Annonce
Odense

Corona-smitte spreder sig hastigt i Odense: Vollsmose særligt hårdt ramt

Tidligere på året rykkede et midlertidigt testcenter til Vollsmose, fordi antallet af corona-smittede steg. Nu er det igen steget voldsomt i bydelen, og Odense Kommune sætter derfor en række tiltag i værk. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Det er dybt bekymrende, at antallet af corona-smittede stiger meget og hurtigt i Odense, mener borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Annonce

Odense/Vollsmose: Corona har for alvor igen fået tag i Odense. 335 er i løbet de seneste syv dage blev konstateret smittet med corona.

Det kan også aflæses i de seneste incidenstal - det vil sige antallet af corona-smittede per 100.000 personer. Således er incidensen på blot en uge steget fra 108 til 163,5 i Odense.


Det er alt for mange smittede.

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense


Og zoomer man ind på boligområdet Vollsmose, er stigningen i incidensen endnu mere voldsom. Her er den på 15 dage steget fra 328 til 1060.

Corona i tal

På en uge er incidenstallet – altså antallet af smittede per 100.000 personer - for Odense Kommune steget fra 108 til 163,5, og de seneste syv dage er 335 blevet testet positiv for corona.

I Vollsmose er tallet på 15 dage steget fra 328 til 1060.

Odense Kommune har 23. oktober opgjort antal smittede fordel på alder:

 • 0-9 år: 19
 • 10-19 år: 58
 • 20-29 år: 88
 • 30-39 år: 25
 • 40-49 år: 35
 • 50-59 år: 38
 • 60-69 år: 25
 • 70+: 11

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kalder stigningen dybt bekymrende.

- Vi kan se, at smitten er både høj, er kommet hurtigt, og at den stiger hurtigt. Det er derfor, at jeg som borgmester nu vælger at tale ret direkte til byen og ikke mindst til beboerne i Vollsmose, så vi i fællesskab kan få smittetallet til at falde. Det er alt for mange smittede, siger Peter Rahbæk Juel og oplyser, at beboere i Vollsmose tegner sig for omkring 20 procent af de smittede i Odense.

- Smittetallet er stigende i Odense som helhed, så det er ikke sådan, at resten af Odense kan læne sig tilbage og sige, at det kun er i en bydel, at smitten kommer fra, og så kan man slække på forholdene. Det er vigtigt, at vi alle holder fast, understreger borgmesteren.

Annonce

Smittet på job

Den store stigning i Vollsmose overrasker ikke Morten Sodemann, der er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på OUH, for samme mønster ser man i andre boligområder. Men det handler om andet end postnumre og brune øjne.

- Mange af dem har frontlinje-servicejob, som gør, at der i næsten hver familie er en med et højrisikojob, som så tager hjem til familien, der bor mange sammen i samme lejlighed. Vi har eksempler på folk, der har isoleret sig i en toværelses lejlighed, hvor der bor fem. Det går ikke, at to isolerer sig i et værelse, når der kun er et bad, siger Morten Sodemann og peger på blandt andet butiksmedarbejdere, slagterimedarbejdere, serviceassistenter og tolke som værende i højrisikojobs, når det kommer til potentielt at være udsat for corona-virus.

Odense Kommune har tidligere sat en række tiltag i værk, der skal sætte en stopper for smittespredningen. De handler blandt andet om undervisning i retningslinjerne og adfærd, og om at politi og SSP er mere opmærksomme på forsamlinger i området.

Odense Kommunes indsatser

Odense Kommune har tidligere på året lavet disse indsatser for at inddæmme udbruddet af corona-smitte i Vollsmose:

 • Undervisningsforløb til etniske miljøer i selvisolation, hygiejne, symptomer mm.Orientering til medarbejdere i området om vigtigheden af at tale corona-forebyggelse Retningslinjer om muslimske begravelser
 • Dialog med Vollsmosecenteret om hygiejne/smittereducerende adfærd ved spisestederne
 • Dialog med Fyns politi, der laver mere kontrol på Vollsmose Torv, både ift. mundbind og forsamlinger
 • Uddeling af retningslinjer på flere sprog ifm. fredagsbøn
 • Kommunikation på Aula og Mobilbarn omkring den lukkede Abildgårdskole og forholdsregler
 • Udvidet tilsyn i Vollsmose-området fra SSP Gadeplan med fokus på større forsamlinger af unge mennesker
 • Faste indslag i Vollsmoseavisen

- På 14 dage er incidensen i Vollsmose steget fra 328 til 1060. Har I været for langsomme til at reagere?

- Corona er en lumsk størrelse. Vi kan se, at når der er den struktur, der er i Vollsmose, så er det sårbart over for smitte. Derfor vi i sundhedsberedskabet været meget opmærksomme på det.

- Det, vi lægger på nu, er, at vi selvfølgelig intensiverer de tiltag. Vi skruer op for kommunikationen på flere forskellige sprog, og jeg appellerer som borgmester til beboerne i Vollsmose, at nu er der en alvorlig situation, og at det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at få holdt de regler, der er, siger han med henvisning til retningslinjerne om god håndhygiejne, brug af mundbind, loftet på forsamlinger og selvisolation, hvis man har mistanke om, at man kan være smittet.

Annonce

Brug rollemodeller

Morten Sodemann mener, at det er mere, der skal i spil.

- Få fat i dem, som kan tale ind i miljøet, og som har autoritet ind i miljøet, siger han og nævner eksempelvis tosprogede læger, sygeplejersker, jordemødre og tandlæger.

- Rollemodeller, som har et øre, men som også vil blive lyttet til. Jeg kan godt sige noget, men det bliver ikke hørt på samme måde, hvis det er min arabisk talende kollega fra Kolding, der siger det. Længere er den ikke, siger han.

Odense Kommune har allerede gjort brug af rollemodeller, fortæller borgmesteren.

- Og det er ikke sikkert, at vi har fundet den sidste rollemodel, vi kan engagere. Man skal ikke undervurdere, at civilsamfundet hjælper med at sprede budskabet, for det gør, at det kommer ud til alle, og at man hjælper hinanden med at komme godt igennem det.

- Vi lægger i dag lægger videomateriale ud, der er tolket til flere sprog. Jeg ved godt, at det, at jeg snakker med dig, og at du bringer det i Fyens Stiftstidende, ikke nødvendigvis det, der gør, at det kommer hurtigt nok igennem til alle dem, der skal vide det i Vollsmose, forklarer borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

To havde indbrud i løbet af weekenden

Odense

Enorm frustration efter nej til motorbane: - Vi har allerede taget hensyn til vandsalamanderen

Annonce