Kærby Mose: Hvis der laves en yderligere faunapassage og yderligere habitater til den fredede vandsalamander, vil det være muligt at lovliggøre motorsportsanlægget i Kærby Mose.
Sådan lød konklusionen fra forvaltningen, da politikerne i By- og Kulturudvalget tirsdag eftermiddag blev orienteret om, hvordan det kunne ske, at Planklagenævnet kort før jul skrottede kommunens tilladelser til motorbanerne i Kærby Mose.
Planklagenævnet annullerede både miljørapporten og lokalplanen på baggrund af, at kommunen ikke havde lavet en grundig nok vurdering af motorbanens indvirkning på en mulig bestand af stor vandsalamander i en sø, der er totalt omkranset af den asfalterede motorbane.
Og siden da har forvaltningen blandt andet været ude og besigtige forholdene igen ved motorbanerne. Det fortæller afdelingschef Boie Skov Frederiksen.
- Helt overordnet efterlader Planklagenævnets afgørelse os med to muligheder. Vi kan enten lukke banen permanent eller lave en retslig lovliggørelse, hvor vi laver en ny lokalplan, der imødegår kritikken fra nævnet. Vores melding til politikerne har været, at vi godt kan lave en ny lokalplan og lave nye tiltag, der beskytter vandsalamanderen, siger Boie Skov Frederiksen, der understreger, at det bliver politikerne, der på næste møde i udvalget i starten af februar skal tage stilling til, om forvaltningen skal gå videre med arbejdet med en ny lokalplan eller om banen skal lukke.
Der skal mere til
Steen Fredsøe Sørensen fra Fyens Motor Sport har peget på, at der allerede er lavet en række forskellige tiltag for at sikre den fredede vandsalamander, men at Odense Kommune ikke har fået kommunikeret det videre til Planklagenævnet.
Boie Skov Frederiksen, afdelingschef i Odense KommuneVores melding til politikerne har været, at vi godt kan lave en ny lokalplan og lave nye tiltag, der beskytter vandsalamanderen.
Ifølge Boie Skov Frederiksen handler afgørelsen fra nævnet dog mere om, at kommunen som myndighed ikke har stillet helt specifikke krav til, hvordan vandsalamanderen skulle beskyttes. Og ifølge afdelingschefen skal der blandt andet laves endnu en faunapassage.
- De tiltag, der allerede er lavet ved søen, er nødvendige, men ikke tilstrækkelige. Så hvis politikerne vælger, at vi skal gå videre med sagen, skal der blandt andet laves en ny faunapassage og nogle nye habitater specifikt til vandsalamanderen, siger han.
Håber på politisk forståelse
Afgørelsen fra Planklagenævnet sendte chokbølger igennem Fyens Motor Sport, der i mere end 20 år har ledt efter en efterfølger til Højbjergbanen. Det lykkedes i 2017, da kommunen gav tilladelserne til motorbanerne, der både tæller en motocrossbane og en asfalteret bane, der blandt andet bliver brugt til gocarts.
Projektleder og bestyrelsesmedlem Steen Fredsøe Sørensen opfordrede efter afgørelsen til, at kommunen lynhurtigt satte en ny proces igang, som kunne resultere i en ny lokalplan og tilladelse til banen, hvor han selv driver den kommercielle del af gocart-kørslen.
Han er derfor glad for, at forvaltningen nu melder ud, at det godt kan lade sig gøre at lave en ny lokalplan, der lovliggør banen.
- Det havde jeg jo også forventet. Men jeg ved også godt, at løbet ikke er ovre, før der bliver vinket med det tegnede flag, så jeg vil gerne lige se politikerne sætte arbejdet med lokalplanen igang, siger Steen Fredsøe Sørensen, der desuden er bekymret for, hvor lang tid det vil tage at få vedtaget en ny lokalplan.
- Vi har jo allerede været påvirket af hele situationen med corona. Så hvis vi skal holde lukket helt frem til juni eller juli, så kan det jo blive sådan noget med, at operationen gik godt, men at patienten døde, siger han.
Borgergruppen har varslet ny klage
Planklagenævnets afgørelse kom på baggrund af en klage fra den borgergruppe, som igennem en årrække har kæmpet imod planerne.
Og ifølge talsmand Kristian Viekilde fra Vejrupgaard, der samtidigt er den nærmeste nabo til banen, er hensynet til den fredede vandsalamander kun en mindre del af problemet med banen.
Han havde derfor allerede før tirsdagens møde varslet, at borgergruppen vil klage igen, hvis kommunen ikke lukkede motorbanen endegyldigt.
- Jeg håber virkeligt, at embedsmændene i kommunen får vendt skråen en ekstra gang og tænker sig rigtig godt om og ikke bare ser, om de lige kan ændre en smule i tingene, så det passer sammen. Vi har igennem hele processen ment, at vi havde en god sag og opfordret til, at man ikke bare begyndte at bygge banen, lød det mandag fra Kristian Viekilde.