Annonce
Odense

Fra studiegruppe til modstandsgruppe: Ingeniørstuderende i Odense gjorde modstand sammen

Modstandsgruppen bestod bagerst fra venstre af gruppeleder Niels Würtz, Olaf Vagn Knudsen, Erik V. Pedersen og Poul Beck. I nederste række ses fra venstre Charles Nielsen, Harry Hansen og Ove Godtfred Kristensen. Fotoet er formentlig taget af gruppens 8. medlem Paul Bøg Jørgensen. Privatfoto
En gruppe ingeniørstuderende i Odense dannede under krigen deres egen modstandsgruppe. Da befrielsen kom fik de sig en overraskelse.
Annonce

Odense: Da Jens Riise Kristensens mor døde, fandt han en papkasse med fotos i hendes hjem. På flere af billederne var billeder af hans far som ung ingeniørstuderende i Odense med stålhjelm på hovedet, et gevær mellem hænderne og et frihedskæmperarmbind om venstre arm.

Han vidste godt, at faren havde været modstandsmand, men det var ikke noget, han talte om.  Og da han gik bort i forbindelse med en trafikulykke, da Jens var blot 16-17 år gammel, blev den del af familiens historie glemt - lige indtil kassen dukkede op.

Annonce

Et gennembrud

- Da jeg pludselig sad med billederne, blev jeg nysgerrig efter at vide, hvem de andre var, og hvad de havde lavet, fortæller Jens Riise Kristensen.

Bortset fra faren Ove Godtfred Kristensen anede han ikke, hvem de andre var. Kun at gruppen også havde haft et medlem i den ingeniørstuderende Paul Bøg Jørgensen fra Odense, så da han tilbage i 2005 begyndte sit detektivarbejde, var det i første omgang med et håb om læsernes hjælp. Billedet af den ukendte gruppe blev bragt i Fyens Stiftstidende i maj 2005 med en efterlysning. Det gav et gennembrud, og her i 75-året for befrielsen kan han nu stykke et lille stykke odenseansk modstandshistorie sammen.

- Jeg fik et brev fra Hanne Bøgh Jørgensen, der havde været gift med afdøde Paul Bøg Jørgensen. Paul havde efter krigen videreført sin fars firma Bøg Jørgensen Maskinfabrik, som nu hedder Jorgensen Engineering A/S (ligger i Odense SØ med over 140 ansatte red.), fortæller Jens Riise Knudsen.

Annonce

En ventegruppe

Paul og Hanne var nogle af forældrenes nærmeste venner, men at Paul sammen med hans far havde dannet en modstandsgruppe med kammeraterne på maskiningeniøruddannelsen, vidste han ikke. Og da han fandt frem til gruppelederen Niels Würtz, kunne brikkerne lægges.


Vi var så gode til at holde det hemmeligt, hvad vi lavede, at vi først ved krigens afslutning fandt ud af, at der var en modstandsgruppe mere i vores klasse

Gustav Holmberg, modstandsmand


Klassekammeraterne var blevet hvervet til at udgøre en såkaldt ventegruppe. En militær enhed, der skulle være klar, når tyskerne kapitulerede. Gruppen blev til 1. gruppe og hørte under 2. deling i 4. kompagni, og selv om de reelt først trådte i karakter som modstandsfolk, da befrielsen kom, så kom det alligevel til at præge dem.

- De blev indkvarteret på en pigeskole i byen, og så blev de brugt til at bemande kontrolposter og til andre opgaver. De kom heldigvis aldrig i kamp, som det desværre skete for andre grupper, der også mistede folk i ildkamp. Men de fik et sammenhold, der holdt hele livet. De mødtes hver femte år, og da de begyndte at komme op i alderen hvert andet år - og da min far døde, var min mor med, husker Jens Riise Kristensen.

Historien om de ingeniørstuderende har også et tvist. For de var ikke alene, skulle det vise sig.

Annonce

Den anden gruppe

På Odense Teknikum var der også dannet en anden gruppe - 1. gruppe, 3. deling i 1. kompagni med blandt andre den kendte modstandsmand Gustav Holmberg i gruppen. Modsat de andre var denne gruppe aktiv under krigen med at modtage nedkastede våben seks gange på Fyn. Og først da befrielsen kom, gik sandheden op for dem alle.

- Vi var så gode til at holde det hemmeligt, hvad vi lavede, at vi først ved krigens afslutning fandt ud af, at der var en modstandsgruppe mere i vores klasse, som Gustav Holmberg forklarede i et interview med Fyens Stiftstidende.

For de studerende kom krigen i øvrigt til at påvirke deres uddannelse. De fik seks måneder mere til at blive færdiguddannede, fordi de havde været aktive i modstandsbevægelsen. Til et langt arbejdsliv i frihed.

Skulle du have oplysninger eller historier fra krigen eller besættelsesdagene, så må du meget kontakte redaktionen på ert@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Roya og Kefa kæmper imod social kontrol: - Vi skal gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce