Annonce
Kerteminde

Fra parfumepige til tøjpige: - Jeg siger bare, hvis jeg ikke synes, at det er klædeligt

Siden november 1999 har "Unik" ligget i Langegade i Kerteminde. Foto: Mette Louise Fasdal
1. juni er det 25 år siden, at Lenette Rasmussen droppede tilværelse som parfumepige og sammen med sin mand åbnede tøjforretningen "Unik" i Kerteminde.

Kerteminde: Mobiltelefonen summer ved siden af Lenette Rasmussen. Datteren Therese på 22 er i røret. Hun kan ikke finde hundesnoren, så hun kan gå med familiens hund, Felix. Så må lillesøster Caroline på 19 år gøre det, når hun kommer hjem, lyder konklusionen mellem mor og storesøster.

Kort efter summer mobiltelefonen igen. Datteren Carolines navn lyser op i displayet.

- Ja, selv om de nu er 19 og 22 år, kan de stadig skændes om, hvem der skal gå med hunden, ler Lenette Rasmussen, inden hun afbrydes af Helle Lund, der stikker hovedet ind i baglokalet og spørger, om hendes chef ikke kan komme ud og hjælper med kasseapparatet, der driller.

Annonce

Lenette Rasmussen går med ud i forretningen, inden hun kort efter er tilbage igen i baglokalet til en tår kaffe og en snak med avisen om de 25 år, der er gået siden, hun sammen med sin mand, Henrik, åbnede tøjforrretningen "Unik" i Kerteminde.

Lenette Rasmussen er vant til at være lidt af en jonglør, og derfor slår det hende ikke ud, når der er børn i telefonen, et udfordrende kasseapparat og en journalist med en insisterende blok.

Fast base i Kerteminde

1. juni er det 25 år siden, at hun sammen med sin mand sprang ud som butiksindehaver. Dengang lå Unik i Vestergade i Kerteminde, men har siden den 11. november 1999 ligget i Langegade.

Siden 2012 har Helle Lund (tv) været ansat hos Lenette Rasmussen, og Helle Lund synes, at hun har verdens bedste chef. Foto: Mette Louise Fasdal

Oprindeligt var det egentlig Lenettes Henrik, der drømte om at blive selvstændig. Han bestyrede kort Buksesnedkeren i Kerteminde og havde allerede erfaring med tøjbranchen. Lenette Rasmussen var parfumepige, som hun selv kalder det og var kørende sælger, ligesom Henrik også var på det tidspunkt. Parret ville gerne stifte familie og synes ikke, at det var optimalt med to forældre, der var kørende sælger.

Blå bog

Lenette Rasmussen, 53 år og oprindeligt fra Bullerup.

Hun var kommis i OBS i Odense, hvor hun fik ansvaret for parfumeafdelingen. Herefter arbejdede hun i en parfumeafdeling i Svendborg, og senere blev hun kørende demokonsulent for A. V. Rørsgaard & Co og sælger ved Unicare i fem år.

1. juni 1996 åbnede hun sammen med sin mand, Henrik, tøjforretningen "Unik" i Kerteminde.

Mor til to piger, ivrig vinterbader og yogaelsker.

- Vi synes, at vi skulle have en fast base, understreger Lenette Rasmussen om baggrunden for, hvorfor de åbnede forretning.

Annonce

To kriser

Pludselig gik der så 25 år. To døtre er kommet til. En finanskrise udfordrede livet som selvstændig, men den klarede hun sig igennem, og lige nu er hun midt i corona-krisen, som hun også ser ud til at håndtere uden at have fået en masse knubs.

Vist blev hun sidste år ramt af noget nær et granatchok, da statsminister Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned.

- Alt var kaotisk, og jeg havde butikken lukket den første uge, men så kom foråret, og jeg opdagede, at der pludselig kom flere gæster til Kerteminde. Så jeg tænkte, at jeg var nødt til at have butikken åben. Derfor gik det også bedre end forventet, forklarer hun.


Jeg ved bare, at jeg kommer ikke til at have et almindeligt arbejde. Det er en livsstil at være selvstændig, men jeg elsker det.

Lenette Rasmussen, indehaver af Unik i Kerteminde


Med forsigtighed bestilte hun varer til oktober og november, og derfor var hendes lager heller ikke bugnende, da hun i december var nødt til at lukke butikken helt.

På de sociale medier sørgede hun for at holde gang i sin forretning ved at inspirere med tekst og lækre billeder af tøj, og hun brugte de 22 meter facadevinduer, hun har ud til Langegade til at vise udsalgsvarerne frem og havde lagt sit private telefonnummer i hvert vindue. Så kunne kunderne bare kontakte hende, og det gjorde de.

- Jeg var på 24-syv, fortæller Lenette Rasmussen med et smil.

Annonce

Klar besked

Hun lægger vægt på, at hun i sin forretning sørger for, at hun både har rugbrødet og kransekagen. Hun vil gerne have, at folk både kan købe noget, som de skal bruge til festen på lørdag, men som også vil være pænt og anvendeligt, hvis de tager det på på arbejde om mandagen.

Desuden sørger hun for, at hun altid er ærlig over for sine kunder.

- Jeg siger bare, hvis jeg ikke synes, at det er klædeligt, ler hun.

Hun fortæller, at hun også gerne inspirere sine kunder til at prøve tøj, som, de som udgangspunkt ikke selv havde tænkt, var noget for dem.

- De fleste bliver faktisk positivt overrasket, når de prøver noget nyt, forklarer hun.

Lenette Rasmussen kan godt lide at arbejde som lørdagen.

- Det er som om, at folk er mere afslappet. De er ligesom i bedre humør, fortæller hun-

Til gengæld vælger hun så at trække stikket én dag om ugen. Tirsdagen er hendes egen. Her lader hun op og overlader forretningen til Helle Lund, der har været ansat siden 2012.

Lenette Rasmussen tillader sig også den luksus, at hun først åbner sin forretning klokken 11 i hverdagene. For hun har brug for sin kontortid på stranden i Kerteminde med et havbad og en kop kaffe.

- Det er simpelthen mit helle, pointerer hun og siger, at det også er med til, at hun er 100 procent til stede, når hun står i sin forretning.

- Jeg vil gerne have, at jeg tager imod kunderne på samme måde, som hvis de kom hjem og besøgte mig, pointerer hun.

Lige nu har hun ikke gjort op med sig selv, hvornår hun påtænker at stoppe med at have forretningen.

For nylig var hun i banken med sin mand, hvor de skulle tale om den tredje alder.

- Hvornår har du tænkt dig at stoppe med arbejde, lød spørgsmålet fra bankrådgiveren til Lenette Rasmussen.

- Når jeg bliver 72 år, svarede hun.

- Ja, så bliver det uden mig, kom det fra hendes mand ved siden af.

- Så det må jeg jo genoverveje, fniser hun.

- Jeg ved bare, at jeg kommer ikke til at have et almindeligt arbejde. Det er en livsstil at være selvstændig, men jeg elsker det, fastslår hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce