x
Annonce
Assens

Fra nedlagt gård til succesfuld børnehave: Børnene har brug for et aktivt udeliv

Den friske luft skaber smil på læben hos børnene på Overmarksgården. Foto: Rasmus Vestergaard
Naturen spiller en stor rolle på Overmarksgården. Det gjorde den også for 25 år siden, da det hele startede i tre kalvebåse på en nedlagt gård. Her er alle dedikeret til den friske luft i al slags vejr, så børnene får et sundt forhold til det at være ude.

Tommerup: Grise, får, høns, kaniner og en kat. Der er masser af dyr på Overmarksgården i Tommerup. Dyr, som børnehave- og vuggestuebørn er med til at passe. Det er nemlig en stor del af dagligdagen på Overmarksgården, hvor naturen og et aktivt udeliv er i højsædet.

Både børn og pædagoger får jord under neglene, når de boltrer sig på Overmarksgårdens 1000 kvadratmeter. Og det store udeområde bliver brugt hele dagen, hver dag.

- Det er vigtigt, at børnene får lagt nogle gode vaner, og at de kommer ud i alt slags vejr. De skal lære at begå sig udenfor, og at det for eksempel ikke er farligt at tage en tur i skoven. Samtidig er der plads til store armbevægelser i det fri. De har mere plads til at bruge deres krop, og det giver dem også mental sundhed, siger Lisbeth Wehner Rasmussen, der er konstitueret områdeleder og daglig leder af Overmarksgården.

Børnene får kendskab til dyrene og til naturen, når børnehaven i løbet af året har fokus på alt fra høst til bål til "det spirer og gror".

- Tanken fra jord til bord fylder også meget her. Børnene lærer, at der er nyttedyr og kæledyr. De ved godt, hvor grisene ender, og at de bliver til flæskesteg til jul, siger Lisbeth Wehner Rasmussen.

Annonce
Udover de fritgående høns er der kaniner, grise, får og en kat i gårdbørnehaven. Foto: Rasmus Vestergaard

Familieånden

Det hele begyndte i starten af 1990'erne. Politikerne i den daværende Tommerup Kommune ville have en gårdbørnehave. Det samme ville forælder Karen Tarp og pædagog Hanne Enegaard. De endte med at blive børnehavens første bestyrelsesformand og første leder.

- Det var i høj grad dyrene og familieånden, der skulle være kendetegnet for gårdens liv dengang. Det at skabe tryghed og omsorg. At gøre noget sammen som for eksempel madlavning. Det at være i kontakt med naturen er en vigtig værdi, og det mener jeg stadig i dag, siger Karen Tarp, der var bestyrelsesformand fra 1994 til 1997.

- Jeg bliver helt nostalgisk, når jeg tænker tilbage på den tid. Og på at de træer, vi plantede, nu er en skov. Jeg fornemmer stadig de gamle værdier, når jeg besøger børnehaven i dag, siger Karen Tarp.

Børnehaven åbnede 1. august 1994. Dengang var der plads til omkring 30 børn og fem voksne på den nedlagte gård. Siden er børnehaven vokset, og i dag er der plads til ca. 125 børn i børnehaven og yderligere 30 i vuggestuen. Sidstnævnte blev etableret i efteråret 2014. Samtidig er antallet af ansatte steget til over 20.

Leg og lær

Gårdbørnehaven er lidt speciel på den måde, at den ikke har en decideret legeplads. Hele børnehavens areal fungerer som legeplads.

- Børnene skal se mulighederne i naturen. De skal se, at man godt kan lege i naturen. Derudover er det jo rigtig god motorisk træning for dem at løbe rundt på bakkerne på vores udeområde, fortæller Lisbeth Wehner Rasmussen.

Børnehaven har også gjort det nemt for børnene at hjælpe til. Når dyrene skal fodres, er der tydelige billeder af grise og får på de respektive spande med foder.

- Alting er i børnehøjde, så de nemt kan hjælpe til, siger hun.

- Det er lidt det samme i garderoben. Her bruger vi også billeder, så børnene kan se, hvilket tøj de skal have på i bestemt slags vejr. Det styrker deres selvstændighed, hvis de klarer det selv, også selvom nogle bruger meget længere tid på det end andre, tilføjer hun.

Generelt har børnehaven meget fokus på, at børnene lærer gennem proces. I en af de gamle gårdlænger er der indrettet et grupperum, hvor børnene kan save og banke. Det er et sted, hvor børnene får lov til at eksperimentere.

- Her arbejder vi meget procesorienteret. Det behøver ikke at blive til noget. Det vigtigste er, at børnene ser, at det kan være sjovt at arbejde med forskellige værktøjer, fortæller Lisbeth Wehner Rasmussen.

Ifølge Lisbeth Wehner Rasmussen er noget af det bedste ved børnehaven at se børnenes udvikling - fra vuggestuen til de erobrer verden og får tro på sig selv.

Det er på med gummistøvler og regntøj, hvis vejret driller. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce