Annonce
Odense

Fra onsdag må der serveres udenfor: Mistillid til vejret udsætter åbning for fynske restauranter

- Kig op, så har du forklaringen, lyder det fra Patrick Lieffroy, da han bliver spurgt, hvorfor restaurant Lieffroy i Nyborg ikke åbner for udendørs servering, når det bliver tilladt 21. april. Vejret er for stor en usikkerhedsfaktor, og restauranten vil hellere vente med at byde gæster velkommen, til de må komme indenfor og kan hygge sig omkring bordene. Arkivfoto: Andreas Bastiansen.
Når spisesteder fra onsdag må starte udendørs servering, må de gardere sig med parasoller og varmelamper. For kunderne må ikke komme indenfor. Derfor venter flere fynske restauratører med at traktere, til de må åbne dørene for deres gæster.

Fyn: Onsdag i næste uge sker noget, som danskerne ikke har oplevet siden midten af december.

Det er 133 dage siden, restauranterne og caféerne i 38 af landets kommuner, deriblandt Odense, måtte lukke, fordi smittetrykket var vokset. Siden kom lukningen til at gælde hele landet. Men 21. april kan man atter sætte sig på en café eller restaurant og nyde en kop kaffe, en fadøl eller en portion mad. Udendørs, vel at mærke.

Fynske restauratører ser frem til at kunne åbne for deres gæster. Men nogle af dem venter, til de kan invitere gæsterne indenfor fra 6. maj; blandt andre Martin Pilsmark, der ejer restaurant No. 61 i Odense.

Annonce

- Det kan ikke betale sig for os at åbne nu. Det er kun til frokost, de kan spise ude, om aftenen er det umuligt, som det danske vejr er - og klokken 10 begynder det at sne og hagle, og når klokken så er 12, står vi med en tom restaurant og råvarer, vi kan smide ud, og folk er på arbejde, så vi skal betale løn, men der kommer ikke nogen, fordi det er begyndt at regne. Og hvis folk alligevel kommer, og det så begynder at stå ned i stænger, hvor skal vi så gøre af dem? Hvis vi tager dem indenfor, får vi en bøde, forklarer Martin Pilsmark, som ikke normalt har udeservering i restauranten på hjørnet af Vindegade og Kongensgade.

- Så for 14 dage ville vi skulle investere en masse penge i varmeapparater, parasoller og vindafskærmning. Det kan slet ikke hænge sammen, siger han.

Ville være spild af råvarer

Få meter længere henne ad Kongensgade ligger en anden af Odenses bedste restauranter, HOS, som heller ikke åbner på onsdag.

- Det kan vi ikke tilbyde vores gæster. Det haglede jo forleden, forklarer Michelle Bøgelund Hemme, som ejer restauranten sammen med Jakob Spolum.

- Hvis vi ved, vi har fuldt hus, så har vi måske 60 gæster. Hvis det så hagler og regner, og ingen kan sidde derude, har vi lavet mad til 60 gæster. Det ville være spild af vores råvarer, og kompensationen ophører selvfølgelig også. Så hellere gøre det ordentligt den 6. maj, siger hun.

Der er plads til cirka 40 gæster i restauranten, hvis de skal have to kvadratmeter hver, og selvom kravet lige nu lyder på 7,5 kvadratmeter pr. gæst, forventer Michelle Bøgelund Hemme, at det bliver sænket til de to kvadratmeter, som gjaldt, da restauranterne blev lukket i december.

- Andet ville være vanvittig urealistisk.

- Og kan det så løbe rundt for jer?

- Det skal det. Der er ikke så mange alternativer - der skal hentes nogle penge ind, siger hun og priser sig taknemlig over, at restauranten ikke var nystartet, da coronaen ramte Danmark, og at det var muligt at få del i statens hjælpepakker og lønkompensation.

- Vi har det godt, men jeg synes, det er synd for andre. Man håber og stoler og tror på sine drømme og bruger en masse penge på at få dem til at lykkes, og så var der bare stemplet corona ud over det. Det er godt nok synd for mange mennesker.

- Vi har lyst til at betjene nogle gæster og lave noget mad, så vi håber, at det bliver rentabelt, og at folk vil støtte op om, at vi åbner, siger Kim Gubi Lundvaldt, som ejer restauranterne Resumé og Salig Simons Gaard samt selskabsrestauranten Den Blå Kirke i Svendborg. Onsdag 21. april åbner han for udeservering i Salig Simons Gaard. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen.
Annonce

Hvornår kommer retningslinjerne?

Fra sin restaurant ved stranden i Nyborg har Patrick Lieffroy udsigt til det danske vejrs foranderlighed, og det forklarer, hvorfor der heller ikke her bliver åbnet onsdag.

- Det sneede for et par dage siden ... Vores koncept er, at man skal sidde og hygge sig omkring bordet, og vi kan ikke servere den type mad, vi gerne vil, udendørs. Jeg tror, det bliver lidt svært at åbne på de vilkår, også fordi mange caféer har mange spontane gæster, og hvis man så ikke lige har et coronapas, kan man ikke få noget at spise.

- Hvor mange gæster får I plads til, når I åbner indenfor?

- Det ved vi ikke, for der er jo ikke kommet nogen udmeldinger om det. Vi har mange gæster, der gerne vil reservere, og vi tager selvfølgelig de reservationer ind, vi har mulighed for. Men det ville være dejligt, hvis vi kunne få nogle retningslinjer om, hvordan vi kan drive vores forretning. Det er alligevel om kort tid.

Og interessen for at bestille bord på restauranten har været stor, fortæller Patrick Lieffroy.

- Da datoen 6. maj kom frem, fik vi 150 mails plus telefonopkald hele dagen. Og der kommer reservationer hver eneste dag. Men kunne vi bare få nogle retningslinjer, vi er jo nødt til at vide, hvordan vi skal køre vores forretning.

Sådan må caféer og spisesteder åbne

  • Fra 21. april kan spisesteder servere udenfor til gæster, der har et gyldigt coronapas. Der gælder dog stadig et forsamlingsforbud på 10 personer, dvs. der må ikke være flere end 10 i et selskab.
  • Fra 6. maj kan spisesteder også servere indenfor til gæster, der har et gyldigt coronapas. Samme dato kan bl.a. teatre og biografer og lignende steder med kulturaktiviteter åbne for gæster med gyldigt coronapas.
  • Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der sammen med relevante myndigheder i midten af april skal komme med forslag til, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.
  • Regeringen fremlægger – på baggrund af faglig rådgivning fra Epidemikommissionen – i midten af april en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet.
Annonce

Håber at folk vil støtte

I Svendborg har Kim Gubi Lundvaldt besluttet at åbne en af sine restauranter, Salig Simons Gaard, for udendørs servering fra 21. april, mens restaurant Resumé først åbner 6. maj, for det kan ikke lade sig gøre at lave ordentlig servering i Møllergade, hvor restauranten ligger, mener Kim Gubi Lundvaldt.

- Og så begynder vi i Den Blå Kirke med de små selskaber, vi så har.

I Salig Simons Gaard bliver der plads til 20-30 gæster udenfor.

- Vi gør det, fordi vi godt kan lide at lave mad. Vi har lyst til at betjene nogle gæster og lave noget mad, så vi håber, at det bliver rentabelt, og at folk vil støtte op om, at vi åbner, siger Kim Gubi Lundvaldt.

Erhvervsministeriet offentliggjorde torsdag morgen retningslinjer for den udendørs servering, der må begynde 21. april. Det er endnu for tidligt at sige, hvornår retningslinjerne for indendørs servering er klar, oplyser ministeriet til Fyens Stiftstidende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce