Annonce
Fyn

Fra næste år: Bilister på Fyn vil møde mindre modstand

Når der næste år skal lægges slidlag på den udvidede del af E20 over Fyn, vil det give mindre rullemodstand og reducere støjen fra trafikken. Samlet kan den mindre rullemodstand betyde en stor besparelse i trafikanternes brændstofforbrug. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.
Når Vejdirektoratet i 2021 begynder at lægge slidlag på den udbyggede del af den Fynske Motorvej, kan bilisterne se frem til at køre på en danskudviklet asfalt, som reducerer bilernes brændstofforbrug og mindsker støjen fra trafikken.

Fyn: 100 kilometer motorvej og 56 kilometer hovedlandevej bliver i løbet af i år belagt med klimavenlig asfalt, som både sparer bilisterne penge og sænker udledningen af CO2 fra trafikken. Den særlige asfalt, som er udviklet i et samarbejde mellem Vejdirektoratet og forskere fra universiteter og industrien, kan gøre trafikken mere miljøvenlig, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.

- Transportsektoren spiller en central rolle i den grønne omstilling, og det er vigtigt, at vi tænker klimavenlige løsninger ind i alle dele af transportområdet. Ved at udlægge den nye type asfalt vil vi kunne sænke CO2-udledningen fra biltrafikken, siger ministeren.

I år bliver det strækninger nord for Aalborg, vest for Viborg, mellem Herning og Silkeborg, ved Esbjerg, Kolding og Slagelse samt nord for Køge, der får glæde af den ny asfalt. Men trafikanterne på E20 hen over Fyn og Svendborgmotorvejen står for tur i 2021 og 2022, oplyser Gert Ahé, områdechef i Vejdirektoratet.

- Denne slidlagstype er den asfalt, vi kommer til at lægge ud fremover, og målet på sigt er, at vi har lagt det ud på hele vores statsvejnet, siger han.

FAKTA Asfalten kan lægges mere jævnt

Tidligere var det tjære, der bandt sten og grus i asfalt sammen, men tjære er kræftfremkaldende, og i dag er det bitumen, et sort, råolie-baseret materiale, der klistrer stenene i asfalten sammen.

I den ny, klimavenlige asfalt bruges en polymermodificeret bitumen med en bedre elasticitet. Strukturen og mikset i asfalten gør, at den kan lægges ud, så den bliver mere jævn og mere glat at køre på - uden at det påvirker friktionen og sikkerheden på vejen.

Kilde: Vejdirektoratet

Dyrere, men holder længere

Den ny asfalt giver mindre rullemodstand mellem bilens dæk og vejen, og derfor bruger biler og lastbiler mindre brændstof.

- Vores beregninger viser, at biler og lastbiler bruger cirka 1,2 procent mindre brændstof, når de kører på veje med klimavenlig asfalt. Det lyder måske ikke af meget – men det bliver til en rigtig stor CO2-besparelse, når der køres mange kilometer på vores motorveje og hovedlandeveje, siger Gert Ahé.

Den ny asfalt er fem-ti procent dyrere end almindelig asfalt, men Vejdirektoratet forventer til gengæld, at den holder lidt længere. I både den støjsvage asfalt, som anvendes nu, og i den ny, mere klimavenlige asfalt anvendes sten på op til otte millimeter. Derfor har den ny asfalt ifølge Gert Ahé nogenlunde samme støjreducerende effekt, som den støjsvage asfalt, der allerede er i brug.

Alligevel ventes den at give en forbedring af støjgener fra trafikken. Asfalt består af sten, grus og bitumen, og i den ny asfalt er det miks blevet ændret, så strukturen i asfalten forventes at holde i længere tid.

- Det vil sige, at støjreduktionen holder igennem hele asfaltens levetid. Det gør den ikke i dag på en almindelig asfalt, siger Gert Ahé.

Annonce

Millioner af liter brændstof

Vejdirektoratet har tidligere oplyst, at hver million kroner, der investeres i den klimavenlige asfalt, forventes at kunne spare trafikanterne for cirka 40 millioner kroner i brændstof.

Hvis rullemodstanden kan reduceres fire procent, vurderer Vejdirektoratets egne forskere og andre forskere, at det kan spare op mod 57 millioner liter brændstof frem mod 2030.

Den ny asfalt blev i 2018 lagt på en del af Helsingørmotorvejen, og i 2018 fik den cirka fire kilometer lange, nordgående strækning af motorvej E45 mellem Fredericia og Skærup et lag af den ny asfalt.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce