Annonce
Sydfyn

Fra Lohals til Bruxelles - måske

Lasse Holm Grønning elsker at være en del af valgkampen, selvom chancerne for at blive valgt er små. Foto: Martin Ramsgaard
Lasse Holm Grønning fra Lohals stiller op til EU Parlamentet for Socialdemokraterne. Chancerne for at blive valgt er små, men han elsker valgkampen.

LANGELAND: Avisen ville gerne have taget et billede af socialdemokraten Lasse Holm Grønning foran hans hus i Lohals. Men han program er lidt stramt.

Klokken seks i morges delte han foldere ud sammen med partikollegaen Bjørn Brandenborg i Rudkøbing.

Om formiddagen var han i Radio Diablos studie i Svendborg, og efter mødet på avisens redaktion går turen til et vælgermøde på Ærø.

Lasse Holm Grønning står nummer otte på den socialdemokratiske liste til Europaparlamentsvalget, og han skal have et overordenligt godt valg, hvis han skal vælges den 26. maj.

- Jeg synes jo, det er sjovt at debattere og føre valgkamp. Hvis jeg så bliver valgt, hopper jeg ud i det med stor begejstring, siger han.

Lasse Holm Grønning kender i forvejen EU ganske godt gennem sit arbejde i den danske udenrigstjeneste og som lobbyist i Bruxelles.

- Mange møder i Bruxelles er utroligt kedelige, selv for en EU-nørd som mig. Men man skal huske på, at parlamentet lovgiver for 500 millioner mennesker, så det er super vigtigt, siger han.

Og derfor vil han have titlen MEP foran sit navn: Medlem af Europaparlamentet.

Annonce

Hus i Lohals

Lasse Holm Grønning er ikke indfødt langelænder. Han arbejdede ved ambassaden i Tel Aviv i Israel og siden som lobbyist i Bruxelles.

Han havde ikke regnet med, at han nogensinde ville komme til at bo i Danmark, men kiggede for fem år siden efter et hus i Danmark.

- Så kiggede jeg lidt på kortet og tænkte, jeg skulle finde det dejligste sted i Danmark, og det er jo Nordlangeland, siger han.

Han har sat huset i stand sammen med sin far, og nu er han alligevel flyttet til Danmark. Huset i Lohals er nu basen for hans arbejdsliv, hvor han er partner i en virksomhed, der rådgiver virksomheder og forskere om EU.

Men den langelandske hverdag betyder også, at de politiske prioriteter har ændret sig for Lasse Holm Grønning.

- Når man bor i Lohals kan man mærke, at der er udfordringer. Det kan være med internetdækningen eller muligheden for at skabe nye job, fortæller han.

Samtidig er de langelandske problemer ikke noget, der er specielt for Danmark.

- Den nye urbanisering og udkantsproblematikken er jo ikke kun et dansk fænomen, det ser man over hele Europa. Derfor er det også vigtigt, at der er en fælles EU-politik, siger Lasse Holm Grønning.

Bedre muligheder

Lasse Holm Grønning har masser af ideer til, hvordan Langeland og andre udkantsområder kan få mere ud af EU-systemet.

Det skal være mere enkelt at få adgang til EU´s støttemidler. I dag er det alt for bureaukratisk og der er et stort kontrolsystem, mener Lasse Holm Grønning.

EU´s kasser kan også bruges til at forbedre infrastrukturen - her nævner han A9 og Spodsbjerg Havn - ligesom der er mange muligheder inden for turisme.

I den forbindelse nævner han sagen om kvoter til lystfiskere som et eksempel på lovgivning i EU, hvor forbindelsen til virkeligheden mangler.

- Der sov de jo helt klart i timen, da det blev vedtaget. Ingen havde jo tænkt på, at det ville få store konsekvenser for turismen på Langeland og andre steder. Når det først er vedtaget, er det omstændelig proces at få lavet om igen, siger han.

Derfor er det vigtigt, at der sidder politikere med lokalkendskab også i Europaparlamentet, mener Lasse Holm Grønning.

Kanonføde

Lasse Holm Grønning er godt klar over, at hans chancer for at blive valgt er små. Han står nummer otte på listen ud af ni.

Hvis det går godt for Socialdemokraterne, får de fire mandater ind i parlamentet. Hvis det går meget godt, får de fem.

Jeppe Kofod og Christel Schaldemose anses som henholdsvis nummer et og to på listen som selvskrevne til at blive valgt.

De øvrige kandidater afgøres af antallet af personlige stemmer.

Men selvom han måske er kanonføde, nyder Lasse Holm Grønning at være en del af valgkampen og diskutere EU.

- Jeg synes, at EU er vigtigt, og jeg synes, det er vigtigt med en kandidat, der kender maskinrummet i EU, og det gør jeg. Jeg har en førstehåndsviden om EU, som er god at få ind i debatten, siger han.

Og selvom han ikke bliver valgt direkte, er der en god chance for, at Lasse Holm Grønning kan blive suppleant eller 2. suppleant til Europaparlamentet, og så vil øen ihvertfald i en periode kunne få en stemme i Europa.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce