Annonce
250

Fra børnebude til droner: Distributionschefen giver sit bud på fremtidens omdeling af avisen

Kamil Wieckowski, 35, avis- og pakkeomdeler hos Jysk Fynske Medier i Odense. I fremtiden bliver aviser måske omdelt med droner. Foto: Anders Ranthe
Meget er sket, siden nuværende distributionschef på Fyens Distribution, Svend Dorsch, blev ansat i 1999. I anledning af Fyens Stiftstidende 250 års jubilæum tog vi en snak med ham om fortiden, nutiden og et lille kig ind i fremtidens avisomdeling.

Mens natten har lagt fynboerne i dvale, kører 35-årige Kamil Wiecokowski i sin lille hvide Renault-varevogn. I seks år har han arbejdet hos Fyens Distribution, og sammen med sine kollegaer har han det daglige - eller måske snare natlige - ansvar for at få leveret både aviser, pakker og breve ud til de fynske husstande.

Men selvom jobbet som såkaldt distributionsmedarbejder i dag måske mest af alt er for A-menneskerne, så har det nu ikke altid været sådan. Det fortæller distributionschef Svend Dorsch. Han startede selv som én ud af otte budinspektører på Fyens Distribution 1. marts 1999.

- Som budinspektør havde jeg ansvaret for omdelingen i mit område. Dengang havde vi jo mange børnebude. Der var også nogle pensionister og voksne, som måske lige kørte ud til et distrikt, inden de skulle videre på arbejde, fortæller han.

Annonce

Dengang Svend Dorsch kom til Fyens Distribution, var der omkring 1.400 omdelere, mens der i dag kun er 160 omdelere tilbage. Dengang skulle omdelerne udelukkende i at uddele den avis, de arbejdede for.

I dag fylder både Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Berlingske Tidende, Politiken og sågar Weekendavisen på instrumentbrættet, når omdelere som Kamil Wiecokowski kører ud til fynboerne.

Nye tider

I midten af 1990'erne overgik Fyens Stiftstidende fra at være en eftermiddagsavis til en morgenavis. Noget, der også endte at sætte en kæp i hjulet på de mange børneomdelere.

- At avisen blev en morgenavis betød selvfølgelig, at der var markant færre børneomdelere. Hvor børnene tidligere kørte ud på deres avisruter efter skole, skulle de pludseligt meget tidligt op for at få klaret det inden skole, siger Svend Dorsch.

De færre børn betød til gengæld en åbning for flere voksne omdelere, der til gengæld kunne have jobbet på fuldtid. Samtidig har Fyens Distribution også fundet nye måder at klare sig på.

- Inden for de seneste 10 år er pakkerne jo begyndt at fylde mere og mere. Da vi startede på pakkeomdelingen, havde vi vel 100 pakker på en god dag. I dag omdeler vi mellem 7-8000 pakker om dagen, oplyser Svend Dorsch.

Svend Dorsch er til daglig distributionschef på Fyens Distribution på Blangstedgårdsvej i Odense. Privatfoto.

- Men udover, at I er gået over til brugen af voksne omdelere, og I kører rigtig mange pakker, så ser man vel også en stor andel af omdelere, som er flyttet til Danmark for at arbejde? 

- I Odense er det vel 98-99 procent af vores omdelere, der er ikke dansktalende, mens det falder en smule i landdistrikterne. Rigtig mange af vores omdelere har en akkordløn svarende til 155 kroner i timen.

- I danske øjne virker det jo helt urimeligt. Men hvis du kommer fra lønforholdene i Polen, Litauen eller Rumænien, så er det et kvantespring, siger han.

Det kan også Kamil Wieckowski, som oprindeligt stammer fra Polen, skrive under på:

- For at have nok til dagen og vejen i Polen skulle jeg arbejde, hvad der vel svarer til 60 timer om ugen. I Danmark kan jeg arbejde 37 timer, og så har jeg oven i købet også mulighed for at lægge penge til side, forklarer han.

Annonce

Fremtiden

Om end Svend Dorsch ikke var i stand til at tage os 250 år tilbage i tiden, kunne han i hvert fald hjælpe os med at sætte ord på 30 års seneste udvikling med Fyens Distribution. Dog tør han også at åbne lidt op for, hvad han mener kunne være fremtiden for distributionen.

- Om bare 20 år kunne jeg da godt forestille mig, at mere og mere af vores omdeling kommer til at foregå via droner. Om 250 år kan det være, at vi flyver rundt. Allerede nu ser vi kæmpe fremskridt på vores sorteringsanlæg, der er i stand til at sortere mere og mere effektivt.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce