Annonce
Fyn

Fra nul til 2400 corona-analyser i døgnet: Reddet af robotter

Denne pipetteringsrobot har været uundværlig for medarbejderne på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Den kan nemlig tage væske fra flere glas på en gang, hvorimod et menneske skal gøre det et glas ad gangen. Robotten sørger også selv for at skifte de sorte plastikkanyler, når de har været brugt. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Personalet på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling har vist sig fra dets bedste side under corona-pandemien. Men robotter har også været en uvurderlig hjælp.

Det har krævet en kæmpe indsats for medarbejderne på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH at komme igennem 2020.

For med corona-pandemien skulle de først lære at teste for en helt ny virus, og så skulle de løbende lære nyt apparatur og nye testmetoder at kende, mens antallet af prøver til analyser bare steg og steg.

Derudover skulle de også lave de analyser, som afdelingen normalt udfører, fortæller Anette Holm, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH.

Annonce

- Personalet har været ekstremt omstillingsparat, og de har tilegnet sig nye færdigheder i et tempo, vi ikke har set før. De var virkeligt trætte på et tidspunkt, og det tager tid at komme over, men vi har klaret det.

- Vi har på mange måder asfalteret, mens vi har kørt, og jeg synes, vi har gjort det godt, siger hun.

Teknologi hjælper

Det var dog ikke kun en imponerende indsats, der gjorde, at det kunne lade sig gøre at lave flere tusinde corona-analyser i døgnet.


Der var hele tiden noget, der kunne redde os på målstregen.

Pia Steinicke, ledende bioanalytiker på OUH


Teknologien kom også personalet til undsætning i form af nyt apparatur og robotter.

- Lige inden vi havde en bølgetop i august, nåede vi at komme på plads med at poole prøver. Det vil sige, at vi havde så følsomt apparatur, at vi kunne pulje og teste tre prøver ad gangen. Nogle dage mødte vi ind, og så lå der måske 500 eller 1000 prøver, som lå over fra dagen før. Det var stressende, men der blev vi hjulpet af, at vi kunne poole, siger Anette Holm og forklarer, at hvis der var corona-virus i en puljet prøve, bliver de tre originale prøver testet enkeltvis for at finde den positive.

Årets julegave på afdelingen kom også i robotform.

Sådan ser det ud, når sorteringsrobotten har været på arbejde. Så er de prøver, der er kommet ind på mikrobiologisk afdeling, sorteret i små kasser alt efter indhold. I denne sortering var der dog kun corona-prøver. Foto. Birgitte Carol Heiberg

- Og op til jul fik vi så en robot, der selv kunne sortere alle de prøver, der kom ind. Før gjorde vi det manuelt, men nu kommer alle prøver ind i robotten, der så sorterer, om det er en coronatest eller en urinrøve, der skal dyrkes. Det er en maskine, vi har ønsket os i mange år, men der har ikke været økonomi til det. Nu kunne alle se, at den var nødvendig.

- Så der var hele tiden noget, der kunne redde os på målstregen, siger Pia Steinicke, der også peger på, at det at man i efteråret fik en ekstra robot, der kan tage væske fra mere end ét glas ad gangen, gjorde en stor forskel.

På den måde skulle medarbejderne ikke gøre det håndholdt et glas ad gangen.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce