Annonce
Odense

Fra Lille nørd til det store lærred

Marie Rønn er sammen med Jeppe Vig Find instruktør og manuskriptforfatter på den nye danske fantasyfilm ?Landet af glas?. Foto: Simon Staun

Makkerparret Marie Rønn og Jeppe Vig Find har arbejdet sammen i 14 år. De har lavet børneprogrammer som "Lille nørd" og "Vilde venner", men besluttede for fem år siden at satse på en spillefilm. Fantasyfilmen "Landet af glas" har premiere 19. juli, men tirsdag aften var der forpremiere og autografskrivning med filmens tre unge skuespillere i Nordisk Film Biografer.

Odense: Allerede inden Marie Rønn begyndte at lave børne-tv på DR for 14 år siden, havde hun en drøm om at lave spillefilm. Men hun havde brug for at lære redskaberne at kende først, og der var Børn & Ungeafdelingen det perfekte match.

- DR's ungeafdeling er legendarisk, når det kommer til børne- og ungdomsprogrammer. Derfor var det nærmest som at komme i mesterlære i at lave fortællinger til børn, siger Marie Rønn.

Det var i DR, hun mødte Jeppe Vig Find, som havde samme passion for børne-tv. De begyndte at arbejde tæt sammen og fik stor succes med programmet "Lille nørd", hvor de en periode var værter.

- Vi kunne begge mærke et stigende behov for at kredse lidt mere for produktionen, fordi man med tv hurtigt kommer ind i et loop, hvor der konstant skal leveres. Vi havde ambitionen om at nørkle og kæle lidt mere for produktet, så efter fire år på DR og to år på TV 2 startede vi vores eget selskab Pilot Film i 2010, siger Marie Rønn.

Annonce
Fra venstre er det Jeppe Vig Find, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Arien Takiar, Albert Rudbeck Lindhardt og Marie Rønn i gang ved autografbordet. Foto: Simon Staun

En fælles kampgejst

Der skulle dog gå yderligere et par år, før de endelig kastede sig over spillefilmen "Landet af glas", som har premiere næste uge.

- Vi begyndte med et sindssygt ambitiøst projekt med helikoptere og malerkanoner. Hver side i manuskriptet kostede en million kroner at indfri, og som debutanter kunne vi godt se, at vi var nødt til at sadle om og lave noget mere eksekverbart. Vi har altid haft lyst til at arbejde med fiktion, men det kræver tid og ro at finde ud af, hvilken vej man vil gå, siger Jeppe Vig Find.

De erfarerede, at man ikke kan lave spillefilm med venstre hånd og tv med højre. Derfor var de nødt til at satse alt og nærmest risikere at miste bil og lejlighed.

- Vi har ikke udbetalt løn til hinanden i halvandet år, så vi håber, at filmen bliver en succes af flere grunde, siger Jeppe Vig Find.

Undervejs har de søgt talrige fonde. Én stor fond sagde ja og kom med en fornem støtte.

- Vi har kunnet mærke, at der var stor opbakning til at lave en anderledes børnefilm. Det har forplantet sig til skuespillere og filmhold, som har haft en fælles kampgejst under hele projektet, siger Marie Rønn.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl spiller én af de tre hovedroller i ?Landet af glas?. Mange børn og unge har lært hende at kende gennem MGP, som hun vandt i 2015 med sangen ?Du, du, du?. Foto: Simon Staun

Drypvis doseret magi

Manuskript- og instruktørparret har ikke haft nogen planer om, at "Landet af glas" skulle skille sig ud fra andre film i fantasy-genren.

- Vi har gennem hele forløbet kun haft for øje at lave en film, vi selv synes er rørende, spændende og vigtig. Vi har også fulgt vores eget behov for lækre billeder samt musik og ikke forsøgt at være for ungdomsfriske, siger Marie Rønn.

Jeppe Vig Find fortæller, at rammen i filmen heller ikke er rendyrket fantasy.

- Filmen foregår i en moderne, genkendelig dansk verden, hvor vi drypvis har doseret magien. Det er ikke én lang computeranimeret film proppet med teknologi, men mere en tidløs film, hvor det mere har handlet om at komme igennem hele følelsesregistret end at byde på det ene vanvittige stunt efter det andet. Derfor er der plads til begejstring, spænding, uhygge og plads til at fælde en tåre. Der er virkelig grobund for en god samtale mellem forældre og børn, som ser filmen sammen, siger Jeppe Vig Find.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl og Arien Takiar skrev flere end 100 autografer i Nordisk Film Biografer sammen med Albert Rudbeck Lindhardt til højre for Arien. Foto: Simon Staun

Tre lysende stjerner

Siden tankerne om en spillefilm begyndte at ulme, har Marie Rønn og Jeppe Vig Find været enige i, at de unge skuespillere var alfa og omega for resultatet. De to instruktører er yderst tilfredse med, at de endte med Albert Rudbeck Lindhardt, Flora Ofelia Hofmann Lindahl og Arien Takiar på rollelisten.

- Det er vigtigt for os at understrege, at vi ikke har valgt Albert, Flora Ofelia og Arien, fordi de har haft kommerciel succes i andre børnefilm og MPG. De er valgt, fordi de var dem, der passede bedst i rollerne. De er udvalgt, fordi de kunne udfylde den vision, vi havde med filmen, siger Marie Rønn.

Det har dog været en fordel under produktionen, at de tre unge skuespillere alle har prøvet at arbejde under pres.

- Vi har tydeligt kunne mærke, at de er robuste og vant til at præstere professionelt. Alligevel er det kommet bag på os, hvor tjekkede de har været. Hvor meget, de har forberedt sig. Hvor hårdt, de har knoklet. De kunne samtlige replikker i manuskriptet efter tre dage. Det er fuldstændig sindssygt, konstaterer Jeppe Vig Find.

Én af grundene til, at de tre skuespillere har præsteret optimalt, kan sagtens hænge sammen med instruktørparrets erfaring med børne-tv.

- Vi har - lige som med produktionen af "Lille nørd" og "Vilde venner" - forsøgt at skabe nogle rammer, hvor de unge føler, at de ikke kan gøre noget forkert. Vi har også lyttet sindssygt meget til deres indspark, når de eksempelvis har undret sig over replikker, unge anno 2018 aldrig ville sige. På den måde har de i høj grad været med til at forme karaktererne, siger Marie Rønn, inden hele holdet skal skrive autografer til de flere end 100 fremmødte børn og forældre i biografens foyer.

"Landet af glas" har premiere i 83 biografer over hele landet 19. juli. Filmen er for alle, men det anbefales, at børn er over syv år.

Marie Rønn er sammen med Jeppe Vig Find instruktør og manuskriptforfatter på den nye danske fantasyfilm ?Landet af glas?. Foto: Simon Staun
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce