Annonce
Livsstil

Fra Mols Bjerge til Fyns land: Naturfotos er blevet designers passion

Caroline Abild Jessen naturfotos startede som et arbejdsprojekt men er blevet en nødvendig del af hendes liv.

-At følge årstidernes gang er det modsatte af optimering, siger Caroline Abild Jessen. Hun er egentlig bymenneske men for omkring fire år siden faldt hun over en hel bølge af videnskabelige undersøgelser, som kunne konkludere med evidens, at naturfotografiet har en helende effekt på syge og sårbare mennesker.

I særdeleshed, hvis beskueren er i stand til at genkende et stykke lokalnatur afbilledet, indfinder roens helende kraft sig.

Så hun henvendte sig til det nye supersygehus i Skejby for at byde ind på at dekorere værelser og gange med naturfotos, der favnede det geografiske område, som patienterne kom fra. Hun fik et foreløbigt go til projektet og har altså de sidste fire år været ekstremt opmærksom på lys og vejrlig.

Hun planlægger nemlig aldrig at tage ud og fotografere. Det er sådan set naturen, der styrer hendes linse. For hvis lyset eller vejret er i vatter, så ved hun lige præcis om hun skal tage til Tangkroen i tusmørke eller få solens første stråler i kassen ved Ballehage strand.

Annonce
Caroline Abild Jessen her fotograferet på Godsbanen i Aarhus, hvor hun deler kontor med andre kreative. Foto: Rikke Helweg

- Den dag Dolly Parton sad med mine puder

Caroline Abild Jessen har altid brugt kameraet som et redskab i sine kreative processer. Og har altid været fascineret af naturens mønstre. Hun er uddannet som tekstil designer på Designskolen i Kolding og arbejdede en årrække som emballagedesigner ved LEGO, med at redesigne Bjørn Wiinblads univers for Rosendahl og ikke mindst har hendes mønsterkollektioner for IKEA givet anledning til en del sjove historier. Én af dem nåede over Atlanten:

-Jeg blev ringet op af en af mine venner. Hendes barn sad og så ungdomsserien med Miley Cyrus ”Hannah Montana” og lige pludselig lød det inde fra stuen: ”Mor, Carolines puder er i fjernsynet!”. Dér sad Dolly Parton i en sofa på gæstevisit i serien og lænede sig ind i mine puder fra ”Flower Plower” serien, fortæller Caroline Abild Jessen.

Der er altid 'Breaking News' i naturen

Det skulle desværre vise sig at Skejby Sygehus ikke kunne finde penge i budgettet til at finansiere naturfotos til deres patienter. Det har dog ikke betydet at Caroline har opgivet naturfotos som genre, for som hun uddyber:

-I løbet af projektet kom der så en klimakrise til, som gav et nyt perspektiv til mit projekt. Den lokale natur var nu også et vigtigt parameter at opdyrke, passe på og værne om i fremtiden for at undgå at ødelægge vores planet, siger hun og fortsætter:

-Jeg er blevet så vild med den lokale natur, at jeg nu også underviser unge på Århus Designskole i at få øjnene op for denne skønhed.

Hun vejleder i at fotograferer stort og småt i naturen omkring dem., For at de kan mærke roen i dem selv, følge naturens gang, se lyset og farverne, de mange strukturer og teksturer, lægge mærke til forandringer igennem årstiderne, opleve solopgange og solnedgange og se al den gratis skønhed.

-Jeg plejer at sige, at der i naturen altid er ”Breaking News”, da den hele tiden er i forandring og giver nye oplevelser alt efter tidspunkt på årstiden, dagen, vind og vejr.

Caroline Abild Jessen har kreereret fire forskellige plakater med naturfotos fra Fyn, Mols Bjerge, Vesterhavet og Aarhus. De kan købes i fordelsklubben (avisfordele.dk).

Foreløbigt kan de nydes henover de næste sider

Morgenlys Ballehage strand Aarhus Foto: Caroline Abild Jessen
Hest en morgenstund i Beder ved Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Ved Valdemar Slot på Tåsinge Foto: Caroline Abild Jessen
Tørfisk ved Klitmøller. Foto: Caroline Abild Jessen
Mols Bjerge. Foto: Caroline Abild Jessen
Tåge ved Tangkroen i Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Blomsterhav på Sydfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Solnedgang på Midtfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce