Annonce
Odense

Fra Stonehenge til Nonnebakken: Avanceret teknik dykker ned i Odenses fortid

Forskerholdet fra Ludwig Boltzmann Instituttet i Wien har tidligere lavet undersøgelser ved Stonehenge. Nu er tiden kommet til danske vikingeborge, deriblandt Nonnebakken.
I næste uge skal et internationalt forskerhold ved hjælp af avanceret teknologi gennemlyse jordlagene og gøre os klogere på vikingeborgen ved Nonnebakken i Odense.

I de senere år er der hentet megen ny viden frem om Odenses vikingeborg, Nonnebakken. I næste uge kommer et internationalt forskerhold forbi, som skal gøre os endnu klogere på, hvordan den mere end 1000 år gamle vikingeborg så ud.

Der er fem vikingeborge i Danmark, og de fire af dem får i de kommende dage besøg af det internationale forskerhold. Foruden Nonnebakken er det Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro og Borgring ved Køge.

Den nye viden skal hentes uden at sætte en skovl i jorden. Projektet vil, med hjælp fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om borgene - helt uden at forstyrre dem. Arbejdet ved Nonnebakken kommer efter planen til at foregå onsdag 20. og torsdag 21. marts.

Forskerhold fra Wien

Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien. Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer såsom volde, voldgrave samt huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, blandt andet Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.

Nu er turen kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Harald Blåtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender. Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig.

Undersøgelserne er resultat af et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Sydøstdanmark, Aarhus Universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology i Wien.

Det er forskningscenterleder Mads Runge, Odense Bys Museer, der er den danske koordinator på projektet.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Sport

Middelfart i nød: Jagter desperat målmand

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: En ven i nøden 3:3

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Annonce