Annonce
Danmark

Fra skandalesager som forsvarsminister til EU-parlamentariker

Søren Gade har været vidt omkring i sin karriere. Nu kan han skrive EU-parlamentariker på sit cv. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Gade er gået fra forsvarsminister til toppost i Landbrug & Fødevarer og nu stemmeslugende EU-parlamentsmedlem. Her er fem nedslag i hans karriere i de seneste 20 år.

1 Erfaren Christiansborg-politiker

Søren Gade bliver første gang valgt ind i Folketinget for Venstre i 2001, da partiet vinder regeringsmagten. Seks år forinden har han stillet op som 32-årig i Holstebro-kredsen uden dog at blive valgt ind ved folketingsvalget i 1998. Den politiske debut på Christiansborg får han i 1999 som stedfortræder i en kortvarig periode.

Annonce

2 Hurtigt populær hos Venstre

Som folketingspolitiker stiger Søren Gade hurtigt i graderne, og 24. april 2004 udpeger statsminister Anders Fogh Rasmussen ham som afløser på posten som forsvarsminister efter Svend Aage Jensby. Søren Gade havde i en årrække erfaring som tjenestegørende officer i Holstebro. Ved folketingsvalget i 2007 får han som forsvarsminister næsten 24.000 personlige stemmer og bliver dermed den ottende-mest populære politiker i antal stemmer.

3 Uheldige sager koster ministerpost

I slutningen af 2000’erne begynder problemer at opstå for Søren Gade. Hans pressechef og særlige rådgiver Jacob Winther bliver sigtet - uden dog at blive tiltalt - for lækage om danske soldater i Irak til pressen. Samtidig med opstår ”Jægerbogssagen” om Danmarks deltagelse i Afghanistan, og 23. februar 2010 vælger Søren Gade at trække sig som forsvarsminister.

4 Rygtes til at overtage Løkkes post

Søren Gade fortsætter som direktør i Landbrug & Fødevarer i 2012 og to år frem, og i juni 2014 går der rygter om, at han skal overtage formandskabet i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen. Søren Gade bekræfter efterfølgende i et interview over for Børsen, at han var i spil til posten, hvis Lars Løkke Rasmussen skulle trække sig som formand.

5 Tilbagevenden til politik

I 2015 bliver Søren Gade genvalgt til Folketinget, da han halvanden måned inden valget 18. juni havde anmeldt sit kandidatur. På Christiansborg er han medlem af Europaudvalget. 2. marts i år holder Venstre afstemning blandt sine EU-kandidater, og Søren Gade bliver placeret som nr. fire på listen. 26. maj bliver han valgt til parlamentet sammen med tre andre fra Venstre med et imponerende personligt stemmetal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce