Annonce
Fyn

Fra i dag: OUH åbner for besøg både ude og inde

Odense Universitetshospital har i lighed med andre sygehuse, plejehjem og aflastningspladser nu åbnet for friere besøg af pårørende til patienter eller beboere. Kravene om god håndhygiejne og afstand skal stadig overholdes. Arkivfoto: Michael Bager.
Fra torsdag er det muligt at besøge plejehjemsbeboere og sygehuspatienter under friere rammer end hidtil siden coronalukningen af Danmark. Region Syddanmark melder om stor patienttilfredshed med sygehusenes håndtering af virustruslen.
Annonce

Fyn: Sundheds- og Ældreministeriet har fra torsdag givet friere rammer for, at borgere på plejehjem og patienter på sygehuse kan få besøg af deres pårørende. Det gælder således også Odense Universitetshospital, hvor pårørende kan besøge indlagte både inde og ude.

OUH understreger dog, at der stadig er risiko for at smitte med coronavirus, og derfor gælder kravene om god håndhygiejne og afstand fortsat. Det betyder, at der kan være steder på sygehusene, hvor der stadig er begrænsninger for de besøgende - for eksempel på mindre patientstuer, hvor der skal tages hensyn til sårbare patienter.

En stor del af de borgere, som var patienter på sygehusene i Region Syddanmark i løbet af april, oplevede sygehusenes håndtering af virustruslen tilfredsstillende - på trods af de restriktioner som blev indført. Det konkluderer Region Syddanmark på baggrund af en spørgeundersøgelse blandt udvalgte patienter.

I forbindelse med undersøgelsen i april kunne patienterne beskrive, hvordan de havde oplevet sygehusets håndtering af virustruslen, og 720 af 1175 patienter (61 procent) mente, at de havde fået en god behandling og var sluppet for at bekymre sig for smittefare på grund af sygehusets tiltag.

Det er blandt andet håndsprit ved ind- og udgange, plads i venteværelserne og muligheden for at få udleveret medicin i sygehusets forhal, der fremhæves som positive tiltag.

De patienter, som ikke var tilfredse, havde ifølge Region Syddanmark blandt andet oplevet, at det var svært at holde afstand på sygehusenes gange, og at begrænsningerne for pårørende var generende.


Får vi en bølge to, bliver vi nødt til at overveje, om vi kan gøre det mere klogt.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner


Annonce

Lose: Kan det gøres klogere?

Formanden for regionsrådet i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), som også er formand for Danske Regioner, anerkendte søndag i et interview med avisen Danmark, at der er risiko for en anden bølge af coronavirus i Danmark, og derfor er det nødvendigt at overveje, om sundhedsvæsenet skal reagere anderledes.

- I det, vi netop har været igennem, tænker jeg, at det var godt, at vi fik lukket sundhedsvæsenet ned for at være sikkre på, at vi kunne magte, hvad der var nødvendigt i forhold til coronasmittede og holde smittetal og dødsfald mest muligt nede. Men får vi en bølge to, bliver vi nødt til at overveje, om vi kan gøre det mere klogt.

- Det kan godt være, at vi mindsker smitterisikoen ved at lukke al unødig aktivitet i sundhedsvæsenet, men det har rigtig store konsekvenser for andre. De, som går og venter på behandling eller operation for andre sygdomme nu, oplever de konsekvenser, sagde hun og nævnte også borgere, som har gået længere end nødvendigt med for eksempel en uopdaget kræftsygdom.

Annonce

Afstand og afspritning virker stadig

Selvom der nu er åbnet for friere besøg på både plejehjem og sygehuse, er det stadig de basale krav om god hygiejne, som skal hindre en opblomstring af smitten, understregede Stephanie Lose:

- Alle modeller siger, at uanset hvad vi åbner igen, så er det, hvis vi ikke hold

er afstand og spritter hænder og så videre, at smittespredningen vil stige allermest.

En forudsætning for lempelserne for besøgende på plejehjem er ifølge Sundhedsministeriet, at pårørende skal have adgang til mundbind og andre værnemidler.

FAKTA Der kan blive lukket igen

  • Ifølge de nye regler for besøg på plejehjem, i plejeboliger og aflastningspladser kan Styrelsen for Patientsikkerhed påbyde en kommunalbestyrelse at udstede et midlertidigt forbud mod eller restriktioner for besøgendes adgang, hvis det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af coronavirus.
  • Tilsvarende kan et regionsråd blive påbudt at forbyde eller begrænse besøg på offentlige sygehuse og klinikker, når det er nødvendigt for at forebygge eller bremse virussens udbredelse.
  • I begge tilfælde gælder dog, at de midlertidige begrænsninger ikke må hindre den nærmeste pårørende i at besøge en beboer eller patient.
  • Bekendtgørelsen om besøgsrestriktionerne ophæves automatisk 1. oktober i år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce