Annonce
Sydfyn

Fra Orange Scene til Ribers Gård: Stort hovednavn på Svendborg Jazzfestival

Seun Kuti & Egypt 80 spillede på Orange Scene på Roskilde Festival i 2017. Snart indtager de Ribers Gård i Svendborg Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017
Om et par uger løber anden udgave af Svendborg Jazzfestival af stablen, og årets program er propfyldt med spændende kunstnere fra både ind- og udland. Hovednavnet bliver Seun Kuti & Egypt 80, og det er et kæmpe scoop, indrømmer arrangørerne.

Svendborg: Det er et jazznavn fra øverste hylde, som kommer på Svendborg Jazzfestival senere på måneden.

Det er nemlig lykkes arrangørerne at booke Seun Kuti & Egypt 80, der bliver det absolutte hovednavn til festivalen, som finder sted i Ribers Gård og på Harders 28. og 29. juni.

Og det er en bemærkelsesværdig signing, mener festivalleder Mads Stephensen.

- Det store scoop er uden tvivl, at vi har fået fat i Seun Kuti & Egypt 80, siger Mads Stephensen, der forklarer, hvor stort et navn, der egentlig er tale om.

- I 2008 spillede de til overrækkelsen af Nobels Fredspris. I oktober skulle de have spillet på Vega, hvor der var udsolgt, men den koncert blev desværre aflyst, siger han.

Annonce

Svendborg Jazzfestival 2019

Svendborg Jazzfestival finder sted fredag og lørdag 28.-29. juni - primært i Ribers Gård og på spillestedet Harders i Møllergade. Dog afvikles to gratiskoncerter på henholdsvis Lille Torv og ved Borgerforeningen.

Det er musikforeningen Rytmisk Råstof, der har udviklet festivalen, som opstod sidste år, hvor navne som Meschiya Lake & The Dizzy Birds, M. Rexen Big Time Band og Heine Hansen Trio.

I år kan du opleve:

Fredag: Jesper Hertz Trio (ved Borgerforeningen), Dahl/Ford/Loeb (Lille Torv), I just came from the moon, Thomas Hass Kvartet, Onom Agemo & The Disco Jumpers og Seun Kuti & Egypt 80.

Lørdag: Flensborg/Venndt børnejazz (gratis koncert), Basic Bigband, Joaniquet/Soniano/Tom - Songbook, Hvalfugl, Mads La Cour & Venner, Phronesis og Athletic Progression.

Se alle tidspunkter for koncerterne og køb billetter på svendborgjazzfestival.dk.

Ret vildt

Seun Kuti er søn af Fela Kuti, som blev betegnet som en pioner inden for genren afrobeat. Han døde i 1997, og siden tog sønnen over.

Han spiller og turnerer således med Fela Kutis originale band, Egypt 80, og da senest var i Danmark i 2017, indtog de legendariske Orange Scene på Roskilde Festival.

Snart spiller de i Ribers Gård i Svendborg.

- Det er ret vildt. Det er musikere, som har været skelsættende for selve genren afrobeat, som kommer hertil. De stiller op med 14 musikere på scenen, og der bliver helt sikkert fest, siger Mads Stephensen, som afslører, at alt faldt i hak, da han bookede det store navn til festivalen.

- Jeg skrev og spurgte deres booking og management, og først havde vi begravet den, fordi det ikke kunne lade sig gøre. Men pludseligt opstod der en mulighed, fordi de skulle spille på Europas største jazzfestival i Schweiz om lørdagen (den 29. juni, red.), siger han og fortæller, at det passer med, at orkestret kan spille koncert i Svendborg dagen forinden.

Spiller vanvittigt

Musikbudgettet er skruet lidt op i forhold til debutåret sidste år, og festivallederen er overordnet set både tilfreds med og stolt af årets program for Svendborg Jazzfestival.

- Jeg synes, at vi har ramt godt og er nået i mål med både at have noget lokalt, noget ungt og opkommende, noget nationalt og noget med internationalt snit. Vi vil gerne favne lidt af hvert, og det er vi lykkedes med, siger han, inden han laver nogle nedslag i musikprogrammet.

- Fredag, inden Seun Kuti, har vi Onom Agemo & The Disco Jumpers, som er et mere moderne take på afrobeat fra Berlin. Og inden det har vi Thomas Hass Kvartet med både Lennart Ginman og Thomas Blachmann, siger han.

- Lørdagens hovednavn bliver Phronesis. Det er en trio med en engelsk pianist, en engelskboende bassist fra Danmark og en dansk trommeslager. Det er et band, som mange herhjemme måske ikke har hørt så meget om, men det er en ret ekvilibristisk trio, som spiller meget progressiv, moderne jazz. De spiller fuldstændigt vanvittigt, forklarer Mads Stephensen.

Det bliver også muligt at opleve nogle af de lokale jazzmusikere under Svendborg Jazzfestival.

- Der er to små koncerter fredag ved Lille Torv og ved Borgerforeningen med henholdsvis Dahl/Ford/Loeb og Jesper Hertz. Lørdag har vi Mads La Cour, som har fået lov til at stille med sit drømmehold. Og så har vi Basic Bigband, som i den grad også er lokalt, fortæller han.

Der var godt med mennesker, da Svendborg Jazzfestival debuterede sidste år. Musikprogrammet til årets festival er klar. Foto: Ronnie Jørgensen/Svendborg Jazzfestival.

Bliver udenfor

Anden udgave af Svendborg Jazzfestival kommer ifølge festivallederen til at minde meget om den første.

- Den eneste ændring er, at vi i udgangspunktet ikke har koncerter inde på selve spillestedet, som det ser ud nu. Vi kan aldrig vide med vejret, som kan betyde, at vi rykker noget indenfor, men vi prøver at blive ude i gården, siger Mads Stephensen, der forklarer, at der sidste år var plads til 400 publikummere.

- I år har vi valgt at rykke scenen lidt tilbage, så der bliver plads til 450, siger han og fortæller, at der sidste år var udsolgt.

Og så er det ellers bare om at møde op og nyde god musik, opfordrer festivallederen.

- Vi har 13 koncerter i løbet af weekenden, og forcen ved vores festival er, at der ikke er koncerter, der foregår samtidigt. Så vi går meget op at få et godt flow i koncerterne, så man bare kan sætte sig ned på en stol og blive trukket gennem en rejse, som giver mening.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce