Annonce
Nyborg

Forvist fra Torvet: Jernbanekongen er hjemløs

Hvor skal Christian IX-statuen stå, når nu den ikke må være på Torvet? Kommunen beder borgerne om hjælp. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Statuen af den togtossede kong Christian IX er forvist fra Torvet. Nu beder Nyborg Kommune borgerne om gode bud på, hvor den så skal stå.

Nyborg: Efter at have tilbragt 111 år på Torvet er jernbanekongen blevet hjemløs.

Billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dans statue af kong Christian IX - der fik tilnavnet jernbanekongen, fordi han var temmelig tosset med tog - har i generationer været en del af bybilledet foran rådhuset i Nyborg.

Men nu skal han væk.

Den gamle konge passer ikke ind i den fortælling om middelalderens Nyborg, det store ombygningsprojekt på slottet og omlægningen af Torvet er en del af, så nu skal der findes en ny plads til den blandt eksperter på området i øvrigt velanskrevne statue.

Og nu spørger Nyborg Kommune borgerne: Hvor?

Annonce

Christian IX-statuen

Bronzestatuen af Christian IX på Torvet i Nyborg er udført af billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan (1859-1939).

Han var en anerkendt kunstner med hang til det naturalistiske og nationale.

Han står også bag nationale kunstklenodier som Holger Danske og Den Lille Hornblæser.

Afsløringen af Nyborgs Christian IX-statue den 28. marts 1908 var en national begivenhed, hvor store dele af kongehuset deltog.

Kongefamilien ankom med kongeskibet "Dannebrog" og gik i procession til Torvet.

Under den efterfølgende kongelige middag blev Hans Peder Pedersen-Dan slået til Ridder af Dannebrog, hvorefter det fornemme selskab kastede sig over en menu bestående af hummer, sprængt and, dyreryg og is.

Christian IX-statuen var oprindeligt placeret på den vestlige side af Torvet - foran af den for længst nedrevne kommandantgård.

I 1963 blev Torvet omlagt til parkeringsplads og statuen flyttet til sin nuværende placering foran det gamle rådhus.

Perifer tilknytning

Statuen af Christian IX blev til efter en indsamling, den lokale turistforening i Nyborg havde sat i gang.

Der er dog i dag ikke rigtig nogen, som ved, hvorfor turistforeningen dengang syntes, byen skulle have en statue af Christian IX.

For kongens tilknytning til Nyborg er perifer.

Den begrænser sig til, at hans søn, Frederik VIII, gennemførte en del af sin militæruddannelse i Nyborg, og det faktum, at Christian IX regerede i de år, hvor jernbanen mellem Nyborg og Middelfart blev anlagt.

Den klassiske statue, der i tilgift er udført af en af nationens anerkendte billedhuggere, er ifølge Nyborg Kommune dog trods alt værd at samle på.

Og mon ikke det med borgernes hjælp bliver muligt at opfylde kommunens ønske og finde "en smuk og markant placering i Nyborg, hvor statuen bedre kan komme til sin ret …"

Gode idéer til Christian IX-statuens nye hjem kan sendes til Nyborg Kommunes teknik- og miljøafdeling på mailadressen teknik-miljoeafdelingen@nyborg.dk senest den 27. september.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Ny filmklub kom godt fra start

Annonce