Annonce
Nyborg

Fotograf laver fotobog om fotograf

Fra Carlo Pedersens bog "Fotografen Viggo Rivad", hvor Rivad besøger vennen, forhenværende statsminister Anker Jørgensen.

Fotograf Carlo Pedersen, Aunslev, portrætterer sit store forbillede, Viggo Rivad, i ny bog

AUNSLEV: For Carlo Pedersen i Aunslev var der ingen tvivl, at Viggo Rivad, en af Danmaks toneangivende fotografer, burde portrætteres i en bog.

Og det skal naturligvis være en fotobog!

For Carlo Pedersen er selv fotograf.

- Jeg fik tanken, da jeg var så heldig at hilse på Victor Borge, da han i Odense få dage før sin død signerede den bog, Tine Harden lavede om ham, fortæller Carlo Pedersen.

- Tine Harden er også et af mine forbilleder, når det gælder fotografi.

Ingen overskygger i Carlo Pedersens optik dog Viggo Rivad, som efter Aunslev-fotografens mening har formået at holde sig til det oprindelige i fotografiet.

- Han har blandt andet altid kun arbejdet i sort-hvid. Derfor er min bog også blevet med sort-hvide billeder, siger Carlo Pedersen.

Viggo Rivad markerede sig fra 70'erne som en af dansk fotografis største. Han har været verden rundt på fotorejser, udgivet bøger og udstillet, og selv om han i dag ikke er så kendt af yngre generationer, er han stadig med i den fotografiske top i Danmark.

I dag er Viggo Rivad 86, men stadig aktiv fotograf.

Annonce
Fotograferne Carlo Pedersen (t.v.) og Viggo Rivad (t.h.) på Fotomuseet på Brandts i Odense for at finde materiale til bogen "Fotografen Viggo Rivad", der udkommer på lørdag.

Dage med Rivad

- For at lave bogen har jeg tilbragt 49 dage i selskab med Viggo Rivad over tre år, i Danmark, Tyskland, Sverige og så 14 dage på Cuba, fortæller Carlo Pedersen om arbejdet med bogen.

Cuba-turen har sin helt egen historie. Da PostDanmark udsendte en frimærkeserier med billeder af danske fotografer, skulle Rivad naturligvis med.

Han er optaget af trapper som motiv, og valget faldt på et foto, taget under et ophold på Cuba sidst i 90'erne. Det viser en trappe i et palæ i Havana. En nøgen kvindefigur står nedenfor trappen, mens en kvinde er på vej op. Opgaven til portrætbogen om Viggo Rivad var at finde tilbage til netop dén trappe.

- Det viste sig, at det er et hus, Cubas tidligere diktator Batista lod bygge til sin elskerinde. Vi fik lov til at lave fotoet, hvor Viggo Rivad er på vej op ad trappen. Heldigvis stod kvindefiguren stadig neden for trappen, siger Carlo Pedersen.

PostDanmark har sponseret 1200 frimærker med Rivad-motivet, så alle bøger har frimærket ved Carlo Pedersens billede af Viggo Rivad på trappen i Batistas elskerindes hus i Havana.

Ingen støtte

- Men det er så i øvrigt den eneste støtte, jeg har fået, siger Carlo Pedersen, som fik nej hele raden rundt, fra fotobranchen til de kulturstøttende fonde.

- "Hvad har du udgivet før? Hvem er du? Nå, du bor på Fyn..." Jamen, sådan har holdningen været, siger Carlo Pedersen. Han besidder en vis stædighed, så han har ofret 90.000 kroner af egen lomme på udgivelsen.

- Og jeg fik en fin aftale med forlaget, siger Carlo Pedersen.

Bogen udkommer lørdag den 4. oktober, hvor den bliver præsenteret ved Selskabet for Dansk Fotografis landsmøde, i Odense. Viggo Rivad er til stede. Det samme er tilfældet, når bogen er med på Bogforum 15. november i København. Bogen "Fotografen Vig- go Rivad" koster 248 kroner. Bogen udgives af Forlaget BIOS.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];