Annonce
Odense

Fra landsbyen til storbyen: Odense sendt tilbage til 1800-tallet for en eftermiddag

Sidsel Prese Bentsen, 26, lærerstuderende og frivillig formidler (midten): Jeg håber, at folk får en sjov oplevelse, at vi får skabt noget opmærksomhed omkring landsbyen og at jeg gør en god dag lidt bedre. Foto: Mathias Banke
Frivillige formidlere fra Levende Historie i Den Fynske Landsby tog torsdag eftermiddag på byvandring i City.

Ude i Den Fynske Landsby findes en form for parallelsamfund, som alle inde på Odenses stenbro måske ikke kender til: Omkring 100 frivillige går på skiftende tidspunkter rundt i tøj fra 1800-tallet.

Typisk kan man ved et besøg i Den Fynske Landsby se 10-12 af disse frivillige, som ikke blot går rundt i 1800-tals-tøj, men også udfører forskellige håndværk fra århundredet eller er markarbejdere, malkepiger og deslige. Og ikke nok med det: De kan også fortælle historier om, hvordan livet på landet var i det 19. århundrede.

De frivillige kaldes tilsammen Levende Historie og er med til at gøre et besøg i Den Fynske Landsby til en mere autentisk oplevelse. De levendegør de mange gamle huse og bygninger, der findes i landsbyen.

En dag fik de frivillige en idé: At tage ind på stenbroen, ind til storbyens hjerte. Naturligvis i fuldt 1800-tals ornat. Og sådan gik det til, at man i Odenses gågader torsdag eftermiddag kunne se en flok historiske skikkelser på byvandring.

Annonce
Formidlere fra Den Fynske Landsbys Levende Historie vandrede gennem Odense City med musik og autentiske klæder fra 1800-tallet. Foto: Mathias Banke

Stolte ambassadører

Overinspektør Lise Gerda Knudsen, Odense Bys Museer, fortæller, at initiativet om at tage fra Sejerskovvej i Fruens Bøge og ind til gågaderne kom fra formidlerne selv.

- De vil gerne vise til odenseanere og turisterne, at der er et åndehul få kilometer fra midtbyen, siger Lise Gerda Knudsen.

- De frivillige fra Levende Historie er stolte af deres tilhørsforhold til - og gode ambassadører for - Den Fynske Landsby, tilføjer hun.

Enkelte gange tidligere har formidlerne fra Levende Historie været væk fra landsbyen, for eksempel til Blomsterfestival, men det ligger nogle år tilbage, og initiativet med at drage til storbyen for at vise sig frem er nyt. Og meget tænkeligt er det kommet for at blive.

Juli og august er højsæson i Den Fynske Landsby, og det kunne, fortæller Lise Gerda Knudsen, være en fin måde fremover at indlede denne på ved at sende 1800-tallet en tur ind til midtbyen.

At det netop blev denne torsdag, der var valgt af formidlerne fra Levende Historie, var ud fra tanken om, at der nok ville være mange mennesker i byen på grund af torsdagskoncerten i Kongens Have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Lige nu: Motorvej spærret i retning mod Fyn

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce