Annonce
Musik

Fra sommerlun terassemusik til musikfestival: - Det har jo bare vokset sig større og større

Nogle gange har Hesselbjerg Musikfestival foregået i det fri som her i 2018 med udsigt til Tranekær Slot. I år kan alle koncerter dog opleves inden døre. Foto: Jørgen Gudmand
Det begyndte som en sommerhusturs-idé i 2010, og i dag er Hesselbjerg Musikfestival en etableret begivenhed på Langeland. En festival, der har ramt den rette størrelse, gemmer på en uofficiel hyggeside og spænder bredt inden for klassisk musik.

Festival: Pludselig lød et par legende elektroniske klavertoner gennem den lune sommerluft. En sopranstemme fulgte hurtigt klaverets gang, og naboerne i den lille langelandske by Snøde begyndte at undre sig. Hvor kom den skønne musik fra?

På en terrasse ikke så langt derfra sad en flok venner med fælles konservatoriebaggrund samlet for at nyde ferien, musikken og hinanden. Men alene var de ikke længe. Naboerne i området strømmede til og blev hængende for at høre med. Den gode stemning bredte sig, og musikerne fik en idé.

Ni somre senere er Hesselbjerg Musikfestival vokset fra lidt venskabelig jamming til en velbesøgt klassisk musikfestival på Nordlangeland.

- Det har jo bare vokset sig større og større gennem årene, fortæller festivalleder og blokfløjtenist Louise Hjorth.

- Også selv om vi ikke har udvidet programmet de sidste to år. I år fortsætter vi med fire festivaldage og syv koncerter, hvilket, vi synes, passer godt til festivalen. Så vi har ramt den rette størrelse.

Annonce

Hesselbjerg Musikfestival-program

Torsdag 18. juli:

Kl. 20: Barokkoncert af Duo1702 og Jane Gower, Bøstrup Kirke.

Fredag 19. juli:

Kl. 12.30 til 16.30: "Den Nye Høstkrønike" som lydinstallation, ved Båden Håbet på Tressebøllevej. Gratis.

Kl. 17: "Lullabies for Lost Children" af Ly Tran og Neko3, Tranekær Kirke.

Lørdag 20. juli:

Kl. 13: "Italienisches Liederbuch" af Nana Bugge Rasmussen, Teit Kanstrup, Louise Schrøder og Mathias Hammer, Tranekær Kirke.

Kl. 20: Sange, salmer og folketoner med duoen Askou/Andersen og John Kruse, Stoense Kirke.

Søndag 21. juli:

Kl. 10: Musikgudstjeneste, Snøde Kirke. Gratis.

Kl. 14: "Den Nye Høstkrønike" af Nana Bugge Rasmussen, Frode Andersen og Louise Hjort, Snøde Kirke.

(U)officiel festival

Den samme kerne af musikere arrangerer fortsat festivalens officielle program, men de glæder sig altid lige så meget til den uofficielle side.

- Vi rykker allesammen ind i et sommerhus på Hesselbjergvej. Her sætter vi telt, fællesbord og kaffe op, så festivalgæsterne kan møde os derefter, siger Louise Hjorth.

- Jeg tror, vi alle synes, at det er hyggeligt og giver en god feriestemning. Også selv om det selvfølgelig er hårdt at holde festivalen kørende alle dagene.

Hesselbjerg Musikfestival bliver nemlig ikke kun arrangeret af musikerne, men de udgør også det officielle program. Med egne udvalgte projekter, som de har været i sving med det seneste års tid.

- Det er kun fedt som freelancemusiker at kunne vise sit arbejde frem. Det drager festivalen nytte af.

En bred, musisk palet

De prøver som altid på at favne bredt. Noget folkeligt og afslappende i salmer og folkeviser, det alment klassiske, men også det abstrakte og eksperimenterende, hvor den klassiske musik akkompagneres af elektroniske melodier. Alt sammen kan det opleves fra 18.-21 juli i nordlangelandske kirker og egne.

Selv glæder Louise Hjorth sig meget til at vise projektet "Den Nye Høstkrønike". Blokfløjtenisten er selv opvokset på landet, og hun har samlet en masse gamle høstsange sammen til sit eget lille hjertebarn.

- Og så ser jeg frem til "Lullabies for Lost Children". Et projekt, som tager udgangspunkt i vietnamesiske vuggeviser og skulle være en oplevelse for alle sanserne og sjælen.

Festivalleder Louise Hjorth er uddannet blokfløjtenist fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg i 2011, og senere som solist i London og Odense. Foto: Thomas Cato
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Det er bare en virus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce