på geografien uden ophør. Vind og vand gnaver af Store Svelmø i vest, men lægger i øst aflejringer til Lille Svelmø, der vokser år for år. Familien Villebro råder over en "Explorer", og fra Svelmø til Faaborg er der kun ti minutters sejlads. Der er bådebro på Svelmø, og vandstanden er nogle steder op til halvanden meter, mens man andre steder må vade til og fra båden og land. Østergyden ender nede i et område, hvor vandet er så lavt, at man må fortøje et halvt hundrede meter ude.

Fuglelivet er unikt: når vinteren strammer grebet om Brændegårdssøen, trækker havørnene herud, fortæller Jan Villebro, mens jeg vinker farvel til fiskehejren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce