Annonce
Odense

Fra landsbyen til storbyen: Odense sendt tilbage til 1800-tallet for en eftermiddag

Sidsel Prese Bentsen, 26, lærerstuderende og frivillig formidler (midten): Jeg håber, at folk får en sjov oplevelse, at vi får skabt noget opmærksomhed omkring landsbyen og at jeg gør en god dag lidt bedre. Foto: Mathias Banke
Frivillige formidlere fra Levende Historie i Den Fynske Landsby tog torsdag eftermiddag på byvandring i City.

Ude i Den Fynske Landsby findes en form for parallelsamfund, som alle inde på Odenses stenbro måske ikke kender til: Omkring 100 frivillige går på skiftende tidspunkter rundt i tøj fra 1800-tallet.

Typisk kan man ved et besøg i Den Fynske Landsby se 10-12 af disse frivillige, som ikke blot går rundt i 1800-tals-tøj, men også udfører forskellige håndværk fra århundredet eller er markarbejdere, malkepiger og deslige. Og ikke nok med det: De kan også fortælle historier om, hvordan livet på landet var i det 19. århundrede.

De frivillige kaldes tilsammen Levende Historie og er med til at gøre et besøg i Den Fynske Landsby til en mere autentisk oplevelse. De levendegør de mange gamle huse og bygninger, der findes i landsbyen.

En dag fik de frivillige en idé: At tage ind på stenbroen, ind til storbyens hjerte. Naturligvis i fuldt 1800-tals ornat. Og sådan gik det til, at man i Odenses gågader torsdag eftermiddag kunne se en flok historiske skikkelser på byvandring.

Annonce
Formidlere fra Den Fynske Landsbys Levende Historie vandrede gennem Odense City med musik og autentiske klæder fra 1800-tallet. Foto: Mathias Banke

Stolte ambassadører

Overinspektør Lise Gerda Knudsen, Odense Bys Museer, fortæller, at initiativet om at tage fra Sejerskovvej i Fruens Bøge og ind til gågaderne kom fra formidlerne selv.

- De vil gerne vise til odenseanere og turisterne, at der er et åndehul få kilometer fra midtbyen, siger Lise Gerda Knudsen.

- De frivillige fra Levende Historie er stolte af deres tilhørsforhold til - og gode ambassadører for - Den Fynske Landsby, tilføjer hun.

Enkelte gange tidligere har formidlerne fra Levende Historie været væk fra landsbyen, for eksempel til Blomsterfestival, men det ligger nogle år tilbage, og initiativet med at drage til storbyen for at vise sig frem er nyt. Og meget tænkeligt er det kommet for at blive.

Juli og august er højsæson i Den Fynske Landsby, og det kunne, fortæller Lise Gerda Knudsen, være en fin måde fremover at indlede denne på ved at sende 1800-tallet en tur ind til midtbyen.

At det netop blev denne torsdag, der var valgt af formidlerne fra Levende Historie, var ud fra tanken om, at der nok ville være mange mennesker i byen på grund af torsdagskoncerten i Kongens Have.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce