Annonce
Kultur

Frømassakre, sukkerchok og ormesnask: Femstjernet shelteroplevelse tiltrak over 1100 gæster i 2020

Shelterpladsen Aborg Mark ligger på Hellegårdsvej 4 og ejes af Allan Christensen og Trine Larsen. Pladsen er helt ny og stor nok til familiesammenkomster og skoleklasser. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Aborg Mark byder på en femstjernet shelteroplevelse. Pladsen tiltrak over 1100 gæster på kun et halvt år i 2020.

- Hvad i alverden er det? spørger jeg og kniber øjnene sammen.

Vi har lige fisket i Lillebælt, som solen har malet rød, og er på vej tilbage til shelteret Havtasken på Hellegårdsvej 4, hvor vi skal overnatte.

Men vejen ned til stranden er fyldt med det, der ligner små jordklumper. Først ignorerer jeg det og kører over de små klumper, men der er mange, så jeg får Emil, min ældste søn, til at stige ud af bilen og kigge.

Annonce

Det er liderlige frøer, konstater han og kigger anklagende på mig, mens jeg prøver at lade være med at tænke på den ”highway of hell”, der er bag bilen.

Resten af turen løber Emil foran bilen og fjerner frøer, mens de to andre knægte, min yngste søn Rasmus og Emils kammerat, Carl-Emil, hænger ud ad vinduet og griner. Tilbage på shelterpladsen fodrer vi bålet med et par stykker træ, mens dagens oplevelser og bagte bananer med puddersukker rumler i maven. Der er helt stille, og man kan ane de lune sommeraftner lige rundt om hjørnet.

En femstjernet oplevelse

Vi har kun været på pladsen siden klokken 17, men tiden er gået i stå. Og vi har allerede besluttet, at vi skal tilbage til lige nøjagtig den her shelterplads igen.

Allerede da vi kom, anede vi, at vi stod på dørtærsklen til en femstjernet shelteroplevelse, for Allan Christensen, som har pladsen sammen med sin kone, Trine Larsen, står på det tidspunkt klar til at tage imod os.


Jeg har i min naivitet satset på, at drengene kunne holde varmen i en sovepose, men om natten kravler Rasmus over til mig. Lårene er iskolde, og jeg sover ikke resten af natten, men som Rasmus siger: ”Jeg sov perfekt, da jeg kom over til dig.”


- Vi plejer altid lige at vise rundt på pladsen, når der kommer nogen, siger han og slår hånden ud.

Foran os ligger en af de mest velfriserede shelterpladser, vi nogensinde har set. Små flisbelagte stier binder fire sheltere sammen, og hvert shelter har egen bålplads med en deluxe-rist, som sidder fast på den ovale ramme, der afgrænser bålområdet, men som kan vippes af og på. Shelterne er også forskellige. To af dem er store med plads til ni personer, mens der i de to mindre, Stenbideren og Skrubben, kan overnatte henholdsvis to og fem personer.

Og så er der beplantningen. Nyplantede træer danner små lommer, så man ikke kan kigge over til hinanden, når bladene folder sig ud, selv om man bor tæt, og gamle kirsebærtræer og en enorm hængepil knejser i udkanten af selve pladsen.

- Det er sgu ret skønt, tænker jeg ved mig selv.

Derefter går turen op til en tidligere stald, som nu indeholder to toiletter, et bad og et køkken, og havde det ikke været for den harske lugt af gylle, som er ved at blive spredt på en nabomark, ville proppen være røget af shelter-champagnen, det vil sige Mountain Dew’en.

- Det er jo dejligt for dem, der kommer på cyklen og lige har brug for at få varmen. Og så opfordrer vi folk til at lade ting stå, som de ikke bruger helt op, siger Allan Christensen, mens vi kigger over på de fire-fem bøtter med opvaskesæbe, som står ved vasken.

Det koster en tyver at bruge badet, og snart kommer der også en vaskemaskine op, som man kan benytte for en tyver, men brug af køleskab, kogeplade, mikrobølgeovn, el-kedel og diverse køkkenservice er gratis.

Annonce

Blå Støttepunkter

Pladsen er del af shelterkonceptet Blå Støttepunkter, hvor man kan overnatte i sheltere hele vejen rundt om Fyn, og samtidig ligger pladsen ved cykelrute 8, Østersøruten. Selv om der er 750 meter til stranden, hvilket er langt for et ”blåt” shelter, er der mange, der har fået øje på pladsen. Det fortæller Allan Christensen.

- Vi åbnede 25. juni sidste år, og der nåede at bo over 1100 mennesker. I år har der allerede været 200 forbi, siger han.

Imens vi snakker, er knægtene ved at bære liggeunderlag, soveposer, fiskestænger og fjernstyrede både fra bilen til vores shelter. Det er første gang, vi skal sove på 1. etage i et shelter.

- Øj, det ser fedt ud, siger Rasmus, som i det samme får øje på en stor rød kat.

Det er én af to katte, som bor på gården. Det kaster os ud i en gammel diskussion om, hvorvidt vi kan få en kat hjemme, men jeg korter den af ved at sige, at vi skal til vandet. Ingen af os tror alligevel på, at drengenes far har allergi, hvilket er hovedbegrundelsen for, at vi ikke kan få kat.

Vi fik lov til at låne en skovl, så vi kunne grave friske regnorme op til fisketuren. På trods af et par fede regnorme fangede vi ikke noget. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Med i bilen har vi spritnye fjernstyrede både, fiskestænger og friskopgravede regnorme. Sandet er blødt, og en lille brise sørger for, at vi ikke mister overblikket og tror, vi er et andet sted end i Danmark. Drengene begynder at putte regnorme på fiskestængerne, og helt som forventet lader Rasmus, som om han ikke kan finde ud af det, for så slipper han for at få ormesnask på fingrene.

- Den vil ikke. Aaaaaaddddrrrrr, jeg kan ikke, siger han, og jeg finder en gammel historie frem om, at da jeg var på hans alder, fiskede jeg med onkel Mads hele tiden, og jeg kunne altså godt finde ud af at putte en orm på.

Sheltere i Assens Kommune

Der findes 23 shelterpladser i Assens Kommune. Man kan booke dem alle på www.bookenshelter.dk.

Holgers-Lege-Være-Sted i Jordløse

Aa Strand Camping

Heksens Hule på Bagø

Brunebjerg Shelterplads

Hacienda Helnæsbugten

Højfyn - Assenbøllevej

Jettes Plads på Grave Banke

Jordbassinerne ved Assens

Klakkebjerg Shelterplads

Kongsbjerganlægget i Voldtofte

Løgismose

Møllegårdsskoven Shelterplads

Nellemose Shelterplads

Nybavn Vinlund i Jordløse

Port Arthur

Saltofte Strand

Sandager Næs Shelterplads

Sortenkær

Søbo Løkker i Jordløse

Spejdergrydens shelterplads i Trunderupskoven

Trunderup Sø Shelterplads

Rasmus kigger blankt på mig. Nogle gange laver han sådan en næbbevægelse med hånden, når jeg prøver at opdrage ved hjælp af anekdoter, men denne gang finder han et helt specielt og også lidt nyt ansigtsudtryk frem, som siger: ”Hvem er du, og hvorfor siger du sådan noget til mig?”

Jeg putter ormen på. Og så fisker vi. Fiskene bider ikke, men det gør ikke så meget. Efter også at have prøvet de fjernstyrede både kører vi op til shelterpladsen igen, og så skal der laves bål.

Annonce

Shelter-sukkerchok

Solen står stadig højt på himlen, og ansigtshuden krymper sig lidt, så der er er overhovedet ikke behov for et bål, men i vores familie går der højst en halv time fra ankomst, til vi har et bål kørende - uanset vejret. Og så begynder vi ellers at æde og drikke os igennem den snigende type 2-diabetes, vi har med i indkøbposerne. Kakao, skumfiduser, chokoladeskildpadder, Mountain Dew (hvis nogen ikke skulle vide det, så er det den sodavand i verden, der er allermest sukker i) og chips ryger op op på bænkene rundt om bålpladsen. Som om det ikke er nok, kommer bedsteforældrene også forbi, og de har bananer, puddersukker og fløde med.

Banan, puddersukker og flødeskum. Meget bedre bliver det ikke, når man er på sheltertur. Foto: Line Olesen

- Vil du have en? spørger svigerfar.

- Jo, tak, siger jeg en smule skeptisk og placerer bananen med puddersukker på bålristen, fuldstændig uvidende om, at retten vil sende mine smagsløg en tur ned ad memory lane til Thailand i 1998, hvor jeg fik min første bananpandekage.

- Genialt, siger jeg og griber ud efter en til.

Og så skal vi ned til stranden igen. Som tidligere på dagen graver drengene friske regnorme op, og vi kører ned til vandet, som gløder i aftensolen. Det er uhørt smukt, og jeg bliver en lille smule lykkelig indeni, mens jeg kigger på den rolige havoverflade. Forude venter frømassakren, men det ved jeg ingenting om på det tidspunkt.

Annonce

En kold nat

Tilbage på shelterpladsen putter vi lidt mere brænde på bålet, og jeg forbereder drengene på, at de skal i seng. Det gider de ikke, og jeg gider ikke at ødelægge en noget nær perfekt dag med at hæve stemmen alt for meget, så jeg smutter op i sovegemakkerne alene. Rasmus og jeg skal sove på ”gulvet”, og Emil og Carl-Emil skal sove på en hems over os.

Jeg har i min naivitet satset på, at drengene kunne holde varmen i en sovepose, men om natten kravler Rasmus over til mig. Lårene er iskolde, og jeg sover ikke resten af natten, men som Rasmus siger: ”Jeg sov perfekt, da jeg kom over til dig.”

Der er plads til ni personer i shelteret Havtasken. Vi lå på 1. sal, hvor der er en hems med to sovepladser og yderligere plads til to-tre personer under hemsen. Stueplanen er ét stort rum.  Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fiskene bed desværre ikke, men vi fik øvet at putte levende orm på en fiskestang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En solnedgang kan se ud på mange måder. Sjældent er den dog så smuk, som den vi så på stranden mellem Sandager Næs og Aborg. Foto: Line Olesen
Suppe er en nem og varm spise at have med på sheltertur om vinteren og i det tidlige forår. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hvert shelter på Aborg Mark har eget bålsted med bålrist, som kan vippes på og af. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Natten er lang. Og kold. Men vi kommer igennem den, og det har helt klart hjulpet på temperaturen, at vi har sovet i et shelter, som kan lukkes til.

Da klokken er 10 næste morgen, skal vi af sted, men ingen af os har lyst til at forlade Hellegårdsvej 4, så vi udskyder afgangstidspunktet med et par omgange gemme. Til sidst kradser vi katten bag ørerne, og så er vi af sted.

Men vi kommer igen. Det er helt sikkert.

Shelterpladsen Aborg Mark

Hellegårdsvej 4, 5610 Assens.

Der er plads til parkering uden for telt/shelterområdet.

Der er plads til 25 i de fire sheltere på pladsen og rigeligt med teltpladser.

Det koster 30 kroner pr. person pr. overnatning.

Der kan købes brænde på stedet.

Man må ikke tage hunde med.

Nærmeste dagligvarebutik ligger i Assens syv kilometer fra pladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce