Annonce
Sydfyn

Claus vandt guld for sin allerførste øl: Nu rykker brygmesteren til Langeland og søger medarbejdere med helt særlige egenskaber

Claus Rosensparre er ny direktør for Broløkke Herregårdsdestilleri og Herregårdsbryggeri. Han har mange års erfaring fra blandt andet Sydtyskland og eget bryggeri, Small Craft Distillery. Foto: Diane Roland
En interesse for biologi og senere en Ph.d. har gjort Claus Rosensparre til en af de få brygmestre i landet, der dyrker sin egen gær. Men rejsen fra skolebænken til direktørstillingen på Broløkke har ikke været uden sving.

Magleby: Det var lidt en tilfældighed, der bragte Claus Rosensparre, indehaver af det tidligere Small Craft Distillery, til Broløkke Herregård på Sydlangeland.

En ven rakte ud til ham, fordi han tænkte, at Claus måske kunne være interesseret i et samarbejde med Broløkke, der i øjeblikket, efter flere års forsøg og en håndfuld ejerskifte, udsættes for en gennemgribende renovering og opgradering.

- Der er allerede en restaurations- og hoteldirektør, men jeg blev spurgt om ikke jeg havde lyst til at blive medejer med ansvar for bryggeri og destilleri. Det sagde jeg straks ja til, fortæller Claus Rosensparre.

Annonce

Men vejen fra den spirende interesse for biologi i gymnasiet til stillingen som direktør for Broløkke Herregårdsdestilleri og Herregårdsbryggeri har bragt mange spændende erfaringer med sig; en Ph.d. indenfor neuroscience, en tur til Sydtyskland, eget bryggeri og spændende erfaringer om sin egen familie fra Sydfyn.

Kittelbiolog og brygmester

Det var en underviser i gymnasiet, der opfordrede Claus Rosensparre til at søge ind på universitetet. Hans talent og passion indenfor faget biologi måtte ikke gå til spilde.

- Der er to retninger indenfor biologi: Der er dem, der bliver gummistøvlebiologer - altså beskæftiger sig med naturen og er udendørs, og så er der kittelbiologer, der primært studerer biologien i et laboratorie gennem et mikroskop.

Om Broløkke Herregård

Broløkkes hovedbygninger er opført i 1758, udbygget i 1873 og fredet i 1918.

Der er i dag cirka 6500 kvadratmeter bygninger, og bygningsanlæg inklusive park udgør cirka seks hektar.

Broløkke har haft mange ejere gennem tiderne, især fra slægten Ahlefeldt-Laurvig.

I 2004 overtog erhvervsmanden Nils Palmqvist Broløkke, og der blev sat gang i en størrelse istandsættelse.

I 2019 blev Nils Palmqvist erklæret konkurs ved Skifteretten i Svendborg. Et selskab fra hovedstadsområdet købte senere Broløkke af konkursboet, men solgte kort tid efter videre.

H5 Broløkke ApS. er registreret som ejer i 2021. Det er den sjællandske erhvervsmand Jørgen Hansen og hans børn, der står bag selskabet. Han ønsker dog ikke at være foretagendets ansigt udadtil og henviser derfor til direktørerne Karen og Torben Haurum samt Claus Rosensparre.

Claus Rosensparre fandt ud af, at han hørte til arten af kittelbiologer. På studiet dykkede han særligt ned i proteinkemi og cellebiologi og fik muligheden for at skrive en Ph.d. Men hvordan hænger det sammen med at brygge øl?

- Der er faktisk ikke så stort et spring fra at uddanne sig til farmaceut og til at blive brygmester. Jeg valgte bare at skrive en Ph.d., da jeg var færdig i stedet for at blive brygmester lige med det samme, fortæller han.

- Dengang Novo Nordisk startede insulinproduktionen op, brugte de brygmestre til at lave insulinen. At blive brygmester er en akademisk uddannelse - der er bare ikke særlig mange, der ved det, siger Claus Rosensparre.

Annonce

Skjult talent i generne

At han overhovedet begyndte at lave øl - og fandt ud af, at han var dygtig til det - startede under Ph.d. skrivningen, hvor han for sjov begyndte at eksperimentere med at brygge øl derhjemme.

Den første øl han bryggede sendte han ind til Danmarksmesterskaberne i Håndbryg i 2008, hvor han vandt guld. Den gik derfor videre til de skandinaviske mesterskaber, hvor han også vandt.

Han har sidenhen fundet ud af, at talentet for at brygge øl åbenbart ligger i generne. Det er bare typisk kvinderne i familien, der har været dygtige til det med øl.

- Min onkel har for et par år siden fortalt mig, at min oldemor fra Ollerup var kendt på hele Sydfyn for at være dygtig til at brygge øl. Min farmor havde samme talent, og blev hentet til de store sydfynske gårde, hvis der skulle brygges ekstra god øl. Så det ligger åbenbart til familien, griner Claus Rosensparre.

To gange blev han danmarksmester - og til en ølfestival i København blev Claus Rosensparre introduceret til en mindre gruppe på omkring syv topfolk indenfor ølverdenen, som han skulle holde foredrag for.

Annonce

Eventyret i Sydtyskland

En af de tilstedeværende var direktør for BrauKon, en virksomhed der fremstiller udstyr til ølbrygning. Tilknyttet firmaet var et testbryggeri, der fremstillede øl til mulige købere af udstyret, og her blev Claus Rosensparre tilbudt et job som "headbraumeister".

- Det ligger længere syd end München, helt oppe i bjergene, hvor mændene går i lederhosen og kvinderne i dirndl. Der er så meget tradition dernede - også omkring ølbrygning, fortæller han.

I den gamle herskabsstald bliver der blandt andet indrettet destilleri, laboratorie og foredragssal. Desuden kommer Claus Rosensparre til have kontor på førstesalen. Foto: Diane Roland

Ifølge tysk ølbrygningstradition, der strækker sig mere end 500 år tilbage, må der ikke tilsættes andet til en øl end malt, humle, gær og vand - nix weiter. Claus Rosensparre fortæller, at i tyskland må blomster og krydderi ikke tilsættes - så har en tysk øl noter af banan, så er det fordi gæret indeholder frugtester.

- Jeg blev ansat til at bryde alle reglerne i bogen - for tyskerne ville ikke selv være med til det. Så når jeg sagde, at nu bryggede vi en belgisk wit med kamilleblomster, så var det det, vi gjorde. Jeg havde frie hænder fra direktøren, så jeg kunne eksperimentere alt det, jeg havde lyst til, siger Claus Rosensparre begejstret.

Annonce

24 gærtyper fra fynsk natur

Han havde dog familien hjemme i Munkebo på Nordøstfyn, så eventyret kunne ikke vare evigt. En drøm om en dag at starte sit eget havde længe naget, og han tog derfor springet.

Small Craft Distillery overlevede dog ikke coronapandemien, og han måtte derfor i november 2021 dreje nøglen endegyldigt om på projektet. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet - for til august kan han endelig begynde at brygge øl igen - denne gang på Broløkke Herregård.

- Jeg har fundet 24 gærstammer i den fynske natur, så der bliver bygget et laboratorie i den gamle herskabsstald, hvor jeg kan sidde og dyrke min egen gær. Så alle øltyper, vi kommer til at lave her, er startet op helt fra bunden med min egen gær, fortæller Claus Rosensparre.

Jeg har fundet 24 gærstammer i den fynske natur, så der bliver bygget et laboratorie i den gamle herskabsstald, hvor jeg kan sidde og dyrke min egen gær. Så alle øltyper, vi kommer til at lave her, er startet op helt fra bunden med min egen gær.

Claus Rosensparre, direktør for Broløkke Herregårdsdestilleri og Herregårdsbryggeri

Der skal dog ikke kun brygges øl. Claus Rosensparre har desuden ambitioner om at lave egen mjød, og i destilleriet, der også kommer til at ligge i herskabsstalden, skal der produceres egen spiritus - herunder whisky og absint.

Før nu på Broløkke, hvor Claus Rosensparre har komplet kreativ frihed til både at brygge øl, mjød og spiritus, har han samlet erfaring fra både egen produktion i Munkebo Mikrobryg og hos BrauKon i Sydtyskland. Foto: Diane Roland

I begyndelsen vil det bare være Claus Rosensparre selv, der kommer til at stå for at brygge øl, destillere spiritus og holde foredrag om blandt andet øl og absint. Men på sigt får han nok brug for en hånd, indrømmer han.

- Hvis nu der sidder en forsker på Langeland, der kunne hjælpe mig med at forske i gær eller en lokal - for eksempel en ældre destillatør - der kunne hjælpe mig i weekenden med rundvisninger; så er min telefon åben, siger Claus Rosensparre.

Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Annonce