Annonce
Fyn

Fra teltlejr til tør og varm bygning: Testcenter klar i nye rammer

I timen op til åbningen af det nye Covid-19-testcenter på Billedskærervej 15 i Odense faldt de sidste detaljer på plads - som for eksempel skilte på ind- og udgange. Som det er nu, kan 2500 blive testet hver dag, men hvis der bliver behov for det, kan kapaciteten øges. Foto: Nina Vibe Petersen
Mandag åbnede det nye Covid-19-testcenter i Odense
Annonce

Odense: - Jeg er bange for, at der er røget en sikring, men håndværkerne er på vej, siger Birgitte Christensen, da hun fører deltagerne på rundvisningen ind i et rum, hvor der ikke er meget lys.

Hun er daglig leder af det nye Covid-19-testcenter, der mandag klokken 10 tog imod den første borger til podning i lokalerne på hjørnet af Billedskærervej og Klokkestøbervej i det sydøstlige Odense.

Heldigvis er det mørklagte lokale ikke et af dem, hvor der i første omgang skal tages prøver. De lokaler er stort set klar med mindre end to timer til første podning, og de sidste deltaljer er ved at blive gjort færdige, så håndværkerne har travlt rundt omkring.

Gennem travlheden er der plads til smil, og dem kommer der flere af, i takt med at medarbejderne på testcentret møder ind. De glæder sig nemlig over de nye rammer, der erstatter testcentret på Vibelundvej, som blandt andet bestod af en række store telte.

Birgitte Christensen er afdelingssygeplejerske og daglig leder af testcentret. Omkring 110 personer er ansat i centret. I dagtimerne vil 22 være på vagt, mens der vil være 18 på vagt om aftenen. Foto: Nina Vibe Petersen

- Nu har vi stået ude i en teltlejr, så det her er helt fantastisk, siger Birgitte Christensen med et grin og fortsætter:

- Det var alt for koldt derude. Vi har været heldige, at der ikke har været for mange storme og snevejr, så det er gået fint. Men nu vi indenfor.

- Vi har haft nogle af medarbejderne med herude de senere dage, for at de kunne mærke, hvor vi skal være nu, og det har kun været positive tilbagemeldinger fra dem. Det er meget rart, siger hun.

Annonce

Øget trafik

Der er lige nu kapacitet til, at 2500 personer kan blive testet om dagen - og kapaciteten kan øges, hvis det skulle vise sig at blive nødvendigt - og dermed vil der komme mere trafik i området.

Beboere i området fortalte i Fyens Stiftstidende mandag, hvordan der i myldretiden hurtigt opstår kø-kørsel og trafikkaos på Stærmosegårdsvej, som Billedskærervej er en sidevej til.


Nu har vi stået ude i en teltlejr, så det her er helt fantastisk.

Birgitte Christensen, dagligleder Covid-19-testcenter


Samtidig viser en optælling fra Odense Kommune, at der i gennemsnit kører 5233 biler i døgnet på Stærmosegårdsvej. I 2005 viste en tilsvarende måling, at der i gennemsnit kørte 4036 biler i døgnet.

Odense Kommune opfordrer i den anledning til, at man følger skiltene, når man skal til testcentret i bil - også selvom man måske kommer ud på en lidt længere køretur. Målet er, at belaste Stærmosegårdsvej og Rødegårdsvej mindst muligt trods de ekstra trafikanter, som testcentret vil genere.

Annonce

Holder øje

Kim Brixen, lægelig direktør på OUH, fortæller, at man i samarbejde med Fyns Politi vil holde øje med trafikken.

- Det skal foregå ordentligt, så der er relativ lang åbningstid, og folk skal bestille tid i forvejen, så der ikke laves unødvendige køer. Det er det, vi kan gøre.

- Og så diskuterer vi trafikken med politiet, og jeg tror, at de overvejer forskellige former for regulationer.

- Hvad det være?

- Det kunne for eksempel være, at man kun kan dreje til højre, når man skal ud, så man ikke pludseligt spærrer trafikken, fordi man skal til venstre. Det er ikke vores bord, men vi håber, at politiet hjælper med at rette ind, for i lang tid frem skal testcentret virke, fordi der vil være sygdom i samfundet, siger Kim Brixen og fortæller, at man også holdt øje med de trafikale forhold ved testcentret, der blev oprettet på en parkeringsplads ved OUH.

Mandag morgen ankom det tøj, som de ansatte skal bære, når de er på arbejde i testcentret. Foto: Nina Vibe Petersen

- Der har vi justeret flere gange ved at ændre kørebaner, udvidet og gjort ting fra dag til dag, siger han.

Covid-19-testcenter

Mandag klokken 10 åbnede det nye Covid-19-testcenter på Billedskærervej 15 i det sydøstlige Odense. Det erstatter testcentret på Vibelundvej og i nogen grad testcentret på OUH.

Man skal bestille tid, før man kommer til testcentret. Det kan man gøre gennem to spor: Samfundssporet og sundhedssporet.

Samfundssporet: Alle med et dansk cpr-nummer har fast en rekvisition til Covid-19-test. Dermed kan man blive testet uden en henvisning fra en læge. Man får en ny rekvisition, hvis man har brugt en, men man kan ikke blive testet hver dag.

Sundhedssporet: Dette spor er til personale ansat i sundheds- og plejesektoren, og de kommer ind her, hvis der eksempel bryder smitte ud på et plejehjem. Det er også her, man bliver testet, hvis man skal opereres eller til ambulant behandling på sygehuset - det kræver dog en henvisning fra en læge.

Begge spor er delt op i to farver. Gul er eksempelvis til familier i samfundssporet. Så hvis et barn skal testes, kan resten af familien blive testet samtidigt.

Testcentret er åbent på hverdage fra klokken 9-20 og fra klokken 9-16 i weekenden.

Samtidig er opfordringen til dem, der skal testes, at de ikke kommer i for god tid, men kommer til tiden. Også for ikke at skabe kø i testcentret.

- Jeg har nogle stående udenfor, som vil spørge, hvornår man har en tid. Og hvis de kan høre, at man for eksempel har en halv time til sin tid, vil man blive bedt om at vente i bilen. Vi kan kun have et vist antal herinde, siger Birgitte Christensen.

Det er endnu uvist, hvor længe testcentret skal være åbent, men det vil forventeligt være åbnet hele 2021. Regionen har lavet en halvandet år lang lejeaftale på bygningen.

Mandag 16. oktober åbner det nye Covid-19-testcenter på Billedskærervej i Odense. Her er der kapacitet til 2500 tests om dagen - men det kan hæves. Testcentret erstatter det på Vibelundvej og i nogen grad det på OUH
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce