Annonce
Odense

Fra Stonehenge til Nonnebakken: Avanceret teknik dykker ned i Odenses fortid

Forskerholdet fra Ludwig Boltzmann Instituttet i Wien har tidligere lavet undersøgelser ved Stonehenge. Nu er tiden kommet til danske vikingeborge, deriblandt Nonnebakken.
I næste uge skal et internationalt forskerhold ved hjælp af avanceret teknologi gennemlyse jordlagene og gøre os klogere på vikingeborgen ved Nonnebakken i Odense.

I de senere år er der hentet megen ny viden frem om Odenses vikingeborg, Nonnebakken. I næste uge kommer et internationalt forskerhold forbi, som skal gøre os endnu klogere på, hvordan den mere end 1000 år gamle vikingeborg så ud.

Der er fem vikingeborge i Danmark, og de fire af dem får i de kommende dage besøg af det internationale forskerhold. Foruden Nonnebakken er det Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro og Borgring ved Køge.

Den nye viden skal hentes uden at sætte en skovl i jorden. Projektet vil, med hjælp fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om borgene - helt uden at forstyrre dem. Arbejdet ved Nonnebakken kommer efter planen til at foregå onsdag 20. og torsdag 21. marts.

Annonce

Forskerhold fra Wien

Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien. Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer såsom volde, voldgrave samt huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, blandt andet Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.

Nu er turen kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Harald Blåtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender. Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig.

Undersøgelserne er resultat af et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Sydøstdanmark, Aarhus Universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology i Wien.

Det er forskningscenterleder Mads Runge, Odense Bys Museer, der er den danske koordinator på projektet.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce