Annonce
Livsstil

Fra perlende idé til strygeklar levevej

Sidste år udkom Anja Takacs med en perlebog med juletema. Den tid på året kan noget særligt. – I al den tid jeg har lavet perleplade, har jeg oplevet, at juletiden er noget specielt. Man får lyst til at pynte op og gøre noget ud af dekorationerne, for at det skal være hyggeligt. De mørke måneder giver mulighed for, at man kan sidde indenfor og være kreative sammen, fortæller Anja Takacs om perler og jul. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
På under fire år har Anja Takacs udgivet otte bøger om perleplader og gjort de små plasticperler til sin levevej. Hun designer selv mønstrene, som hun til at begynde med håbede, folk ville tage til sig som en hyggelig beskæftigelse. Men perlepladerne er mere end kreativ adspredelse.

En perlende idé fik Anja Takacs til at stryge ind på en ny livsbane. Hun er mor til to, bor i Vallensbæk, der ligger sydvest for København, og indtil sommeren 2017 arbejdede hun som kunderådgiver ved Carglass.

- Jeg har altid godt kunnet lide at hjælpe og snakke med folk. Det behov får jeg egentlig også tilfredsstillet i mit nye arbejdsliv, fortæller Anja Takacs på en oktoberdag i 2020.

Hvis hun havde fortsat i sit gamle job, ville denne ganske almindelige onsdag være gået med at vejlede bilejere med stenslag i bilruden til en smart løsning på deres problem. Men Anja Takacs sidder ikke med en kundetelefon ved øret. Hun er i gang med at designe mønstre til perleplader. De små farverige plasticdimser bliver sammensat, så de tager form som zombier, edderkopper og efterårsblade. For det er snart halloween.

- Jeg sidder bare og er kreativ herhjemme, fortæller perledesigneren.

Hun lyder tilfreds. Og det er hun også. For hun rider på bølgen af et ret lykkeligt perleeventyr, der har gjort hende til populær hobbybogsforfatter og fuldtidsbeskæftiget med perledesign.

Eventyret begyndte i 2015. Det var snart jul, og Anja Takacs havde købt alle julegaverne til sine børn. Alligevel ønskede hendes datter sig en gave, som hun havde svært ved at sidde overhørig.

- På det tidspunkt var hun helt vild med en hollandsk tegneseriekanin med navnet Miffy. Hun ønskede sig en kaninlampe, der kostede omkring 1500 kroner. Det var ret dyrt. På det tidspunkt sad jeg og legede med perler, derfor lavede jeg kaninen i perler til hende. Og hun blev vildt glad for den, husker Anja Takacs.

Anja Takacs

Anja Takacs er selvstændig med virksomheden Krea by Anja Takacs.

Hun har udgivet otte bøger om at lave perleplader. Senest udkom ”Perletid”.

Derudover står hun også bag appen ”Det Perler”.

Hun har også et samarbejde med hobbybutikken Panduro, hvor hun laver perle-workshops i børnenes ferier. Det står dog på standby på grund af corona-restriktioner.

Anja Takacs bor i Vallensbæk i Storkøbenhavn med sin mand og to børn.

Læs mere på www.anjatakacs.dk.

Et krea-eventyr

Hun lagde et billede af perlekaninen på Facebook og Instagram. Det vakte interesse fra omgivelserne på de sociale medier, som efterspurgte designet, så det fik de.

- Det føltes dejligt at gøre folk glade med noget, jeg bare sidder og hygger med, fortæller Anja Takacs, som elskede at designe især dyremotiver med blandt andet zebraer og giraffer.

Men hendes hobby vakte også interesse andre steder. Kort tid efter i 2016 fik hun besked fra en kvinde fra forlaget Peoples Press, der roste hendes arbejde og foreslog hende at skrive hobbybøger.

- Først tænkte jeg, at det var en vildt sød besked, men jeg aner ikke, hvordan man skriver bøger, så jeg gjorde ikke så meget mere ved det, husker Anja Takacs.

Men så let gav forlagskvinden ikke op, og snart lå der en mail med samme budskab i hendes indbakke.

- Jeg følte mig i trygge hænder i forhold til at få at vide, hvordan man griber det an. Og allerede om eftermiddagen havde jeg underskrevet en kontrakt, siger Anja Takacs.

Fire måneder efter var den første perlebog med titlen ”Perlevenner” klar til udgivelse.

- Og jeg er netop udkommet med den ottende bog. Det er gået så hurtigt, fortæller perlepladedesigneren her omkring fire år efter.

Annonce

Let og billig hobby

Kan du leve af at lave perleplader? er det mest stillede spørgsmål, Anja Takacs får.

Det kan hun svare ja på. Men perle-eventyret er langtfra slut.

- Så længe der er familier, som har lyst til at lave perler, bliver jeg ved. Det er den benzin, jeg kører på. Jo flere, der har lyst til at lave mine mønstre, desto sjovere er det, fortæller Anja Takacs.

At perleplader kun er for børn, er en saga blot. Det er Anja Takacs’ opfattelse at også voksne, børn med diagnoser og handicappede har fundet en glæde ved det. Det indtryk har hun fået ud fra den respons, som hun modtager fra de mennesker, der bruger hendes perlemønstre.

- Jeg får tit besked fra forældre, der har børn med ADHD. De kan have svært ved at koncentrere sig, men det med at lægge perler i et bestemt mønster hjælper dem. For nogle handicappede er det måske lettere at gå til end for eksempel at lære at hækle eller strikke. Jeg får i det hele taget mange af den slags historier, hvor perler faktisk gør en forskel for dem. Så langt havde jeg ikke tænkt, da jeg begyndte. Der opfattede jeg det mere som kreativ underholdning og hygge, fortæller Anja Takacs.

Selv om Anja Takacs er voksen, har hun en forkærlighed for børnemotiver i perler. Når hun får en idé til et nyt design, sætter hun sig ved computeren og tegner det i et tegneprogram. Nogle gange laver hun det direkte på perlepladen, før de ender i en perlebog eller i appen ”Det perler”. Mange af bøgerne ligger på bestsellerlisten, og appen er kåret som ”Årets Bedste Børne App” i 2018 og 2019.

- Jeg tror, jeg har fanget dem, der gerne vil være kreative, men har svært ved at overskue, hvordan de skal gribe det an. Det kan være, de synes, det er voldsomt at lære at strikke og hækle. Med perler behøver du ikke lære noget først. Du skal bare købe perler og plader, og så er du i gang. Det er en billig og lettilgængelig hobby, fortæller hun.

I den nærmeste fremtid er det hendes plan at skrive flere perlebøger. Hun vil især gerne skabe perlemotiver med maxi-perler, som de små under fem år også kan lave.

- På den måde kan hele familien være med. For alle kan lave perleplader. Jeg har ikke noget slogan, men hvis jeg skulle have et, skulle det være det: Alle kan være med, fortæller Anja Takacs.

- Det er forskelligt, hvad det giver folk at lave perleplader. For nogen er det en nostalgisk rejse tilbage til barndommen. Andre nyder at sidde i ro og lukke helt af eller rydder hele første etage og koncentrerer sig kun om at lægge perler på pladen. For mig kan jeg tænke på en masse ting imens, men det er samtidig afstressende og meditativt, fortæller Anja Takacs. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
Motiv til perleplader inspireret af jul. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
Med perler kan man skabe mange slags motiver - også i 3D. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
Julegrise behøver ikke at være af marcipan. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
Byd dine gæster velkommen med perlekunst. PR-foto: Tobias Kiel Lauesen
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce