Annonce
Kultur

Fra skepsis til ønske om mere militær: Langelændere omfavnede deres fort i kampen mod Sovjetunionen

Museumsleder Peer Henrik Hansen ved indgangen til Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Pladen med hammer og segl har sin egen historie. Den blev skruet af og smidt overbord fra et fartøj, da besætningen her fik meddelelse om, at Sovjetunionen var opløst. Fiskere fandt senere pladen, bragte den ind og overdrog den til hjemmeværnet, som siden har sørget for at få den til Koldkrigsmuseet. Der er planer om at få pladen placeret andetsteds på museet på en skorsten eller lignende. Foto: Michael Lorenzen
Museumsleder forbavset over, at lokale tænkte mere på muligheder for nye jobs frem for truslen om en altødelæggende krig.

LANGELAND: Når museumsleder Peer Henrik Hansen, Langelands Museum, skal redegøre for, hvad der har overrasket ham mest i forbindelse med tilblivelsen af bogen "Truslen fra Øst - Den kolde krig og Langelandsfortet", så er det lokalsamfundets fokus på at få tilført nye arbejdspladser i forbindelse med driften af fortet.

- Det er virkelig kommet bag på mig, at noget så lavpraktisk som netop arbejdspladser har spillet så stor en rolle på Langeland - at det har fyldt så meget, når man har stået midt i en kold krig med alle de konsekvenser, den kunne få, siger Peer Henrik Hansen.

Han har også både noteret sig og beskrevet i bogen ændrede holdninger til Langelandsfortet. Det gik fra skepsis i begyndelsen, til accept af fortet i dagligdagen, og så nåede man frem til, at folk på Langeland gerne vil have Hawk-missiler stationeret på øen.

Annonce

- Man har simpelthen ønsket disse Hawk-missiler med baggrund i, at man så kunne have 600 arbejdspladser på Langelandsfortet med alt, hvad dette ville give af skatteindtægter. Men der er godt nok et spring: Tænk på, at her på Langeland har man tidligere valgt de radikale  Brandes og P. Munch til Folketinget, fremhæver Peer Henrik Hansen.

Begge de nævnte var kendt som skeptiske over for militær oprustning, og Langeland var i det hele taget et område, som Det radikale Venstre traditionelt havde godt fat i.

I det omfattende forskningsprojekt "Polen og Danmark - fjender under den kolde krig", der kører i hvert fald frem til 2023 med en bevilling fra Aage og Louis Hansens Fond på 4,7 millioner kroner og har flere udgivelser på vej, gør man flittigt brug af kilder fra Polen.

Mere generelt har man omkring krige, forsvar, spionage og beslægtede emner historisk set visse kilder, som har pyntet lidt på deres indsats for at fremstå mere betydningsfulde, end de var.

Troværdigt materiale

Peer Henrik Hansen ser dog ingen grund til at betvivle kilderne i dette tilfælde.

- Deres materiale fremstår meget troværdigt og passer godt med andre kilder. Det kan godt være, at man i vore dage kan have svært ved at forstå den frygt, der var for kommunisterne dengang, men den var velgrundet. Stalin slog fast, at kommunister i de vestlige lande skulle sørge for egne våbendepoter, og der er sket fund af store mængder våben hos fremtrædende kommunister, også i Danmark, siger Peer Henrik Hansen.

- Dertil kommer "Moskvaguldet", altså penge fra Sovjetunionen til blandt andet DKP (Danmarks Kommunistiske Parti). Måske lyder det mærkeligt, at man ikke kunne trevle det op, men hvis nu man kanaliserede pengene ind via kurerpost til det sovjetiske ambassade, der siden kunne give dem videre til partiets næstformand, ville det være svært at opdage. DKP kunne jo påstå, at der var tale om penge, som partiets avis Land og Folk havde skaffet via deres jævnlige indsamlinger, tilføjer museumslederen.

Næste bog regner han med at have udsendt inden udgangen af oktober i år. Den kommer til at handle om en polsk landgangsenhed med tilnavnet "De blå Baretter".

Det hed sig officielt, at de skulle træne forsvaret af Polen i tilfælde af krig, men der var i stedet tale om, at de skulle være de første til at trænge ind i Danmark. De skulle i første omgang koncentrere sig om Sjælland, Lolland og Falster, fortæller Peer Henrik Hansen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Fynsk gartneri ramt af fjerde brand på fem uger: - Det må være tilfældighedernes spil

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

PFOS-fund i kødkvæg efterlader borgere i uvished: - Vi ved reelt ikke, hvor alvorligt det er

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Assens

Varsling om højvand: Assens Havn lukker for trafik

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Odense

Miraklet i zoo: I årevis troede dyrepasserne, det var en han - nu er 'han' mor til otte unger

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Middelfart

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Annonce