Annonce
Indland

Fra tre dage til få minutter: Nyt forskningsprojekt vil speede kræftdiagnose op

Håbet er, at lægerne i fremtiden vil kunne benytte en mere præcis og hurtig metode til at finde ud af, om man har fået fjernet alle kræftcellerne. Der er dog stadig lang vej igen, siger forskerne bag det tre-årige projekt. Arkivfoto: Yilmaz Polat
  • Et nyt dansk-tysk samarbejde mellem Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og universitetet i Lübeck stiler mod at gøre lægernes kræftdiagnoser bedre og ikke mindst hurtigere.
  • En kombination af forskellige typer mikroskoper er vejen frem.

Selvom man har været igennem en succesfuld operation, må man som kræftpatient ofte vente i flere dage på at få vished for, at lægerne har fået fjernet alle kræftcellerne og i værste fald lægge sig på operationsbordet igen, hvis meldingen går den forkerte vej.

Alt det håber en gruppe forskere fra Danmark og Tyskland dog på at ændre i forbindelse med et nyt, tre-årigt forskningsprojekt, der har fået navnet Cell Tom og er finansieret af EU-midler.

Målet er nemlig at kombinere et hurtigt mikroskop fra Tyskland med et ekstremt præcist mikroskop fra Danmark på en måde, så lægerne allerede på operationsstuen kan tjekke, om kræftcellerne er blevet fjernet helt.

- Hovedformålet er at udvikle et hurtigt instrument, som lægerne kan bruge direkte på operationsstuen, siger Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausens Instituttet på Syddanske Universitet, der har Danmarks eneste ion-mikroskop, som kan se og måle størrelser på helt ned til en milliontedel af en millimeter.

Hvad ion-mikroskopet har i præcision, mangler det dog i hurtighed. Derfor kommer selve den teknologi, der potentielt vil kunne bruges på operationsstuen, til at basere sig på en laserteknik fra Tyskland, der er knap så præcis, men til gengæld meget hurtig.

- Men det er også en ny teknologi, så vi skal prøve at se, om vi kan få kombineret de to teknologi og komme frem til en ny metode til meget hurtig diagnosticering, siger Jakob Kjelstrup-Hansen.

Stort potentiale

Fra Odense Universitetshospital deltager professor i klinisk patologi, Niels Marcussen.

Han ser store perspektiver i projektet. Både han og Jakob Kjelstrup-Hansen understreger dog, at der et stykke hen ad vejen er tale om grundforskning, fordi teknologierne er så relativt nye.

- Det har potentialet til at kunne assistere lægerne under operationerne og sørge for, at man får fjernet alt det syge væv og først afslutter operationen, når det er sket. Det er selvfølgelig spændende, men vi taler stadigvæk om, hvad projektet potentielt kan komme til at betyde, siger Niels Marcussen.

Jakob Kjelstrup-Hansen peger da også på, at metoden under alle omstændigheder ikke vil være klar til operationsstuerne, når projektet er færdigt om tre år.

- Det formelle mål er at få udviklet noget, man kan vise frem på laboratorie-niveau, men derefter er der stadig et godt stykke vej til, at det vil være noget, som man vil kunne købe. Det kræver først og fremmest, at der er nogle virksomheder, der kan se potentialet og vil udvikle videre på det, siger Jakob Kjelstrup-Hansen, der dog peger på, at der er oprettet en netværksgruppe omkring projektet, hvor der også sidder nogle interesserede virksomheder med, som kan følge processen fra sidelinjen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce