Annonce
Odense

Fra kantinedrift i B1909 til patrulje i Friluftsbadet: Otte tiltag hvor Sahan gør en forskel

De somaliske kvinder i Sahan har indledt et samarbejde med fodboldklubben B1909. Som fritidskonsulent Paul Hansen forklarer: - Kvinderne er meget optaget af at få en tilstedeværelse i klubben, så de også kan hjælpe, hvis der opstår nogle problemer, og vi støtter det, fordi kvinderne sørger for, at stemningen er anderledes afdæmpet end ellers. Privatfoto: Rune Andersen
Den somaliske kvindegruppe Sahan har engageret sig i flere projekter for at skabe en bedre fremtid for deres børn og unge. De strækker sig fra at lave mad i B1909's kantine til bedre hjælp til indsatte, som bliver løsladt.

Sahan arbejder tæt sammen med SSP Odense om en række initiativer, der skal hjælpe med at holde unge væk fra problemer og i stedet give dem sunde fritidsinteresser. Derudover arbejder man sammen om et projekt for de unge, der skal forberede de unge, som sidder i fængsel, til et liv væk fra kriminalitet, når de kommer ud.

Her er nogle af initiativerne:

Annonce

Gode fritidsinteresser

Da en del somaliske børn spiller fodbold i B1909, har kvinderne i Sahan lavet et frivilligt tilbud, der tilbyder kantinedrift med somalisk mad i klubben. Her er Aayan Muumin og Hodan Muhammed i gang med at lave mad til en buffet i kantinen. Privatfoto: Rune Andersen

Jo flere børn og unge, der går til fritidsaktiviteter efter skole, jo færre bliver kriminelle. Derfor arbejder Sahan på, at flere somaliske drenge og piger kommer til at dyrke idræt i fritiden. Mens der i 2017 kun var et somalisk barn, der havde meldt sig til fodboldskolen, steg tallet til 62 i 2018 efter Sahan gik ind i opgaven. I år er tilmeldt 40, og andre står på venteliste.

Kvinderne er også til stede under fodboldskolen, så børnene kommer og yder en god indsats.

- Det er et godt supplement til den måde, vi normalt arbejder på. De kan noget, vi ikke kan, siger Rune Andersen fra SSP Odense.

Kantinedrift i B1909

Unge drenge med somalisk baggrund har lavet ballade i Friluftsbadet i 2017 og 2018. Nu har en gruppe somaliske kvinder fra Sahan indgået et samarbejde med SSP Odense, så de også kommer og patruljerer på området og kan forhindre, at tingene eskalerer. Privvatfoto: Rune Andersen

En del somaliske børn spiller fodbold i B1909, og her har Sahan lavet et frivilligt tilbud, der tilbyder kantinedrift med somalisk mad i klubben.

- Vi forsøger at forene to meget forskellige kulturer over mad. De er meget optaget af at få en tilstedeværelse i klubben, så de også kan hjælpe, hvis der opstår nogle problemer, og vi støtter det, fordi når kvinderne sørger for, at stemningen er anderledes afdæmpet end ellers, siger fritidskonsulent Paul Hansen.

Kantinetilbuddet har også vakt kommunens interesse, for det frivillige tilbud kan være et springbræt til arbejdsmarkedet for flere i en ellers fysisk og psykisk sårbar gruppe, der i dag står uden for arbejdsmarkedet.

- Har man født lidt over seks børn i snit, som disse somaliske kvinder, er kantinedrift faktisk et fint sted at begynde og blive klædt på til igen at komme ud på arbejdsmarkedet i et sikkert miljø, siger Rune Andersen

Patruljerer i Friluftsbadet

Der har i både 2017 og 2018 været problemer i Friluftsbadet i 2017 og 2018 med en gruppe somaliske drenge, der til tider har opført sig aggressivt. I år har SSP for første gang lavet et samarbejde med Sahan for at få kvinderne med derud, så deres tilstedeværelse kan hjælpe i nogle af de tilspidsede situationer.

- Jeg ser det som et godt eksempel på kriminalpræventivt arbejde, hvor Sahan leverer varen, og vi koordinerer indsatsen, siger Rune Andersen.

Bisidder i børne- og socialsager

Kvinderne i Sahan har i snit født lidt over seks børn hver. Som enlige står de med alle de lavpraktiske ting, der følger med at få en familie til at fungere, og så kan det være svært at overskue ting som f.eks. skoleintra og møder med kommunen. Derfor tilbyder Sahan hjælp i hverdagen - også i form af en bisidder, man kan få med til f.eks. børnesager eller socialsager.

Nogle af foreningens medlemmer har fået undervisning i sociallovgivning, skolesystemet og børnehaver i gennem et halvt år, og har som tak prøvet at komme med input til tiltag, der kunne forbedre tingene.

Får flere fædre med

Selv om Sahan er en kvindeforening med mange enlige mødre, arbejder man også på at få flere fædre til at engagere sig i børnene. F.eks. ved at bede skolerne om også at sende breve til fædrene i de familierne, hvor forældrene er skilt - ikke kun til mødrene - så begge forældre kommer til skole-hjem-samtale, selv om de ikke bor sammen.

Når Sahan holder temaaftener i samarbejde med SSP eller kommunen, er det ikke ualmindeligt, at der er mellem 50 og 80 mænd med.

Hjælp til dansk

Sahan tilbyder danskundervisning to gange om ugen. Men selv om kvinderne træner hele tiden, er der mange, der har det svært med sproget.

Nogle kan for eksempel ikke læse. Alligevel arbejder Sahan med at lære kvinderne at åbne en computer, bruge NemID og åbne skoleintra - om ikke andet for at give de mindre børn det indtryk, at mor følger med på nettet også.

Internt netværk

Når SSP vil have et budskab ud til den somaliske gruppe, fungerer det ikke at lave en folder og smide den forbi. Netop fordi mange ikke er stærke læsere.

- Vi havde eksempel et problem med lattergaspatroner. Mødrene herude kunne godt se, at de lå alle steder herude, men de vidste ikke, hvad det var. Derfor lavede Sahan og SSP en fælles oplysningskampagne, som blev oversat til somalisk og så distribueret via Sahan. Og på den måde blev kvinderne klædt enormt godt på til at forstå fænomenet, fortæller Rune Andersen.

Før, under og efter afsoning

Da mange af de enlige mødre i Sahan har drenge, der enten har siddet inde eller er i fængsel, ønsker de også at hjælpe dem til et bedre liv, når de kommer ud. For det er også det, de unge mænd selv ønsker, fortæller mødrene. Men her er de stødt på problemer, fortæller Paul Hansen:

- Boligformen her i Vollsmose er ikke særlig god, hvis man lige er blevet løsladt fra fængslet. Når man går ud ad sin hoveddør, møder man straks nogen fra banden, som er klar med en hurtig løsning. Derfor vil vi gerne have, at der er en ordentlig plan, når drengene bliver løsladt, så de med det samme kommer i gang med noget fornuftigt.

Derfor har SSP Odense og Sahan i tre år forsøgt at skaffe penge til et projekt, man kalder "Før, under og efter afsoning" - foreløbig uden held.

- Kardinaltanken er, at vi kommer ind i fængslet og griber dem der, fremfor den helt klassiske, at de kommer ud, ikke har noget sted at sove og ingen uddannelse eller arbejde at falde tilbage på. Vi skal helst have øje på problemerne, mens de sidder inde og have deres tillid, så vi kan skaffe dem et andet sted at bo, sørge for NemID, og hvad der ellers kræves, siger Paul Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce