Annonce
Odense

Fra kærestebord til kontorer og mødelokaler: DKU Living satser på erhvervskunder

Som barn var Dan Ulletved ofte med ude på sin farfars møbelsnedkeri. Nu er det hans egen datter, Alma, der er med på værkstedet. Foto: Trine Grauholm
Det begyndte som en hobbyvirksomhed, men siden 2017 har Dan Ulletved satset fuldt ud på DKU Living. Senest har han udvidet sortimentet markant og ansat en sælger for at satse på erhvervsmarkedet med sine individuelt tilpassede møbler, som han altid selv producerer.
Annonce

Odense: I baglokalet ligger en lille epoxyblanding og ligner marmor med sit hvide og lyserøde mønster kombineret med klatter af guld. Den skal matche en tapetprøve fra en fransk skønhedsklinik.

Et andet sted, ude på værkstedet, er Dan Ulletved i gang med et andet specialdesign. I en klar epoxy-flod mellem to høvlede egeplanker ligger muslingeskaller og andre strandskaller på en bund af sand og venter på den sidste afpudsning.

Dan Ulletved lader hånden cirkle på overfladen. Selv om efterspørgslen har været stærkt stigende, siden han i 2014 lavede sit første plankebord, kunne han aldrig finde på at gå på kompromis med kvaliteten eller lade andre tage over i produktionen.

Den del vil han selv have fingrene i. Til gengæld har han netop ansat en sælger, der skal tage sig af erhvervsmarkedet, hvor Dan Ulletved fornemmer, at markedet for individuelle borde er stort:

- Vi kan godt mærke, at alle boligmesserne har været aflyst. Det er der, folk skal ud at se på borde med fingrene og ikke kun med øjnene. I stedet satser vi nu stort på erhvervsmarkedet. Det er en beslutning, der har været undervejs længe, men jeg har ikke været rustet til det før.

- Jeg er måske lidt gammeldags, men jeg vil selv have fingrene i håndværket. Nu har vi optimeret på alting, og vi har de bedste maskiner, så jeg kan lave tingene i samme kvalitet som før, men hurtigere. Jeg har også fået udvidet sortimentet, så vi nu har nogle seriøse pakker, så vi kan indrette kontorer, mødelokaler og arbejdspladser generelt, forklarer Dan Ulletved.

Han sælger især bordene til barer, restauranter og konferencelokaler, mens akustikpanelerne typisk går til callcentre og kontorlokaler. Mens en sælger skal opsøge en del af de muligheder, forsøger Dan Ulletved også at finde nogle samarbejdspartnere i form af influencers og indretningsarkitekter, så han kan blive en del af nogle større projekter.

Det lå ellers ikke i kortene, at Dan Ulletved skulle være selvstændig håndværker. Hans farfar var ganske vist snedkermester og lavede franske stilmøbler med intarsia og træsorter som rosentræ og palisander, som Dan Ulletved kun kan drømme om at få mellem hænderne i dag.

På farfarens værksted i Odense-bydelen Tarup legede Dan Ulletved og hans brødre ofte gemme, men han fik også andet med sig: Små butterfly-formede træklodser, der skulle sikre, at bordplankerne holdt sin form.

Tilbage til dem senere.

Annonce

Hellere snedker end lærer

Dan Ulletved har altid arbejdet med træ i sin fritid, og da hans daværende kæreste i 2014 ønskede sig et plankebord, gik han i gang med at lave det som en overraskelse til hende, selv om han ikke selv var synderlig vild med stilen.

Resultatet blev imidlertid så godt, at et vennepar bestilte ham til at lave et lignende bord, og derfra tog salget fart via sociale medier.

- Dengang var der ikke så mange i Danmark, der lavede det, så der gik lidt sport i det. Jeg kan rigtigt godt lide at arbejde med træ og få nogle produkter ud, som andre bliver glade for, forklarer Dan Ulletved.

I flere år kørte han virksomheden DKU Woodwork ved siden af sin læreruddannelse, og som nyuddannet fik han deltidsjob, så der var tid til begge dele. Det virkede bare ikke så længe.

Jobbet som innovativ møblsnedker trak mere end lærergerningen, og relativt hurtigt tog han springet og sagde op som lærer.

Det var et sats, erkender Dan Ulletved, for pludselig stod han uden fast indtægt og struktur på hverdagen, men omvendt fik han muligheden for at forbedre de ting, han mente, skulle gøres anderledes.

- Det første halvandet år var hårdt, for jeg havde ikke bygget firmaet op til, at jeg kunne leve af det, men jeg er nok meget stædig, og jeg kunne se, at der var lys for enden af tunnellen. Jeg havde en mavefornemmelse af, at hvis jeg bare kløede på, skulle det nok komme.

Annonce

Håndværk som i gamle dage

Den fornemmelse viste sig at holde stik.

Dan Ulletved har oplevet vækst hvert år lige siden, og han har haft mulighed for både at ansætte en medarbejder til bogholderiet, en grafiker på deltid og nu også en sælger. Selve håndværket står han stadig selv med.

- Der holder jeg det, ligesom min farfar gjorde. Man bestiller et møbel, og så laver jeg det i stedet for at have en produktion med samlebånd og ansatte. Men selvfølgelig har vi nogle møbler i showroomet, som også er til salg, for håndværk skal ses med fingrene og ikke med øjnene, understreger Dan Ulletved.

Den franske valnød er en af Dan Ulletveds foretrukne træsorter. Da hans storebror på et tidspunkt boede i Frankrig, benyttede Dan Ulletved besøgene dernede til at komme i kontakt med franske leverandører, og selv om man kan få valnøddetræ mange steder, oplever han at stå alene med netop det udtryk, han henter hjem. Han laver dog også møbler i mange forskellige slags træ. Foto: Trine Grauholm

Han kan huske 10-11 konkurrenter, der startede plankebordsvirksomhed samtidig med ham selv, men ud af den gruppe, han fulgte på sociale medier, er der kun to tilbage, selv om plankeborde i høj grad er blevet moderne i samme periode.

- Det er et svært marked, og man må ikke slække på kvaliteten. Jeg mærker da, når der kommer nye til, som er endnu billigere, men jeg går ikke ned på hverken pris eller kvalitet, forklarer han.

Som symbol på de traditionelle håndværksmetoder ligger en kasse træbutterflies på værkstedet. Det er blevet en slags signatur for Dan Ulletved, og han har selv savet dem ud manuelt med værktøj fra sin farfars snedkeri.

Dengang kunne man ikke ovntørre træ som i dag, og derfor brugte man den lille butterfly til at fiksere træet. Man satte den på undersiden af bordet for at skjule den, men Dan Ulletved valgte bevidst at integrere den i overfladen som en kosmetisk detalje, da han i 2015 kom med i tv-programmet "Fantastiske Fund".

Annonce

Ham med bytterfly'en

- Jeg var blevet opfordret til at sælge mine ting på Lauritz.com, fordi de var så specielle. På det tidspunkt var det ikke så populært med plankeborde, som det er i dag. Men det endte med, at TV2 fulgte mig gennem hele processen med at lave et skrivebord. Jeg lavede så butterfly'en, som jeg husker fra min farfar, og i dag er der stadig folk, som kender mig som "ham med butterfly'en", fortæller Dan Ulletved.

Han vil dog gerne kendes for mere end det, og han har netop skiftet navnet DKU Woodwork ud med det bredere DKU Living, så navnet afspejler, at han med tiden har fået fokus på et bredere sortiment.
Med navnet DKU Living har jeg prøvet at tænke nogle år frem. Hvor er jeg om fem år? Det aner jeg ikke, men jeg håber stadig, jeg laver det her. Men hvis træborde ikke er i lige så høj kurs til den tid, er jeg nødt til at være forberedt på, at det kan være noget andet. Living dækker mere bredt, og jeg vil gerne ind på erhvervs- og interiørmarkedet med nogle pakkeløsninger. Der er et stort potentiale.

Dan Ulletved, DKU Living
Det gælder både stole, vaser og andet interiør, og fra en familievirksomhed på Java i Indonesien har han hentet håndlavede kobberlamper hjem. På værkstedet ligger også en plade med metallisk overflade.

Det er en prøve til de kommende akustikpaneler med metalisk overflade, der skal supplere de klassiske i træ. Og så eksperimenterer han gerne med nye materialer som epoxyprøverne, der har vist sig som så stor en succes, at han sågar holder kurser i at arbejde med en giftfri version af materialet.

- Med navnet DKU Living har jeg prøvet at tænke nogle år frem. Hvor er jeg om fem år? Det aner jeg ikke, men jeg håber stadig, jeg laver det her. Men hvis træborde ikke er i lige så høj kurs til den tid, er jeg nødt til at være forberedt på, at det kan være noget andet. Living dækker mere bredt, og jeg vil gerne ind på erhvervs- og interiørmarkedet med nogle pakkeløsninger. Der er et stort potentiale, mener Dan Ulletved.

Han har tidligere haft butik i Odense, men valgte at samle værksted og showroom for at give kunderne mulighed for at komme med bag kulisserne. På sigt vil han dog gerne have butik igen.

- Jeg tror ikke, det bliver Odense igen. Det bliver nok i Aarhus eller København i stedet. Ikke for at sælge mere, men for at sprede budskabet ud et sted, hvor der kommer mange mennesker, siger han.

Om DKU Living

  • DKU Living blev stiftet under navnet DKU Woodwork i 2014, hvor Dan Ulletved begyndte at lave plankeborde. I første omgang ved siden af først sin læreruddannelse og siden sit deltidsjob som lærer, men siden 2017 har han lagt al sin arbejdstid i virksomheden.
  • Siden er plankebordene blevet suppleret af en række andre produkter som stole, akustikpaneler, lamper og interiør for at kunne tilbyde samlede pakker til erhvervsmarkedet.
  • Dan Ulletved har tidligere haft butik i Odense men har nu samlet showroom og værksted i det sydlige Odense.
  • Han står selv for produktionen, men har en bogholder, en grafiker og en sælger ansat til at tage sig af andre områder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce