Annonce
Kultur

Fotografen med barnevognen

I denne barnevogn havde Peter Fangel sit fotoudstyr. Fotografiet er taget af ham selv som stereoskopfoto. (Udlånt af Middelfart Byarkiv)

Middelfarteren Peter Fangel var et særegent menneske, men samtidig en både dygtig og nyskabende fotograf

3D briller. Vi kender dem alle fra 80'erne med deres røde og blå glas eller pergament.

Dengang de kom frem, var de et nymodens påhit og et billede på 80'ernes store fremtidsdrømme. Men faktisk har den tredimensionelle fotografering eksisteret i over hundrede år og havde sin begyndelse allerede tilbage i 1800-tallet.

Fangels dybdebilleder

Én af de personer, der tog disse fascinerende dybdebilleder, var den succesfulde men også temmelig aparte Middelfart-fotograf, Peter Fangel. Fra 1887 til omkring 1905 tog han ikke mindre end 7000 billeder i forskellige egne af Danmark - ikke mindst i Middelfart.

Til at lave disse billeder brugte Peter Fangel en helt særlig teknik. Han tog nemlig sine billeder med to glasplader foran fotografiapparatet, så billederne fik en tydelig dobbelteffekt - såkaldte stereoskopiske billeder. For at se disse billeder måtte man nemlig bruge et stereoskop.

Når man ser billedet igennem dette apparat, fremstår motivet tredimensionelt og fuld af dybde - næsten som var man der selv. Derfor kunne Peter Fangel sælge disse specielle fotografier til gode priser både herhjemme og i Amerika, hvor en agent i Chicago opkøbte over 40.000 eksemplarer af Middelfart-fotografens unikke billeder.

Annonce

Ligkistesnedker

Men faktisk var Peter Fangel slet ikke fotograf, men oprindeligt uddannet ligkistesnedker. Noget der må siges at være i en lidt anden boldgade. Det blev han dog hurtigt træt af og rejste derfor ti år til udlandet. Her mødte han socialismen, der fik et godt tag i ham og fulgte ham resten af livet.

Men det var ikke det eneste, Peter Fangel tog med sig hjem tilbage til Middelfart. Han fandt sig også en tysk pige, som han senere slog sig ned med i Nygade i Middelfart. Sammen stiftede de familie hvor børnene efter sigende var nogle af de kønneste i Middelfart. Desuden interesserede familien sig for økologi, hvorfor døtrene tit blev sendt ud i skoven for at plukke vilde brændenælder.

I Nygade genoptog Peter Fangel sit gamle hverv som ligkistesnedker, men i 1870'erne begyndte han efter arbejdstid at bruge sine snedkerevner til noget ganske andet end de egentligt var tiltænkt. Han begyndte at lave de fineste stereoskop-apparater i træ.

Peter Fangel havde dog et problem: han manglede ganske enkelt velegnede stereoskopiske billeder til sine apparater, og besluttede sig derfor til sidst for selv at tage dem.

Annonce

Ambitiøst

Projektet endte med at blive temmelig ambitiøst og indbringende, men det vidste han sandsynligvis ikke, da den særegne ligkistesnedker pakkede en gammel barnevogn med alt sit fotoudstyr og drog rundt i landet og rundt i Danmark. Nogle gange indløste han en togbillet - andre gange gik han adskillige kilometer kun i selskab med sin barnevogn fuld af fotoudstyr.

Annonce

Stor samling

Med tiden skabte Peter Fangel sig en stor samling dobbeltbilleder fra hele Danmark og det nærmeste af udlandet - primært Schweiz og Tyskland.

Peter Fangels kunder var i høj grad udvandrede danskere, der nu boede i Amerika, men alligevel længtes hjem til de danske landskaber.

Pludselig en dag hørte han dog ikke mere fra sin agent i Chicago, sandsynligvis fordi denne døde. Og her stoppede det økonomiske eventyr for Peter Fangel - men da var han også langt over de 70 år.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Velfærdssvin er blevet meldt seks gange til kommunen på et halvt år: - Jeg oplever det som chikane

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

GOG

GOG klapper i om skader: Men nu skal førstepladsen sikres

Odense

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Kerteminde

Dronning Margrethe hyldes på Great Northern: Ukrainsk stjerne kommer i et meget flot selskab

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Sport

Odense Bulldogs-kaptajn indkaldt til truppen: Skade koster dansk profil resten af VM

Annonce