Annonce
Assens

Fra student til elev på fem uger i ny uddannelse

Nogle unge, som har taget en almen studentereksamen, finder ud af, at de hellere vil tage en merkantil uddannelsesretning og arbejde som eksempelvis salgs- eller kontorassistent. Nu kan de tage et fem ugers forløb på Det Blå Gymnasium, som giver mulighed for at søge en elevplads. Arkivfoto: Martin Kloster
Studenter fra det almene gymnasium, HF, eller som har en erhvervsfaglig studentereksamen, kan fra december tage et fem ugers grundforløb på Det Blå Gymnasium i Glamsbjerg og bliver klar til en elevplads inden for detail, handel eller event.

Glamsbjerg: I et nyt forløb på Det Blå Gymnasium kan man på fem uger gå fra at være student til at blive elev. Det lyder måske som den omvendte rækkefølge end normalt på en ungdomsuddannelse, men der er altså tale om et uddannelsesforløb, som giver unge studenter mulighed for at få en elevplads inden for detail, handel eller event.

Forløbet hedder EUS5, hvilket står for erhvervsuddannelse for studenter, og er målrettet unge - og ældre - med en almen studentereksamen (stx), en hf-eksamen, en erhvervsfaglig studentereksamen (eux) eller en teknisk studentereksamen (htx), og som gerne vil arbejde som eksempelvis salgsassistent i Matas eller indkøbsassistent hos Stark.

Inden start skal de studerende vælge mellem tre retninger; butik/detail, handel og event.

- Vi har haft nogle efterspørgsler, hvor vi har måttet henvise til andre skoler. Vi har ikke tidligere ment, at der ville være stor nok tilslutning til det, men der er mange, der har spurgt, så nu prøver vi, fortæller Rie Nielsen, som er uddannelses- og erhvervsvejleder på Det Blå Gymnasium.

Annonce

To forløb om året

Forløbet vil køre to gange årligt. En gang om vinteren og en om sommeren, fortæller hun.

Ved det forløb, der starter til sommer, vil der komme en ekstra retning på, nemlig kontor.

Det første EUS5-forløb starter den 2. december 2019 og slutter 16. januar 2020 med en eksamen. Når de studerende har afsluttet deres fem ugers forløb, kan de gå ud og søge en toårig elevplads. I forløbet indgår tre fag; virksomhedsøkonomi på c-niveau, afsætning på c-niveau og et uddannelsesspecifikt fag målrettet den branche, man gerne vil arbejde inden for.

Tilmelding til EUS5 skal ske senest 25. oktober.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce