Annonce
Sydfyn

Fra 4000 folk på plænen til online-event: Ollerup gør sig umage med at få demokrati-stemning bag skærmen

Demokratifestivalen i Ollerup bliver i år ikke afholdt på plænen, som den plejer. Det har corona sat en stopper for, og festivalen afvikles i stedet for online. Det skal nok blive fint, mener projektkoordinator Ole Folke. Foto: Katrine Becher Damkjær
Grundlovsdag plejer den store plæne ved Ollerup Gymnastikhøjskole at være fyldt med mennesker, når der bliver afholdt Demokratifestival. Sådan bliver det ikke i år på grund af coronavirus, og arrangementet kan i stedet ses hjemme fra sofaen. Projektkoordinator Ole Folke fortæller her, hvad han og andre kan glæde sig til.
Annonce

Ollerup: Grundlovsdag, 5. juni, er der traditionen tro Demokratifestival i Ollerup. På grund af corona-restriktioner afholdes det ikke på plænen som vanligt, men i Koncerten på Ollerup Efterskole, hvor arrangementet kan ses online fra klokken 10.45 til cirka 14.30-15.00. Linket kan findes på www.faa.dk eller www.fyens.dk samt via de frie skolers hjemmesider og Demokratifestivalens facebookside en halv time før showstart.

Lærer på Ollerup Efterskole og projektkoordinator Ole Folke fortæller om festivalen.

Arrangementet afholdes ikke som det plejer. Hvordan bliver det?

- Normalt er det jo en fysisk begivenhed med 3000-4000 mennesker, salg af fadøl og sodavand og med aktiviteter på plænen. Det kan vi ikke lave. Vi har i stedet en tv-produktion, der skal køres i stilling. Det har vi ikke prøvet før, og tingene bliver af den grund mere stramme, fordi vi har en tidsplan, der skal nås. Så vi kan ikke, ligesom vi plejer, lige tage 10 minutters pause, hvor folk går ud og får noget at drikke. På den måde bliver det ikke, som det plejer. Programmet er dog meget sammenligneligt med de forrige år, men det bliver bare ikke i så langt et format som normalt. Skolerne er også udfordret af, at deres elever først er kommet i skole nu, så der er tvivl om, om de kommer til at have et bidrag. Desuden bliver vores elever de eneste, der er publikum ved arrangementet. Dermed er de også de eneste, man vil kunne høre hjemme i stuerne synge med på fællessangene. Jeg kan se, at det skulle blive regnvejr på fredag, så jeg håber, det gør, at folk har nemmere ved at deltage hjemme fra.

Tror du, onlineformatet vinder indpas?

- Nu har vi været i gang med vores elever i 14 dage (efterskoleeleverne, red.), og vi har talt om, at det her online-format kan nogle ting. Men der er også noget, det overhovedet ikke kan, og det er at skabe stemningen og følelsen af at være sammen med andre, altså alle de sanser, der er i det. Og det er det, der bliver udfordringen ved at køre Demokratifestivalen i år. Vi har dog under corona gjort os umage med at lave efterskole bag en skærm, og det er det og de erfaringer, vi har gjort os med det, som vi vil bruge grundlovsdag. Men det er klart, at det ikke bliver det samme som at sidde på plænen.

Hvad ser du personligt mest frem til på dagen?

- Jeg glæder mig til at høre de forskellige taler med blandt andre Jakob Ellemann (V) og Dan Jørgensen (S). Især glæder jeg mig til Chris Preuss, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd. De unge har jo været lidt overset i debatten her under corona, og det kommer han og sætter nogle ord på. Så meldte Morten Østergaard (R) sig på banen i sidste uge, og det bliver med et lidt anderledes format. Han går live, og nogle elever laver interviews med ham om klima og miljø, hvor han jo netop nu sidder i klimamøde på Christiansborg, og så er der også mulighed for stille spørgsmål til ham. Derudover glæder jeg mig til, skolens kor skal synge. De har haft aflyst 12 koncerter, så de er virkelig sultne, og denne koncert er en af de få, de kan holde.

Hvorfor skal man deltage i arrangementet?

- Det skal man, fordi man vil være med til at fejre demokratiet og har lyst til at lytte til god musik og spændende taler. Helt lokalt handler det også om at bakke op om projektet - især i denne svære tid. Og det gode ved, at det i år bliver digitalt, er, at det bliver gemt, og man kan bruge talerne aktivt i undervisningen ude på skolerne og på den måde lære mere om, hvad demokrati er.

Ole Folke, der er lærer på Ollerup Efterskole og projektkoordinator for Demokratifestivalen, fortæller at man er spændt på at afholde festivalen online, men at det nok skal spænde godt af. Han glæder sig personligt meget til et live-interview med Morten Østergaard (R) og en tale af Chriss Preuss fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Arkivfoto: Katrine Becker Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce