Annonce
Erhverv

Fra 5 til 40 på tre år: Inwatec rekrutterer både unge og gamle

Robot- og automationsvirksomheden Inwatec i Odense viser vejen, når det handler om at tage lærlinge ind i den nye voksende robotbranche, men virksomheden tager også ældre ind og lærer dem op fra andre brancher. Her er det 20-årige Thomas Mortensen og 60-årige Hilmer Larsen i værkstedet. Foto: Nils Svalebøg

Virksomheden Inwatec er vokset fra 5 til 40 ansatte og har oplevet en vækst på knap 400 procent på få år. Det kræver mange nye ansatte i firmaet, som i øjeblikket har 9 ledige job. For at løse det, satser Inwatec både på unge under uddannelse og ældre, som bliver omskolet side om side i virksomheden.

- Jeg skal da lige se, for jeg hørte, at I ville tage et billede af Hilmer, der bestiller noget. Det ser vi ikke hver dag!

20-årige Thomas Johannes Mortensen griner og smålunter rundt om sin 40 år ældre kollega Hilmer Storm Larsen og stiller op for fotografen.

Humøret er højt, og det samme er tempoet på gulvet i værkstedet hos teknologivirksomheden Inwatec, som de sidste fire år er vokset med næsten 400 procent og er gået fra en lille håndfuld ansatte til 40 ansatte i dag. I øjeblikket har virksomheden ni ledige stillinger og hører til blandt de absolut hurtigst voksende i robot- og automationsklyngen på Fyn. Faktisk kun overgået af robotkongerne fra Universal Robots.

Mortensen og Larsen fra hver sin generation illustrerer, hvordan man i Inwatec forsøger at løse den rekrutterings-udfordring, som presser både store UR og noget mindre Inwatec på Hvidkærvej i det sydvestlige Odense. Fyens Stiftstidende har de seneste uger beskrevet, hvordan virksomhederne efterspørger kvalificeret arbejdskraft, mens en gruppe af ledige - ofte uden held - tilbyder sig til de mange opslåede stillinger i bl.a. robotklyngen.

Inwatec ApsVirksomheden på Hvidkærvej i Odense SV havde for blot tre år siden kun fem ansatte, men har udviklet sig med forrygende hast. I dag arbejder 40 ansatte i virksomheden med at udvikle, bygge og producere anlæg og maskiner til vaskeribranchen.

Ved hjælp af vision og automation kan maskinerne fra Inwatec fjerne elementer som kuglepenne og andet, der vil ødelægge tøj eller sengetøj, når det vaskes. Efterfølgende sorterer maskinerne også tøjet ved hjælp af sensorer. Udover sorteringsanlægget producerer Inwatec også en maskine, som kan presse og rulle tæpper og løbere - en maskine som kunder i USA i høj grad har fået øje på.

Inwatec fik onsdag sin tredje vækstgazelle fra Børsen for en vækst på 392 procent på fire år - kun overgået på Fyn af robotbyggerne i UR, som havde en vækst på 404 procent. Torsdag fik Inwatec så prisen som årets læreplads på Fyn af Syddansk Erhvervsskole.

Meget omstillingsparat

Hos Inwatec er Thomas Mortensen tre måneder inde i sit lærlingeforløb som automationstekniker, mens Hilmer Larsen har været ansat i et års tid, efter at han i mange år arbejdede som bl.a. it-ansvarlig og med salg af it-systemer til skoler.

- Da jeg startede kunne jeg godt se, at der var rimelig mange yngre mennesker, men de manglede måske også nogen med lidt mere erfaring, og jeg er meget omstillingsparat, så det er gået rigtig godt. Jeg er meget glad for at være her, siger 60-årige Hilmer Storm Larsen.

I dag består en del af hans arbejde i at teste de intelligente sorteringsmaskiner til vaskeribranchen, som Inwatec med stigende succes sælger over hele verden. Inden Hilmer Larsen kom til Inwatec havde han arbejdet som havnechef i en administrativ stilling, men han og flere andre er blevet lært op til job i teknologivirksomheden, fortæller adm. direktør og medejere Mads Andresen.

- Vi har en gulvlægger og en elektriker, der er blevet omskolet. Du skal ikke nødvendigvis være del af branchen for at få en plads her. Det afgørende er, at du er dedikeret og har håndværksmæssig flair. Vi vil ikke være del af den gruppe af virksomheder, som beklager sig over, at man ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, siger Mads Andresen, som bruger mange ressourcer på den nødvendige rekruttering.

Den foregår også blandt de unge på bl.a. Syddansk Erhvervsskole i Odense, hvor den nyeste lærling Thomas Johannes Mortensen er under uddannelse.

- Vi er en lille virksomhed, og man skal have noget mandskab, før man kan tage lærlinge ind. Det har vi nu, hvor vi har to lærlinge, men allerede for tre år siden var vi meget engagerede, når det handler om uddannelse, og vi har hele tiden haft et tæt samarbejde med byens uddannelsesinstitutioner som SDE, SDU og EAL, hvor vi har folk i praktikforløb, masterforløb og projekter. Samtidigt samarbejder vi også med folkeskolerne, hvor det især handler om at brande branchen og vores virksomhed, siger Mads Andresen.

Udover Mortensen og Larsen er der også en del ansatte med mindre danskklingende navne i virksomheden. Ni nationaliteter arbejder på adressen i alt, og selv om Inwatech-direktøren endnu ikke decideret har hentet udenlandsk arbejdskraft til Odense fra det store udland, så har han holdt på nogle af de udenlandske studerende, som har uddannet sig på robot og ingeniørlinjerne på SDU.

- Vi har behov for specialister som ingeniører. De job kan vi ikke omskole en gulvlægger til, så det er helt essentielt for os, at vi også finder dem, siger han.

Annonce

Masser af ansvar

Ude i værkstedet har 20-årige Thomas Mortensen bevæget sig væk fra Hilmer og sine andre erfarne kollegaer. Det er han vant til, for han får masser af ansvar.

Han viser en stor maskine frem, som kan presse og rulle tæpper og løbere sammen på rekordtid.

- Jeg har installeret el-systemet i den, og så tester jeg den, før den skal ud til kunden, siger han og viser med et tryk på startknappen, hvordan maskinen i løbet af få sekunder presser og ruller en løber sammen.

Allerede fra start fik den unge lærling den slags ansvar, da han på sin første dag på jobbet selv skulle teste seks maskiner, før de blev sendt afsted til kunden.

- Jeg elsker at være her. Her er et fantastisk sammenhold og en god stemning, og så får jeg masser af ansvar. Jeg bygger maskiner og tavler, jeg tester dem, og jeg er med ude hos kunden, så jeg får hele processen, siger han.

Efter tre måneder er han ikke længere den nyeste i vrimlen af nye ansatte, og han bliver heller ikke den sidste lærling, understreger hans chef.

- Vi skal have endnu flere lærlinge, som virksomhed skal vi presse på og tage vores del af ansvaret. Det er en del af at tænke langsigtet, siger Mads Andresen.

Annonce

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce