Annonce
Odense

Fra landsbyen til storbyen: Odense sendt tilbage til 1800-tallet for en eftermiddag

Sidsel Prese Bentsen, 26, lærerstuderende og frivillig formidler (midten): Jeg håber, at folk får en sjov oplevelse, at vi får skabt noget opmærksomhed omkring landsbyen og at jeg gør en god dag lidt bedre. Foto: Mathias Banke
Frivillige formidlere fra Levende Historie i Den Fynske Landsby tog torsdag eftermiddag på byvandring i City.

Ude i Den Fynske Landsby findes en form for parallelsamfund, som alle inde på Odenses stenbro måske ikke kender til: Omkring 100 frivillige går på skiftende tidspunkter rundt i tøj fra 1800-tallet.

Typisk kan man ved et besøg i Den Fynske Landsby se 10-12 af disse frivillige, som ikke blot går rundt i 1800-tals-tøj, men også udfører forskellige håndværk fra århundredet eller er markarbejdere, malkepiger og deslige. Og ikke nok med det: De kan også fortælle historier om, hvordan livet på landet var i det 19. århundrede.

De frivillige kaldes tilsammen Levende Historie og er med til at gøre et besøg i Den Fynske Landsby til en mere autentisk oplevelse. De levendegør de mange gamle huse og bygninger, der findes i landsbyen.

En dag fik de frivillige en idé: At tage ind på stenbroen, ind til storbyens hjerte. Naturligvis i fuldt 1800-tals ornat. Og sådan gik det til, at man i Odenses gågader torsdag eftermiddag kunne se en flok historiske skikkelser på byvandring.

Annonce
Formidlere fra Den Fynske Landsbys Levende Historie vandrede gennem Odense City med musik og autentiske klæder fra 1800-tallet. Foto: Mathias Banke

Stolte ambassadører

Overinspektør Lise Gerda Knudsen, Odense Bys Museer, fortæller, at initiativet om at tage fra Sejerskovvej i Fruens Bøge og ind til gågaderne kom fra formidlerne selv.

- De vil gerne vise til odenseanere og turisterne, at der er et åndehul få kilometer fra midtbyen, siger Lise Gerda Knudsen.

- De frivillige fra Levende Historie er stolte af deres tilhørsforhold til - og gode ambassadører for - Den Fynske Landsby, tilføjer hun.

Enkelte gange tidligere har formidlerne fra Levende Historie været væk fra landsbyen, for eksempel til Blomsterfestival, men det ligger nogle år tilbage, og initiativet med at drage til storbyen for at vise sig frem er nyt. Og meget tænkeligt er det kommet for at blive.

Juli og august er højsæson i Den Fynske Landsby, og det kunne, fortæller Lise Gerda Knudsen, være en fin måde fremover at indlede denne på ved at sende 1800-tallet en tur ind til midtbyen.

At det netop blev denne torsdag, der var valgt af formidlerne fra Levende Historie, var ud fra tanken om, at der nok ville være mange mennesker i byen på grund af torsdagskoncerten i Kongens Have.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce